ŽENSKI RUŽ ZA USNE

Zanimljivosti o ženskim ruževima. Kada i gde je nastao prvi ženski ruž, od čega je napravljen i kako je njegova popularnost rasla kroz vreme

Stanovnice Sumarijana prve su pre 5000 godina, krenule da nanose ruž na usne. One su sakupljale biljke sa raznobojnim cvetovima, potom ih drobile i dobijenu smesu mazale na usne. Još od davnina žene su se najčešće opredjeljivale za crveni ruž.

Ženski ruž za usne - zanimljivosti o ženskim ruževima

U srednjovekovnoj Evropi, crkva je poredila ruž sa Sotonom i njegova upotreba bila je strogo zabranjena. Posle Prvog svetskog rata, zavladao je trend tamno crvenih ruževe. Pedesetih godina Marlyn Monroe i Elizabeth Taylor, postaju zaštitni znak crvenog ruza. Šezdesetih godina, ruž se dovodi u vezu sa ženstvenošću. Po prvi put su popularni ruževi u boji kože.

Osamdesetih godina prošlog veka, bili su popularni takozvani „ruževi raspoloženja“. Dobili su ovaj naziv, jer su menjali boju usled promene pH vrednosti, koja nastaje kao produkt promene raspoloženja. Pre 1900. godine ruževi su se pravili od boje nastale sušenjem i mrvljenjem insekata. Početkom 20. veka javljaju se ruževi u cilindričnim tubama. Ruž za usne 21. veka napravljen je od voska, ulja, masti i pigmenata.

Ženama se preporučuje da ruž biraju na osnovu boje kose i tena. Savetuje se damama svetlije  puti da biraju ruževe svetlijih nijansi i obrnuto. Chanel, Mac, Dior, Max Factor, vodeće su kozmetičke kuće kuće u proizvodnji ruževe. Cene ruževe variraju u zavisnosti od kvaliteta, njegove trajnosti na usnama i popularnosti proizvođača.

 

Jovana Stanković