Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Život

Dođoškinja u Vojvodini

 

DOĐOŠKINjA

 

Da se nisi udala za ovog tvog Crnogorca, ti se ovde, kao dođoškinja, nikad ne bi udala za nekog od nas momaka Vojvođana. Naše mame to ne bi dozvolile – kaže mi školski drug na proslavi pedeset pete godišnjice velike mature.

Dođoškinja u Vojvodini

Eto, još uvek sam ovde dođoš i kuferaš. Da li samo ovde? Dok sam studirala u Beogradu, bila sam prečanka. U Crnoj Gori moju svekrvu pitaju, rugajući se: Je li ti se to sin oženio Srbijankom? Odem u svoju rodnu Dalmaciju: drugi običaji, navike, drugi govor.

Moje, a nije moje. Njihova sam i nisam.

Čija sam ja, gde pripadam i kome? Čudna sam neka mešavina. Nisam birala ni rat, ni izgnanstvo, ni izbeglištvo. Menjala sam boravišta, govor i navike. Imala sam, eto, mogućnost promene, bogatila svoj život, ali sam zato svuda bila pomalo stranac, dođoš. To je moja stvarnost, moja sudbina.

Zato, ipak, stalno osluškujem promene i pokušavam da u svemu tome pronađem svoju sreću, kao što je verovatno pronašao svoju i moj drug s početka priče.

 

Marija Vujović

Najlepša ostvarenja sa XIII konkursa za najkraću kratku priču IK Alma

Ostavite komentar

Ostavite komentar