DIJABETES MAJKE I AUTIZAM DETETA

Dijabetes trudnice povećava rizik od autizma kod bebe

Izlaganje trudničkom dijabetesu ustanovljenom pre 26. nedelje trudnoće bilo je povezano sa povećanim rizikom od autizma kod ploda, navode lekari u novom istraživanju.

Dijabetes kod trudnice i autizam kod deteta

Dijabetes trudnica i autizam bebe

 

Kada se kod trudnice razvije dijabetes tokom prvih 26 nedelja trudnoće, njena beba ima povećan rizik za dobijanje neurološkog poremećaja, autizma, sudeći prema podacima iz najnovije studije.

Livaj Dalberg je veoma sladak. On ima dve godine i ima autizam. Ali i pre nego što mu je ustanoviljena dijagnoza, njegova majka Megan je znala da nešto nije u redu.

„Livaj je izgovarao neke reči i gotovo istovremeno kada je počeo da hoda, jednostavno je stao. Bilo kakva vrsta komunikacije iščezla je kada je imao oko 16 meseci.“

Autizam nije izlečiv. Sa tim poremećajem, mozak ne funkcioniše normalno. Rezultat su teškoće u komunikaciji, socijalnoj interakciji i kontrolisanju ponašanja.

“Tokom rane trudnoće, prvog i drugog tromesečja razvija se mozak fetusa. To je period kada je mozak najosetljiviji na napade i kada imate povišen nivo šećera u krvi, to je napad na fetus”, kaže doktor Edvard Kari.

Doktori Edvard Kuri i Eni Šijang i drugi istraživači proverili su medicinske podatke od više od 300 hiljada dece. Oni su uočili nešto što je u vezi sa decom koju su rodile majke koje su imale dijabetes povezan sa trudnoćom.

“Izlaganje trudničkom dijabetesu ustanovljenom pre 26. nedelje trudnoće bilo je povezano sa povećanim rizikom od autizma kod ploda”, navodi Eni Šijang.

BioImunitet biljne kapi za imunitet i za jačanje imuniteta

BioImunitet biljne kapi za imunitet i za jačanje imuniteta koje koriste i deca

Ono što iznenadjuje je da deca čije su majke imale trudnički dijabetes posle 26. nedelje trudnoće i žene koje su imale dijabetes pre nego što su zatrudnele, nisu imale povećan rizik od dobijanja autizma. Doktor Kuri kaže da je studija pokazala koliko je važna rana prenatalna nega.

“Želimo da majke dođu, ne samo da provere dijabetes, već da uzimaju svoje prenatalne vitamine. To su stvari koje mogu da imaju pozitivan uticaj na razvoj fetusa.”

Uzroci autizma nisu poznati ali istraživači tragaju za faktorima koji povećavaju rizik kao što su rođenje pre vremena ili sa malom težinom, stariji roditelji ili rođaci koji imaju autizam, izloženst određenim lekovima ili teškim metalima tokom trudnoće.

Sve su to faktori rizika, sudeći prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Rana intervencija pomaže značajno ali trenutno ne postoji lek. Roditelji se nadaju da će jednoga dana biti pronađen lek.

“Nadam se da jednoga dana on više neće imati dijagnozu i da će biti izlečen”, kaže Megan Dalberg.

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

 

Kerol Pirson

Izvor: VOA