KINESKI ELIKSIR ŽIVOTA

Kineska tajna dugovečnosti. Da li su poznate lekovite biljke Žen Šen i Fo Ti Tieng koren zaslužni za kineski eliksir dugovečnosti

 

Godine 1933. u New York Times-u objavljena je vest o smrti profesora Li Čung Juna, koji je živeo dva i po veka! Njegova starost, 256 godina, zvanično je potvrđena od kineske vlade i nekoliko nezavisnih istraživača. Navodno, dugovečni Li Cung nadživeo je 23 žene, a u trenutku smrti pored njega se nalazila dvadeset i četvrta supruga. Doživeo je jedanaest generacija svojih potomaka.

Šta čini Kineski eliksir života – Žen Šen i Fo Ti Tien koren

Lekoviti Fo Ti Tien koren u obliku muškarca i žene – Da li je to kineski Eliksir života?

Reporteri sa zapada iskopali su još neke zanimljivosti. Negde oko svoje 200. godine, profesor Li Čung je kineskim studentima održao kurs od 28 predavanja o dugovečnosti. Oni koji su ga upamtili kažu da u to vreme nije izgledao stariji od 50 do 60 godina, mada je rođen — tvrdi se da u tome postoji zapis — 1677. godine.

Poreklom iz Sečuana, gde je u svom zrelom dobu učestvovao u mnogim ratovima i istakao se svojom hrabrošću, on nije izmakao pažnji carskog dvora koji mu je čestitao 150. i 200. rođendan. O tome takođe postoje stari zapisi.

U svakom delu sveta postoje svedočenja o ljudima koji su bili dugovečni. I svako podneblje ima svoje tajne i svoj eliksir dugovečnosti, lekovito bilje koje je doprinosilo očuvanja zdravlja i dubokoj starosti ljudima u tom delu sveta. Hunza narod i koštice kajsije, Japanci i miso supa, Gruzini i kefir, Grci i mediteranska ishrana, samo su neki od urbanih mitova koji povezuju dugovečnost sa posebnom ishranom, ne uzimajući u obzir ambijent i životne navike dugovečnih ljudi.

Malo je verovatno da je Li Čung, u prvih sto godina svog života, nešto znao o dijetetici, vitaminima i kalorijama. Ali se dosta rano uključio u rasprostranjeni kineski »hobi« — sakupljanje i preprodaja lekovitog bilja. Decenije su proticale, njegovo iskustvo bilo sve veće i on je očigledno u prirodi nešto otkrio što je promaklo starim herbalistima. Možda neki zapostavljeni korov koji sadrži eliksir života? Neku čudesnu mešavinu trava za dugovečnost?

Ma kakva je bila njegova tajna, Li Čung je znao da je sačuva. Svoju mudrost je obelodanjivao samo uopštenim savetima, poput ovoga: »Nastoj da ti srce ravnomerno radi, budi promišljen kao kornjača, koračaj živo kao golub, spavaj kao pas.

Zlatni veliki Šveden biter eliksir dugovečnosti - Golden Grosse Schwedenbitter Elixir Ad Vitam Longam

Zlatni veliki Šveden biter eliksir dugovečnosti – Golden Grosse Schwedenbitter Elixir Ad Vitam Longam

Kineski istraživači veruju da je Li Čung u svoja zdravstvena pravila — bez obzira kakva su ona u celini bila — uključio nekoliko trava, od koje su dve identifikovane. Jedna od njih je koren Ginsenga (Žen Šen) koji je, navodno, bio deo njegove ishrane tokom dva veka. Druga trava je FO-TI-TIENG, koju istočnjaci popularno nazivaju kineski Eliksir života.

Kineska lekovita biljka Fo ti tieng je poznatija kao Fo Ti koren, i koristi se za lečenje mnoštva bolesti kao što su tuberkuloza, kancer, upala prostate, zatvor. I najčešće se koristi kao tonik za vitalnost, za bodrost i energizaciju tela.

Dr B. Lajmen iz Londonskog Instituta za lekovito bilje objavio je članak u kome kaže: »Fo-ti-tieng ne privlači pažnju običnih ljudi, ali se medju stručnjacima iz Kine i jugoistočne Azije smatra da ta biljka ima izuzetna svojstva za održavanje životnih funkcija. U svojim predavanjima kineskim studentima, dugovečni profesor Li Čung je često govorio o toj biljci, pa su tako o njoj čuli Evropljani koji su živeli u Šangaju i Pekingu… Preko njih je i zapad saznao u tom biljnom Eliksiru života.

Profesor Žil Lipin, biohemičar iz Francuske, temeljno je proučio Fu-ti-tieng i utvrdio da neki delovi biljke sadrže redak tonik koji daje energiju nervima i moždanim ćelijama.

Fo Ti koren ima često čudan oblik koji ponekad podseća na mušku ili žensku osobu, nešto slično kao i kod Žen Šena, zbog čega je još i veća vera u delovanje korena na zdravlje. Naravno, taj humani izgled korena je slučajnost a ne pravilo, ali se često koristi u promociji. Ima puno lažnih kineskih biljnih lekova koji navodno sadrže Fo Ti koren.

Dr Lejmen, koga smo već pomenuli, piše »da je Fo-ti-tieng jedan ud najboljih tonika i nutritijenata; izvrsno sredstvo za lečenje opšte iznemoglosti i za jačanje vitalnih funkcija«.

U svojoj knjizi o kineskim travama, dr M. Bernar govori o Indusu starom 107 godina, kome je kineski eliksir pomogao da prebrodi senilnu degeneraciju i održi mentalnu bistrini uprkos starosti.

Ričard LukasTajne kineskih travara

http://prirodanadar.rs/