Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Društvo

U kojim zemljama nije obavezna vakcinacija dece a gde jeste

 

(NE) OBAVEZNA VAKCINACIJA

Spisak zemalja u kojima vakcinacija nije obavezna i zemlje u kojima je obavezna vakcinacija dece. Kalendar vakcinacije dece u Srbiji

 

Razvila se ogromna polemika u javnosti oko pitanja da li je potrebna i obavezna vakcinacija dece ili ne, da li roditelji mogu da odbiju vakcinu. Argumenti za i protiv su interesantni i ne uvek logični i sa jedne i sa druge strane. Očigledno je da su vakcine veliki posao koji donosi milijarde prihoda farmaceutskoj industriji i veliku proviziju onima koji odlučuju da se deca u jednoj zemlji vakcinišu. S druge strane činjenice su nepobitne, obavezna vakcinacija dece je smanjila smrtnost i iskorenila neke opasne bolesti.

U čemu je onda problem sa obaveznom vakcinacijom?

U kojim zemljama nije obavezna vakcinacija dece a gde jeste
U kojim zemljama je obavezna vakcinacija dece a gde nije

Problem je u tome što je vakcinacija obavezna u Srbiji ali nije obavezna vakcinacija u nekim zemljama Evrope. Zašto? U čemu su oni pametniji ili gluplji od nas?

Problem je što deca primaju sve više i više obaveznih vakcina i što ima više nus pojava vakcinacije. Štetni efekti obavezne vakcinacije rastu, što je i logično kad deci dajete sve više i više vakcina koje menjaju njihov urodjeni imuni sastav, uz to vakcine mogu da izazovu smrtno opasne alergije zbog sastojaka koji se stavljaju u njih. To niko ne istražuje i ti slučajevi se retko pominju da se javnost ne bi uznemiravala.

I treće, problem koji zagovornici obavezne vakcinacije nikako nisu logično objasnili – u čemu je problem ako neko dete nije vakcinisano voljom roditelja, ako su ostala deca vakcinisana. To dete ako se i razboli, neće bolest preneti na vakcinisanu decu, jer su ona zaštićena.

To je posebno delikatno etičko pitanje, jer država smatra da roditelj nije odgovoran prema detetu i da odbijanjem obavezne vakcinacije ugrožava zdravlje i život deteta. Država postaje veći roditelj od samih roditelja, država odlučuje o zdravlju vašeg deteta, po cenu da dete postane autistično i dobije komplikacije od vakcine i za to država ne snosi nikakvu odgovornost. A roditelje uz to i ne pita za mišljenje. Kao što se država nije pitala ni za bačene pare oko vakcina za svinjski grip i dizanja enormne panike od strane ministra zdravlja Dr Milosavljevića koji je pretio i lekarima i roditeljima koji nisu hteli da vakcinišu decu od svinjskog gripa. Ispostavilo se da je pandemija svinjskog gripa čista beskrupulozna farsa farmaceutske industrije i UN, i niko nije odgovarao, čak ni  dotični ministar koji je sejao paniku. Stoga su roditelji postali oprezniji prema obaveznim vakcinama i želji vlasti i farmaceutske industrije da vakcinacija bude obavezna.

Istine radi treba reći da štetni efekti vakcinacije nisu masovni i primetni, gledajući statistički i kroz par godina monitoringa ali dete koje strada od vakcine je strašan rezultat vakcinacije za njegove roditelje. I mi ne znamo kakvi su dugoročni efekti polivalentnih i sve brojnijih vakcina koje naša deca primaju, jer je to eksperiment uživo čije rezultate ćemo možda znati tek za par decenija.

U KOJIMA ZEMLJAMA VAKCINACIJA DECE NIJE OBAVEZNA

Vakcinacija je postupak kojim se određeni antigeni materijal unosi u organizam. Unošenje se vrši putem vakcine. Cilj vakcinacije je stvaranje imuniteta na određenu bolest. Vakcinacije se smatraju najjefikasnijim i najjeftinijim metodom spriječavanja pojave i širenja infektivnih bolesti. Vakcina može sadržavati žive ali oslabljene patogene bakterija ili virusa, mrtve ili deaktivirane patogene ili samo izdvojene specifične proteine datih patogena. Vakcinacija trajno utiče na imuni sistem osobe, menja ga.

Evropske zemlje u kojima VAKCINACIJA NIJE OBAVEZNA:

Nemačka, Italija, Holandija, Luksemburg, Velika Britanija, Danska, Irska, Grčka, Španija, Portugalija, Austrija, Finska, Švedska, Norveška, Kipar, Estonija, Latvija, Litvanija, Švajcarska.

Evropske zemlje u kojima je VAKCINACIJA OBAVEZNA:

Srbija, Makedonija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Česka, Slovačka, Madjarska, Poljska, Rumunija.

Ovde treba napomenuti da je situacija po zemljama Evrope šarolika, kada se kaže da vakcinacija nije obavezna u zemljama Evrope, svaka zemlja je slučaj za sebe. Neke vakcine su obavezne a neke nisu. U Americi su vakcine obavezne za decu koja idu u državne škole ali nisu obavezne za decu koja idu u privatne škole, kao ni za pripadnike nekih verskih zajednica koje odbijaju vakcinaciju.

