Zdravlje

Kako se zaposliti kao doktor u Americi i nostrifikovati diplomu

 

KAKO SE ZAPOSLITI KAO DOKTOR U AMERICI?

Ovaj po moći aktuelan kontinent privlači veliki broj medicinara nudeći im milione. Kako nostrifikovati diplomu i raditi kao doktor u Americi

 

Naši mnogi neskromni sunarodnici ispoljavaju snažnu tendenciju za bogaćenjem na račun SAD-a, pogotovo u svojstvu lekara, koji su ponosni predstavnici profila javnog sektora sa ubedljivo najvećim prihodima u sjedinjenim državama. Smatraju svoju potragu borbom za koru hleba, međutim, njihove priče padaju u vodu kada se nakon nekoliko decenija vrate u otadžbinu ne bi li trošili svoje velelepne zarade čiji iznosi dostižu šestocifreni broj dolara. Štaviše, većina naših doktora je zaposlena u Evrozoni ili s one strane Atlantika.

Koliko god nemoralno, jasno je kako sklapanje radnog odnosa u Americi nije nimalo lako za strance, lekare prvenstveno.

Kako se zaposliti kao lekar u Americi i nostrifikovati diplomu
Lekari u Americi – hitna služba

Najpre je neophodno da dokaže savršeno vladanje konverzacijskim nivoima engleskog jezika. Uglavnom se traže TOEFL ili IELTS sertifikati, odnosno postignut adekvatan broj poena na istim testiranjima. Treba da se zna da TOEFL iziskuje snalažljivost u kriznim situacijama koliko i znanje jezika, pri čemu je moguće da se ostvari odličan rezultat na IELTS-u samo uz prikladnu spremu.

Sledeći korak jeste nostrifikacija diplome medicinskog fakulteta, koja sama po sebi u inostranstvu nije priznata. Proces traje do 5 dugih godina, a od diplomaca se traži da dodaju još nekoliko ispita (na engleskom jeziku) iz predmeta koji se tretiraju kao obavezni u SAD-u, a ne uče se na bašti Balkana.

No, ovde nije kraj. Prihvaćena diploma je samo preduslov za pristup rigoroznom MDLCJS čija je licenca neminovna za medicinski rad. U okviru njega su i razgovor sa pacijentom (glumcem), prilikom čega se tekođe proverava znanje engleskog, kao i veština komunikacije i brzog dijagnoziranja.

Čestitamo! Konačno ste spremni za basnoslovno bogatstvo koje na tanjiru čeka američke lekare. Ali, još uvek ne posedujete adekvatna dokumenta koja bi vam omogućila stalan boravak i zaposlenje u nekoj od 50 saveznih država. Ukoliko se oslanjate na lokalnu lutriju u nadi da će baš vaše ime da bude izvučeno prilikom dodele zelenih kartona, ne očekujte skori odlazak. Najpouzdaniji način sticanja istog jeste sklapanje bračnog odnosa sa državljaninom SAD-a ili eventualni zahtev potencijalnom budućem poslodavcu za ustupanjem radne vize.

Neophodno je da se provede 10 godina u Americi bez dužih ili čestih odsustvava ne bi li se steklo pravo podizanja tamošnjeg državljanstva ili pasoša. Stoga, bolje se postarajte da vaš brak ili radno mesto potraju.

Autor: Miodrag Milutinović

8 komentara

 • Autor se ocito nije potrudio da pronadje i iznese tacne i potpune informacije.

  1. TOEFL/IELTS nisu potrebni za „nostrifikaciju“ diplome u USA
  2. Potrebnih ispita za dobijanje ECFMG seritifikata je 3 – USMLE Step 1, Step 2 CK i Step 2 CS (CS je ispit sa standardizovanim pacijentima)
  3. Veliki broj bolnica u USA, pogotovo u drzavama NY, NJ i IL su vrlo spremni da sponzorisu za J1 ili H2B vizu tokom specijalizacije (residency) koja je obavezna. U USA ne postoji kategorija lekar opste prakse.
  4. Drzavljanstvo se ne dobija posle 10 godina. Drzavljanstvo se dobija posle 5 godina boravka u svojstvu „Legal permanent resident“ iliti imaoca zelene karte. Drugim recima 10 godina je malo prenaduvana cifra.
  5. Svi predmeti koji se testiraju na nostrifikacionim ispitima (USMLE) se i te kako uce na Balkanu.
  6. Basnoslovne cifre dolaze tek posle specijalizacije. Tokom specijalizacije, koja u najmanju ruku traje 3 godine, plate dostizu jedva $3.000 mesecno posle odbitaka, sto je manje od plate medicinske sestre.
  7. Te basnoslovne plate nakon specijalizacije posle poreza i ostalih odbitaka koji su ogromni za taj platni razred, spadnu na gotovo dvostruko manje cifre.

  Virginia Serb Doc

 • Sta treba da uradi specijalsita-subspecijalista koji je i doktorirao, cuo sam da se priznaju doktorke a kako stoji sa pecijalizacijom, sta se tu polaze?

 • Specijaliste i subspecijaliste, sa ili bez doktorata su u istoj kategoriji sa tek diplomiranim lekarima bez staza kada je u pitanju licencijatura. Svi moraju kroz isti proces.

  Doktorat je priznat ukoliko zelis da radis research, a on je placen poprilicno bedno i jedna medicinska sestra zaradjuje dvostruko vise…

 • Hej Virginija,
  Da li mozda znate da li nase medicinske sestre tamo mogu raditi i na koji nacin? Tj.sta bi u tom postupku bilo neophodno.
  Da li se svi ispiti za USMLE moraju polagati u Americi ili postoji mogucnost polaganja i negde drugo u Evropi?

  Pozdrav,
  Marija

 • Medicinske sestre imaju poseban ispit za nostrifikaciju, nisam sigurna okodetalja ali sveinformacije mozete naci na zvanicnom sajtu NCSBN-a, nazalost nije moguce objaviti link, ali koga interesuje nacice na sjatu deo o Internationally educated nurses. Sto se tice USML-a step 1 i step 2 ck se mogu polagati i u Evropi, milsim da su dva najbliza centra Srbiji u Zagrebu i Solunu, a step 2 CS se mora polagati u Americi.

 • Potvrdicu sto je Jelena napisala.

  Ukoliko vas interesuju detaljnije informacije, postoje teme o lekarima i sestrama na forumu „Zelena Lutrija“ na kojima smo nasiroko pisali o svemu ovome.

Ostavite komentar