RESAVSKA PEĆINA

Resavska pećina je pravo čudo prirode u centralnoj Srbiji

 

Nekada su se u nju sklanjali pastiri od nevremena i niko od njih nije ni mogao da nasluti da se u upravo tu nalaze pećinski hodnici u dužini od oko 4 500 metara. Ali, slučaj ili nešto drugo je hteo da jedan od čobana, sada već daleke 1962. godine obelodani postojanje pećine, koja se prvobitno zvala Divljakovačka, uzevši u ozir da je smeštena na samom obodu istoimenog kraškog polja, nadomak Despotovca.

Resavska pećina danas je jedna od najvećih prirodnih znamenitosti, ne samo Srbije, već i zemalja regiona i zaštićena je kao Spomenik prirode.

Odmah po otkrivanju novosadski speleolozi počinju istraživanje i ispitivanje njene unutrašnjosti, a uređenje same pećine za posete je trajalo čak deset godina, tako da je Resavska pećina tek 22. aprila 1972. godine prvi put bila otvorena za turističke posete.

Informacije o Resavskoj pećini

Kako pokazuju istraživanja, Resavska pećina je stara oko 80 miliona godina. Takođe, prema sprovedenim istraživanjima je utvrđeno da je najstariji pećinski nakit prosečne starosti oko 45 miliona godina.

Iako se smatra da je Resavska pećina duga čak 4 500 metara, do sada je istraženo 2 830 metara, dok je za turističke posete prohodno 800 metara ovog čuda prirode.

Vlažnost vazduha u pećini je između 70 i 100 %, dok je prosečna temperatura 7 Celzijusovih stepeni, tako da je neophodno poneti adekvatnu garderobu priliko posete.

Ulaz u Resavsku pećinu se nalazi na nadmorskoj visini od 485 metara. Turističke posete se organizuju u periodu od 01. aprila do 15. novembra, kada traje turistička sezona. Ukoliko, pak želite da posetite pećinu i u ostalim periodima godine, neophodno je da pozovete broj telefona 035 6 1111 0 ili 062 28 98 25.

Kako stoji na zvaničnoj web prezentaciji Resavske pećine, cena ulazinica za odrasle je 300 RSD, a za učenike 250 RSD, dok je radno vreme od 08 do 16 časova.

Pećinske dvorane

Resavska pećina se sastoji od tri nivoa, a za turističke posete su otvorena prva dva nivoa i to ne u potpunosti. Već na samom ulazu ćete ugledati raznobojan pećinski nakit i to u beloj, žutoj i crvenoj boji, a njegova boja zavisi od minerala sa kojima dolazi u dodir voda koja ga stvara. Nakit crvene boje nastaje usled uticaja oksida gvožđa i Resavska pećina je njime najbogatija. Žuta boja nakita potiče od gline, a bela od kristala kalcijuma.

pećinska dvorana

Pećinska dvorana u Resavskoj pećini

U okviru gornjeg nivoa postoje četiri dvorane koje su otvorene za turističke posete i to : Dvorana sraslih stubova, Dvorana košnica, Predvorje istorije i Kristalna dvorana.

Staza kroz Resavsku pećinu vodi u jednom pravcu, odnosno različitim putem se vraća do izlaza.

Na drugom, donjem nivou se nalaze četiri dvorane : Dvorana kipova ili Kocertna, Bobanova dvorana, Kepina ili Blatna dvorana, kao i takozvana Koralna dvorana, koju krase pećinski ukrasi nalik koralima.

Zanimljivosti u okolini Resavske pećine

Na svega desetak kilometara udaljenosti od Resavske pećine se nalazi jedan od najpristupačnijih vodopada Srbije. Veliko vrelo – Lisine je smešteno podno planine Beljanice i jedan je od najviše posećenih vodopada u našoj zemlji.

U neposrednoj blizini se nalaze i čuveni srpski srednjevekovni manastiri, Ravanica i Manasija. Manastir Manasija je poznat i kao Resava, a ovaj manastir je zadužbina srpskog despota Stefana Lazarevića. Manastir Manasija je u narodu ostao upamćen po radionici u kojoj su se knjige prepisivale i na taj način čuvale od zaborava, a sama radionica se nazivala Resavska škola. Jedna od najčuvenijih fresaka srpskog srednjevekovnog slikarstva, “ Sveti ratnici “ je očuvana do današnjih dana. Manastirski kompleks čini velelepna tvrđava sačinjena od 11 kula. A u sklopu manastira Manasija se nalaze i crkva, posvećena Svetoj Trojici, trpezarija, a tu su i ostaci građevine u kojoj je radila Resavska škola i monaški konaci.

Manastir Ravanica je još jedan čuveni srpski srednjevekovni manastir koji se nalazi u neposrednoj blizini Resavske pećine, koji svakako treba posetiti. Smešten je u podnožju Kučajskih planina, a zadužbina je srpskog cara Lazara Hrebeljanovića.

Od zanimljivosti smešteni u okolini Resavske pećine treba pomenuti i: manastir Sisojevac, te vodopad Prskalo i Krupajsko vrelo, a na brdu u neposrednoj okolini grada Ćuprije se nalazi i spomenik poginulim ratnicima u Boju na Ivankovcu.