ZUBNI IMPLANTI

Ugradnja zubnih implanata danas predstavlja rutinsku operaciju, sa 96% uspeha. Ova procedura obavlja se brzo i jednostavno, tako da sama operacija ne utiče na vaše svakodnevne aktivnosti.

smileapplePS

Dobra higijena usta i zuba jedna je od najboljih prevencija mnogih oboljenja, koja često nisu vezana samo za usnu šupljinu. Na oboljenja kao što su karijes, paradentoza i samo odumiranje zuba, pored genetske predispozicije, veliki uticaj ima i loša oralna higijena usta i zuba.

Trajno rešenje za gubitak zuba, pored mostova i proteza jesu zubni implanti. Implant je titanijumski šraf koji se ugrađuje u kost vilice i srasta sa njom i služi kao potpuna zamena izgubljenog ili nedostajućeg zuba. Zubni implanti su takođe mnogo jači i trajniji od mostova i proteza i nude trajno rešenje.

Da li ste Vi kandidat za implant?

Pre svega potrebno je uraditi detaljnu analizu stanja pacijenata radi eventualne ugradnje zubnog implanta. Na osnovu analize lekar i pacijent prave detaljan plan terapije ugradnje veštačkog zuba. Sama ugradnja implanta traje u proseku pola sata, dok anestezija operaciju čini gotovo bezbolnom. Ne postoji mogućnost odbacivanja implanata od strane vilične kosti, jer se implant izrađuje od biokompatibilnog materijala . Neuspeh operacije se javlja u oko 4% slučaja, uglavnom kao posledica pogrešno postavljenog implanta ili loše higijene.

Indikacije za ugradnju zubnih implanata

  • nadoknada jednog zuba: ukoliko vam nedostaje jedan zub, postoji mogućnost ugradnje jednog implanta i keramičke zubne krunice koja se postavlja na njega.
  • nadoknada više zuba: ukoliko vam nedostaje više zuba, postoji mogućnost ugradnje implanata koji će služiti kao nosači zubnih mostova.
  • nadoknada svih ugroženih zuba: postoji mogućnost izrade zubnih mostova koji nadoknađuju sve zube ili izradom stabilnih zubnih proteza.
Tooth human implant (done in 3d graphics)

Zubni implanti – 3D prikaz

Gubitak jednog ili više zuba može prouzrokovati poremećaj funkcije žvakanja, što dovodi do pojave mnogih problema u organizmu, kako zdravstvenih, tako i estetskih. Bez zuba, funkcija žvakanja je znatno otežana, što dovodi do laganog gubitka kosti i vremenom lice poprima staračke karakteristike.

Zašto su zubni implanti bolji u odnosu na zubne mostove i proteze?

  • čuvanje preostalih zuba: u odnosu na zubne mostove, zubni implanti ne narušavaju kvalitet okolnih zube.
  • estetika: povlačenje desni, gubitak kosti, samo su neki od problema koji se često javljanju kod zubnih mostova i ispod proteza. Osećaj i izgled pacijenta sa ugrađenim implantom je gotovo identičan onom kod prirodnih zuba.
  • samopouzdanje: uz pomoć zubnih implanata vaše samopouzdaje će se vratiti, kao i osećaj sigurnosti. Ponovo ćete se smejati, osećati prijatno i zadovoljno.

Koliko dugo traju implanti?

Problemi sa zubima prouzrokovani su nepravilnom higijenom i neredovnim stomatološkim pregledima, tako je i sa implantima. Uz pravilnu higijenu, adekvatnim održavanjem, redovnim kontrolisanjem, mogli bi da traju gotovo doživotno. Mnogi implanti su do sada opstali i po 40 godina, tako da gledano na duge staze zubni implati su najisplativije rešenje za nadoknadu zuba.

Održavanje higijene nakon ugradnje implanata

Nakon ugradnje impanata neophodna je detaljna higijena ostalih zuba, kako ne bi došlo do inficiranja rane. Preporučuje se korišćenje raznih preparata za ispiranje usne duplje, kao i korišćenje mekane, mikro četkice za postoperativnu higijenu rane, kao i interdentalnu četkicu sa plastificiranom žicom koja neće oštetiti implant. Na interdentalnu četki

Posebno je važno da nakon ugradnje zubnih implanata osim redovne oralne higijene, posetite stomatologa i redovno idete na kontrole, barem 2-3 puta godišnje.

Od trenutka kada se odlučite za ugradnju zubnih implanata budite uvereni da ste na dobrom putu ka večnom osmehu.

 

Auto teksta

Nataša Aranđelović