KO JE IZMISLIO BRUSHALTER

Ženski grudnjak je deo ženske odeće koji je muškarcima uvek predstavljao najveću enigmu!… A u kom smislu?!…

 

Aaaa… na to mislite… Pa… nije netačno!…

Ko je izmislio brushalter - ženski grudnjak

Nezamenljiv deo odeće… Tesan ili komotan, uvek potreban deo odeće…

Brushalter, deo donjeg rublja, cene ga i žene i muškarci, napunio je 100 godina!

Pripadnice nežnijeg pola, ostale su mu naklonjene ceo jedan vek ostavljajući po strani neudoban korset na koji su nekad bile ‘osuđene’.

Postoji nekoliko verzija ko je izumeo brushalter. Ovaj odevni predmet potiče još iz drevnog doba jer je poznato da su žene u staroj Grčkoj nosile neku vrstu odevnog predmeta koji im je pridržavao grudi.

Prva verzija o nastanku brushaltera …

Ali, većina stručnjaka, slaže se da je moderan grudnjak, najverovatnije, svojevrsna ‘prevara’ kojoj je pribegla francuska feministkinja Hermin Kadol, krajem 19. veka. Ona je bila vlasnica radnje s donjim rubljem, vrlo uspešna poslovna žena koja je mnogo putovala. Brzo je shvatila da za aktivne žene mora postojati bolje rešenje od tad  proširenog, ali vrlo neudobnog i nepraktičnog korseta. Kada je 1889. otvorila radnju u Parizu, lansirala je neku vrstu dvodelnog korseta koji je nazvala ‘le bien-etre’. Gornji deo, bio je dizajniran da pridržava grudi – i uskoro je počeo da se prodaje zasebno!…

Druga verzija kako je nastao brushalter…

Po drugoj verziji, brushalter je osmislio Parižanin Pjer Poare. U istorijskim knjigama, međutim, postoji slaganje oko jedne stvari – godine nastanka. Kao početak njegove istorije, označena je 1907. kad je, u ‘modnoj Bibliji’, časopisu ‘Vog’, ovaj odevan predmet prvi put nazvan aktuelnim imenom – brushalter.

Brushalteri ipak, tek od 1914.

Ipak, ona prava, modna istorija počela je 1914. s prvim savremenim grudnjakom koji je izumela Amerikanka Meri Felps Džejkobs. Na ideju je došla zbog providne letnje haljine ispod koje nije mogla ugurati korzet pojačan ribljim kostima. Od dve svilene marame, napravila je ‘korpe’ koje je potom povezala satenskom trakom. Njene prijateljice,  oduševljeno su prihvatile ovaj izum, ali taj brushalter nije odmah pušten u prodaju. To se dogodilo, tek, kad je dizajnerka počela da dobija anonimna pisma sa zahtevima za prodaju grudnjaka.

Ipak, prodaja nije išla ni izbliza toliko dobro, što, verovatno, i objašnjava činjenicu da je Meri prodala autorska prava za svoj izum magazinu ‘Warner Brothers Corset Company’ i, to, za samo 1.500 dolara!

Veličina brushaltera u cm…

Deset godina kasnije, ta prava su vredela 15 miliona dolara! Kompanija ‘Vorner’, uvela je i jednu novinu: umesto standardnih malih, srednjih i velikih modela, veličina grudnjaka, merila se u centimetrima, što je omogućilo njihovu raznovrsnost.

Razvoju grudnjaka, najviše je doprinela ruska emigrantkinja u Americi, Ida Rozental koja je, uz pomoć supruga Vilijema, tridesetih godina prošlog veka, izmislila nov dizajn za grudnjak – uzimala je mere grudi i leđa nekoliko desetina Amerikanki, od devojaka u pubertetu do zrelijih žena i tako kreirala modele koji će svima odgovarati!… Tako su se na tržištu pojavili brushalteri različitih veličina, ali i oblika korpi, pa je svaka žena mogla da nađe odgovarajući. Njihova fabrika ‘Maidenform’ s  uspehom posluje i danas!…

Posle Drugog svetskog rata i velike ekonomske krize,  brushalteri su bili samo ‘nužno zlo’. Pravili su se,  uglavnom, od najjeftinijeg pamuka i najčešće u boji kajsije. Početkom pedesetih počinje nagao razvoj Holivuda, a njegove zvezde postaju apsolutni parametri za sve modne trendove, pa i za brushaltere. Tokom šezdesetih godina, za mlađu populaciju, ovaj deo donjeg rublja, postaje i politički simbol – mlade hipi-devojke u znak protesta spaljivale su brushaltere tražeći na taj način svoja prava i slobodu!…

Iza ‘feminističkog pokreta’, došlo je do pravog buma u istoriji ovog odevnog predmeta. Grudnjaci su dobili elastične držače, zatim korpice, fišbajne koji podižu grudi… Većina naših čitateljki, bila je svedok poslednje modne ‘revolucije’ koju je pokrenuo takozvani ‘vonderbra’. Brushalter koji podiže grudi, pojavio se 1994. i ubrzo je postao najprodavaniji odevni predmet širom sveta, a proslavio je i Evu Hercigovu – prvu ‘vonderbra devojku’.

Grudnjak u stilu Merilin Monro...

Grudnjak u stilu Merilin Monro…

Tehnološki napredak, omogućio je i postojanje inteligentnih grudnjaka kao što je onaj koji ima ugrađen aparat za merenje pulsa, ili noćni brushalter koji pomaže u otklanjanju bora na dekolteu. Ipak, ovi grudnjaci nisu i najskuplji. Prestižna američka firma ‘Victoria`s Secret’,  lansirala je 2001. model ‘fantasybra’, s dve hiljade dijamanata od ukupno 800 karata, koji se zatvara uz pomoć dijamantskog broša! Manekenka Hajdi Klum. prva je prošetala ovaj 10 miliona dolara vredan brushalter na modnoj pisti. Godinu dana kasnije, Žizel Bundšen pojavila se u brushalteru iste mode kuće, ali dva miliona dolara skupljim. ‘Vrela fantazija’, napravljena je od crvenog satena sa 1.300 komadića dragog kamenja, među kojima se izdavajaju rubini i dijamanti. Nije, međutim, poznato u čijem ormaru su završili ovi skupoceni brushalteri.

***************

Teško je poverovati, ali, u ‘moru’ datuma… Dana-ovog-onog… postoji i Dan nenošenja brushaltera (13. oktobar)… Prosečna žena, prema statistikama, ima oko devet različitih grudnjaka. Međutim, iako koristan, taj izum je za neke žene, čini se, ipak suvišan… Upravo iz tog razloga, grupa žena odlučila je da obeleži jedan dan u godini tokom kog ženske grudi neće biti sputane i tako je nastao Svetski dan nenošenja grudnjaka. Kako tvrde organizatorke, ženske grudi su prirodno lepe i ne treba ih skrivati u grudnjacima. A podršku tom, dala je i Poonam Pandej, indijska supermodelka i jedna od devojaka poznatog ‘Kingfisher’-kalendara. Ova 21-godišnja Indijka,  povodom Svetskog dana bez grudnjaka, obradovala je mnoge obožavatelje svojim fotografijama na Twitteru na kojima se jasno vidi njena ‘podrška’ ovom cilju…

***************

Izvor: tv.novosti.rs

Priredio: V. V. M.

oOOo