TAJNA LAZAREVE TRPEZE

Šta se jelo i pilo u vreme cara Lazara… ima li dovoljno podataka o tom prohujalom vremenu 14. veka…

 

Slavu slavi srpski knez Lazare
U Kruševcu mjestu skrovitome.
Svu gospodu za sofru sjedao,
Svu gospodu i gospodičiće:
S desne strane starog Jug-Bogdana,
I do njega devet Jugovića;
A s lijeve Vuka Brankovića,
I ostalu svu gospodu redom:
U zastavu vojvodu Miloša,
I do njega dv’je srpske vojvode:
Jedno mi je Kosančić Ivane,
A drugo je Toplica Milane.
Car uzima zlatan pehar vina…
(KNEŽEVA VEČERA, odlomak; Vuk je ovu pesmu zabeležio od svog oca Stefana)

Iako nema pouzdanih podataka o Kneževoj večeri, većina istoričara je saglasna da je moralo postojati okupljanje i dogovor srpkih velikaša uoči odlaska u Kosovsku bitku 1389.

Tajna Lazareve trpeze - Šta se jelo i pilo u vreme Cara Lazara
Jela na dvoru cara Lazara

Prema narodnom predanju, Kneževa večera uoči Boja na Kosovu 1389, održana je na Lazarevom dvoru u starom gradu Kruševcu; neki istoričari tvrde da je bila na Babinom Mostu, nedaleko od Prištine, blizu poprišta bitke; a ima i onih koji sumnjaju da je Kneževe večere, uopšte, bilo.

***************

Beo mrs i divljač

Šta su jeli srpski vitezovi uoči odlaska u Kosovski boj,  otkriva naš kuvar Toni Radić u TV-emisiji Tonijeve gozbe.

– Za predjelo se posluživao beo mrs, slan ovčji sir, kajmak, skorup i mlad crn luk. Bungur je bilo glavno jelo koje se priprema od pšenice i različite vrste mesa. Glavna jela,  bila su rezervisana za razne vrste pečenja: ovčetinu, srnetinu, zečetinu kao i meso od divljeg vepra. Na kraju gozbe, gosti su bili posluživani jabukama, kruškama, crnim i belim grožđem – otkriva Toni Radić tajnu Kneževe večere.

***************

– Iako ne možemo dati pouzdan odgovor, većina istoričara je saglasna da je dogovor srpskih velikaša pred odlazak u bitku morao postojati. Kneževa večera, vekovima kasnije,  bila je povod i za mnoga umetnička dela i pozorišne predstave koje su prikazivane još pre Drugog svetskog rata – kaže Mladen Bosnić, istoričar umetnosti… Razlika između današnjih proslava i srednjovekovnih gozbi, bila je u tom što su trajale i po više dana. Tadašnje plemstvo,  imalo je retku priliku da se sretne. Zato bi u toku višednevnih gozbi uživali u razgovorima i dobroj hrani dok su ih vinima posluživale lepe devojke…

– Bez sumnje, tadašnja kuhinja, bila je preuzeta iz Vizantije jer su se u 13. veku, u vreme kralja Milutina, uveli vizantijski običaji… Što se tiče začina, u to vreme su se koristile aromatične trave, poput majčine dušice i bosiljka… Divljač je, takođe, bila zastupljena na dvoru plemstva i pripremala se više dana, tako što bi ostajala u pacu s aromatičnim travama i vinskim sirćetom… Vina su bila vrlo odomaćena na srpskim dvorima u vreme Nemanjića. Pored župskih vina, na Lazarevom dvoru, pila su se i čuvena dalmatinaka vina jer su u to vreme postojale stalne i uhodane trgovačke veze s Dubrovnikom.

Autorka: Žaklina Milenković

Priredio: V. V. M.

oOOo

2 Responses to "Tajna Lazareve trpeze – Šta se jelo i pilo u vreme Cara Lazara"

  1. RS  21. септембра 2017.

    Cuj pila se Dalmatinska vina zbog veze sa Dubrovnikom haha.Kupi mi majko top da se ubijem od ovih nepismenih budala.Kakve veze Dubrovnik ima sa Dalmacijom,ima sa Hercegovinom i dan danas pripada Dubrovacko-neretvanskoj zupaniji a ne Dalmaciji od koje je udaljen dva dana jahanja.Takodje kad su u Hercegovini pravili vino oni u Dalmaciji su hodali na 4 noge.Ali vi srbijanci ste toliki jadnici i nepismnjakovici da se sa vama ne vrijedi ni raspravljati niti vam sta objasnjavati pa vi ne znate ni ono osnovno iz srpske istorije i geografije a pricate sta je jeo knez Lazar ciju ste cak i tvrdjavu rasturili i unistili a on sam uopste ne pociva ni u svom gradu niti u regiji ciji je centar Krusevac.Evo ja sam iz S.SA ali ti ne znas ni gdje je to ti jos ides kod balja na cevape u koje ti oni predhodno pljunu,ti srbijanac jos mislis da je to kao za vrijeme Tita ti si jednostavno izgubljen slucaj.

  2. RS  21. септембра 2017.

    I jos da dodam nauci se srbijanac da Hercegovina izlazi na more, da se drzava ne zove Bosna jer ima i Hercegovaca koje su bas na tom Kosovskom boju najvise dali,zadnji su na nogama ostali,cak su dovukli top iz Dubrovnika koji je kao sto vidis bio uvjek sastavni dio Hercegovine kao i Herceg Novi,Makarska pa cak ti i sama karta danasnje Hrvatske i CG to govori.Ali onda dodjete vi srbijanci ikoji volite da budete sluge,da pusite balajam i ustasama,da palamudite o Dalmaciji haha i sve userete.Vi bjedo ni u 21 vijeku ne znate sta je srpska drzava vi znate samo za SFRJ a i tu su vam isti ti Hercegovci spasili guzicu dok ste vi po Srbiji pusili okupatoru.Pa i Ratko Mladic je Hercegovac.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.