 

KALENDAR OBAVEZNE IMUNIZACIJE U REPUBLICI SRBIJI

Obavezna vakcinacija dece u Srbiji – vreme i mesto vakcinacije

Na rođenju – Porodilište

BCG – protiv tuberkuloze

HB – protiv hepatitisa B (prva doza)

+ HBIG *

* imunoglobulin protiv hepatitisa B (HIBG) primaju novorođenčad HBsAg+ majki, njima se daju četiri doze vakcine po šemi 0,1,2,12 meseci

2. mesec HB – Dom zdravlja

protiv hepatitisa B (druga doza)

3. mesec (posle navršena 2 meseca) – Dom zdravlja

DTP – protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (prva doza)

OPV – protiv dečje paralize (prva doza)

Hib – protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip b (prva doza)

Sa navršenih 3,5 meseci – Dom zdravlja

DTP – protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (druga doza)

OPV – protiv dečje paralize (druga doza)

Hib – protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip b (druga doza)

5. mesec (do navršenog 6. meseca) – Dom zdravlja

DTP – protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (treća doza)

OPV – protiv dečje paralize (treća doza)

Hib – protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip b (treća doza)

HB – protiv hepatitisa B (treća doza)

2. godina (sa navršenih 12 do navršenih 15 meseci) – Dom zdravlja

MMR – protiv malih boginja, zauški i rubele

2. godina (sa navršenih 17 do navršena 24 meseca) – Dom zdravlja

DTP – protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (prva revakcinacija)

OPV – protiv dečje paralize (prva revakcinacija)

7. godina (pre upisa u prvi razred OŠ) – Dom zdravlja

DT – protiv difterije i tetanusa (druga revakcinacija)

OPV – protiv dečje paralize (druga revakcinacija)

MMR – revakcinacija protiv malih boginja, zauški i rubele

12. godina (šesti razred OŠ) – Dom zdravlja u OŠ

HB – protiv hepatitisa B (vakcinacija školske dece koja do tada nisu vakcinisana sa tri doze vakcine po šemi 0,1,6 meseci)

14. godina (osmi razred OŠ) – Dom zdravlja u OŠ

dT –protiv difterije i tetanusa (treća revakcinacija)

OPV – protiv dečje paralize (treća revakcinacija)

9 komentara

 • Kao sto se vidi iz prilozenog, vakcinacija je obavezna iskljucivo u zemljama istocne evrope koji su ocigledno od strane svetske zdravstvene orgnizacije odabrani kao „pokusni“ kunici“ za testiranje razlicitih farmaceutskih splacina. Zato imamo daleko veci procenat dece obolele od autizma, decje paralize i ostalih bolesti. Ako hitamo ka toj evropi u koju se zaklinjemo, zasto se onda ne ugledamo na Nemacku, Austriju, Svedsku ili Finsku, nego na Rumuniju i Bugarsku ? Zalosna li si Srbijo kad si za saku provizije spremna da radis protiv sopstvenog naroda.

 • Koliko vas koji komentarišete vakcinaciju nije i samo vakcinisano?
  Koliko vas živi u Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj… sa decom ili od deteta pa zna koje vakcine su obavezne a koje ne?
  Jeste li bili u okruženju nekoga ko je bolovao od boginja, difterije, tetanusa? Jeste li i sami preležali nešto od toga?
  Svakome svoje, ali dobro razmislite koliko ćete poštovati sebe sa nevakcinisanim detetom koje dobije simptome neke od ovih bolesti… Svakome na dušu kako želi.

 • Proglašena epidemija malih boginja u Beogradu jer je 5 osoba zaraženo!

  Ej, 5 (pet) osoba je razlog za proglašenje epidemije! I to od malih boginja! Do pre 20-ak godina deca su slata kod dece koja imaju male boginje da ih i one dobiju i preleže dok su mali, a sada epidemija! Samo da bi nas pelcovali vakcinama.

  Svet je izgubio generalno razum, ljudi su postali manijakalno panični, političari i javni radnici potkupljivi van granica normalnog a kapitalisti su izgubili svaki moralni kompas.

  Dajte mi jednu vakcinu da zaboravim gde i sa kim živim 🙂

 • Zaboravili ste da naponete da je svest roditelja u zemljama u kojima vakcinacija nije obavezna, na mnogo višem nivou nego kod nas. Oa tako procenat vakcinisane dece u svim navedenim zemljama (sem Švajcarske gde je obavezna vakcina), iznisi preko 90%. Takođe niste spomenuli Francusku, gde vakcine do pre 2 godine nisu bike obavezne, ali je uvedena obaveza čim je broj vakcinisane dece oao ispod 90%. Ako već pišete, napišite celu istinu, ne onaj deo koji podupire vaše stavove (naravno katastofalno pogrešne)…

 • In der Schweiz gibt es keinen Impfzwang. Wollen Eltern ihre Kinder nicht impfen, so ist das ihr Recht. Aber sie müssen mit den Konsequenzen leben. Borise da se ne lažemo nije obavezno u ch jedno je ako ne znaš jezik pa ne razumiješ ‍♀️

 • Ovo uglavnom komentarisu vakcinisan ljudi. Nigde nevakcinisanog. Lako je biti pametan kad ti ne preti opasnost. A većina bolesti protiv kojih se vakcinišu deca su jako opasne, teške i nose rizik za invaliditet (, dečja paraliza, hepatitis..) ili mogu izazvati smrt (tbc, difterija)
  Nema lekara koji bi danas prepoznao difterija. Lekar sam, kad sam vakcinisala svoju decu samo mi je bilo zao sto nemamo u nabavci i novije vacc. protiv varicella da ne bi u životu dobili herpes zoster, meningokokna I pneumokokna vacc jesam za splenektomisane, pa kad dete dobije temp. samo čekam da li će dobiti osip zbog meningokokna, jer se brzo razvija a smrtnost je skoro izvesna. Laici nisu krivi, krivi su lekari koji se zalažu protiv vacc. jer nemaju pojma ni mikrobiologju, ni imunologiju ni infektivne bolesti.

Ostavite komentar