SLOBODNA REPUBLIKA LIBERLAND

Kako je stvorena nova republika u Evropi, nazvana Liberland, koja se nalazi izmedju Hrvatske i Srbije, na Dunavu

 

Od raspada bivše SFRJ, Srbija i Hrvatska se spore oko podele granica uslovljene tokom Dunava koji se kroz godine menjao. Posledica nerešenog sukoba, kojim je kontroverzna oblast površine 7 kilometara kvadratnih označena kao ničija zemlja (terra nullis), jeste formiranje samoproklamovane Slobodne Republike Liberland (cz – Svobodna Republika Liberland) na istoj. Na toj teritoriji se nalazi nekoliko puteva u vrlo oskudnom stanju i decenijama srušen objekat. S druge strane, obećavaju se kule i gradovi.

Slobodna Republika Liberland izmedju Hrvatske i Srbije

Slobodna Republika Liberland ja na ničijoj zemlji izmedju Hrvatske i Srbije – prvi s leva je osnivač Vit Jedlička

Tvorac ove nadri države i njen samozvani predsednik jeste Vit Jedlička, češki desničar i potencijalni kandidat za tamošnjeg prvog čoveka republike. Tvrdi da se bori za realizaciju svoje ideje ne bi li oslobodio eventualne stanovnike poreza, neadekvatnih režima i odsustva tolerancije raznih vrsta. Kampanju formacije slobodne zemlje započeo je na društvenim mrežama stekavši veliki broj fanova i pristalica. Proglas nastanka Liberlanda sproveo je 13. aprila ove godine.

Vit Jedlička je svestan činjenice da bi ozbiljnije propagiranje kreacije ove zemlje naišlo na snažan otpor Hrvatske i Srbije, iako se prema trenutnim definicijama ne nalazi ni u jednoj od ovih dvaju republika. Naime, reč je o spornom podneblju, predmetu rasprave srpsko-hrvatskih ili jugoslovenskih raspodela granica. Jedlička smatra da bi međunarodni organi vlasti bili primorani da reaguju u slučaju da dve bivše jugoslovenske republike preuzmu vojnu aktivnost protiv Liberlanda, s obzirom da bi to bilo, kako veruje, narušavanje teritorijalnog integriteta (virtualne i nepostojeće) države. Ova oblast bi, ukoliko priznata, bila treća najmanja zemlja, posle Vatikana i kneževine Monako. Do sada je od zvaničnika jedino austrijski ambasador izjavio kako postoji mogućnost da njegova država pod određenim okolnostima prizna Liberland.

Navodi se i da je do sada stiglo oko 300 hiljada prijava za državljanstvo, najviše iz SAD-a, Švajcarske i arapskih zemalja. Jedlička ističe kako neće svi kome ono bude izdato trajno da naseljavaju Liberland. Već su dizajnirani zastava, grb, kao i parola: ,,Živi i pusti druge da žive“ kojom se gorepomenuti političar služi kao motom. Odgovara načelu libertarijanizma. Formirani su nepravosnažni ustav i pravosudni sistem. Raspisan je i konkurs za himnu.

Vit Jedlička ohrabruje i poziva sve zaintresovane da se prijave za sticanje ovih neafirmisanih dokumenata pod uslovom da su tolerantni, neosuđivani i da nisu sledbenici neke neemancipovane političke ideologije (fašizma, nacizma, komunizma, nacional-socijalizma…). Na raspolaganju mu je 7 volontera koji za zadatak imaju da detaljno prostudiraju svaku prijavu. Aplikacija se vrši elektronskim putem preko oficijalnog web-sajta ove virtuelne države. Krajnje je jednostavna.

Vit Jedlička ne želi da napusti češku političku scenu. Stoga namerava da postavi nekog od ,,podanika“ na čelo Liberlanda, s obzirom da ustav UN zabranjuje politički angažman stranog poslanika u drugoj državi.

Hrvatska i Srbija se nisu detaljnije izjasnile po pitanju za sada virtuelne republike Liberland, jer, kako nadležni tvrde, ne postoji drugojači način da se kampanja ove vrste tretira, nego kao nerealna šala.

Web-sajt Liberlanda: www.liberland.org

 

Autor: Miodrag Milutinović