Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Istorija

Tajna Lazareve trpeze – Šta se jelo i pilo u vreme Cara Lazara

 

TAJNA LAZAREVE TRPEZE

Šta se jelo i pilo u vreme cara Lazara… ima li dovoljno podataka o tom prohujalom vremenu 14. veka…

 

Slavu slavi srpski knez Lazare
U Kruševcu mjestu skrovitome.
Svu gospodu za sofru sjedao,
Svu gospodu i gospodičiće:
S desne strane starog Jug-Bogdana,
I do njega devet Jugovića;
A s lijeve Vuka Brankovića,
I ostalu svu gospodu redom:
U zastavu vojvodu Miloša,
I do njega dv’je srpske vojvode:
Jedno mi je Kosančić Ivane,
A drugo je Toplica Milane.
Car uzima zlatan pehar vina…
(KNEŽEVA VEČERA, odlomak; Vuk je ovu pesmu zabeležio od svog oca Stefana)

Iako nema pouzdanih podataka o Kneževoj večeri, većina istoričara je saglasna da je moralo postojati okupljanje i dogovor srpkih velikaša uoči odlaska u Kosovsku bitku 1389.

Tajna Lazareve trpeze - Šta se jelo i pilo u vreme Cara Lazara
Jela na dvoru cara Lazara

Prema narodnom predanju, Kneževa večera uoči Boja na Kosovu 1389, održana je na Lazarevom dvoru u starom gradu Kruševcu; neki istoričari tvrde da je bila na Babinom Mostu, nedaleko od Prištine, blizu poprišta bitke; a ima i onih koji sumnjaju da je Kneževe večere, uopšte, bilo.

***************

Beo mrs i divljač

Šta su jeli srpski vitezovi uoči odlaska u Kosovski boj,  otkriva naš kuvar Toni Radić u TV-emisiji Tonijeve gozbe.

– Za predjelo se posluživao beo mrs, slan ovčji sir, kajmak, skorup i mlad crn luk. Bungur je bilo glavno jelo koje se priprema od pšenice i različite vrste mesa. Glavna jela,  bila su rezervisana za razne vrste pečenja: ovčetinu, srnetinu, zečetinu kao i meso od divljeg vepra. Na kraju gozbe, gosti su bili posluživani jabukama, kruškama, crnim i belim grožđem – otkriva Toni Radić tajnu Kneževe večere.

***************

– Iako ne možemo dati pouzdan odgovor, većina istoričara je saglasna da je dogovor srpskih velikaša pred odlazak u bitku morao postojati. Kneževa večera, vekovima kasnije,  bila je povod i za mnoga umetnička dela i pozorišne predstave koje su prikazivane još pre Drugog svetskog rata – kaže Mladen Bosnić, istoričar umetnosti… Razlika između današnjih proslava i srednjovekovnih gozbi, bila je u tom što su trajale i po više dana. Tadašnje plemstvo,  imalo je retku priliku da se sretne. Zato bi u toku višednevnih gozbi uživali u razgovorima i dobroj hrani dok su ih vinima posluživale lepe devojke…

– Bez sumnje, tadašnja kuhinja, bila je preuzeta iz Vizantije jer su se u 13. veku, u vreme kralja Milutina, uveli vizantijski običaji… Što se tiče začina, u to vreme su se koristile aromatične trave, poput majčine dušice i bosiljka… Divljač je, takođe, bila zastupljena na dvoru plemstva i pripremala se više dana, tako što bi ostajala u pacu s aromatičnim travama i vinskim sirćetom… Vina su bila vrlo odomaćena na srpskim dvorima u vreme Nemanjića. Pored župskih vina, na Lazarevom dvoru, pila su se i čuvena dalmatinaka vina jer su u to vreme postojale stalne i uhodane trgovačke veze s Dubrovnikom.

Autorka: Žaklina Milenković

Priredio: V. V. M.

oOOo

2 komentara

  • Cuj pila se Dalmatinska vina zbog veze sa Dubrovnikom haha.Kupi mi majko top da se ubijem od ovih nepismenih budala.Kakve veze Dubrovnik ima sa Dalmacijom,ima sa Hercegovinom i dan danas pripada Dubrovacko-neretvanskoj zupaniji a ne Dalmaciji od koje je udaljen dva dana jahanja.Takodje kad su u Hercegovini pravili vino oni u Dalmaciji su hodali na 4 noge.Ali vi srbijanci ste toliki jadnici i nepismnjakovici da se sa vama ne vrijedi ni raspravljati niti vam sta objasnjavati pa vi ne znate ni ono osnovno iz srpske istorije i geografije a pricate sta je jeo knez Lazar ciju ste cak i tvrdjavu rasturili i unistili a on sam uopste ne pociva ni u svom gradu niti u regiji ciji je centar Krusevac.Evo ja sam iz S.SA ali ti ne znas ni gdje je to ti jos ides kod balja na cevape u koje ti oni predhodno pljunu,ti srbijanac jos mislis da je to kao za vrijeme Tita ti si jednostavno izgubljen slucaj.

  • I jos da dodam nauci se srbijanac da Hercegovina izlazi na more, da se drzava ne zove Bosna jer ima i Hercegovaca koje su bas na tom Kosovskom boju najvise dali,zadnji su na nogama ostali,cak su dovukli top iz Dubrovnika koji je kao sto vidis bio uvjek sastavni dio Hercegovine kao i Herceg Novi,Makarska pa cak ti i sama karta danasnje Hrvatske i CG to govori.Ali onda dodjete vi srbijanci ikoji volite da budete sluge,da pusite balajam i ustasama,da palamudite o Dalmaciji haha i sve userete.Vi bjedo ni u 21 vijeku ne znate sta je srpska drzava vi znate samo za SFRJ a i tu su vam isti ti Hercegovci spasili guzicu dok ste vi po Srbiji pusili okupatoru.Pa i Ratko Mladic je Hercegovac.

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280