EGO

Šta je Ego i kako je nastao

 

Ego je objašnjavan i promovisan na mnoge načine i iz različitih uglova ali uvek nekako izostane onaj pravi, osnovni zbog kojeg Ego i postoji, a to je Materijalizam kao društveni sistem i način življenja.

Kao što je Religija materijalizam duhovnosti tako je i Ego materijalizam duhovnosti, sa razlikom što je Religija, kolektivni materijalizam duhovnosti a Ego je individualni materijalizam duhovnosti.

Kralj Ego - šta je i kako je nastao ego

Ego kao ni Religijska pripadnost nije nešto, sa čim se ne rađamo, već nešto što stičemo uticajem okoline uz životni put, Religijsku pripadnost najviše određuje geografija iz koje potičemo a Ego civilizaciski okvir okoline odrastanja. Nematerijalističke kulture po pravilu ne poznaju Ego čak ni kao ideju dok je u materijalističkim civilizacijama Ego jedna od osnova lične filozofije a o njemu su napisane mnoge studije objašnjavajući ga i ulepšavajući a sve sa ciljem da se zamaskira njegova stvarna priroda.

Mesto oslonca koje Egu u materijalizmu pripada dovodi do zablude mnogih (čitaj skoro svih) mislilaca, kompletnog spektra društva, koji pokušavaju odgonetnuti koliko je Ega previše a koliko Ega nije dovoljno i slična pitanja nadogradnje i svrsishodnosti Ega.

Ego samim svojim postojanjem ukazuje na pogrešno postavljen sistem društvenih prioriteta i načina komuniciranja (osobe/a sa sobom kao i sa okolinom) iz kojega je pojedinac nastao a koji se usled specifičnosti okruženja prilagodio okruženju gradeći sopstveni Ego. Uloga i svrha Ega u nematerijalističkim društvenim sistemima, ne postoji, dok u materijalističkim, koji su bazirani na komunikaciji “svi protiv svih” uloga Ega biva samozaštita pojedinca, koja kao i svaka druga agresivnost lako prerasta u agresiju nad drugima.

Ego, prema svojoj postavci je izrastao kao odgovor ličnosti na nasilno civilizacisko odvajanje individue od prirodnog okruženja a simptomi delovanja se iskazuju nasiljem koje je u kraćim ili dužim fazama usmereno prema sebi, zatim prema okolini s tim da može prerasti i u nasilje prema svemu. Ego svojim “simptomima” otkriva svoju nasilnu prirodu kojom neuspešno pokušava da zaštiti ili kazni “krivce” koji najčešće bivaju JA, bliža okolina ili svet u celosti s tim da postoji i ceo spektar među podgrupa prelivanja i preklapanja osnovne podele.

Ego po svojoj prirodi biva prirodna reakcija na neprirodne okolnosti te samim tim, uzroke i rešenja Ega koji je doduše lična manifestacija, treba prvenstveno tražiti i ispravljati na kolektivnom nivou a kad se ti uzroci nastanka Ega reše mnogo je lakše ostvariti promene na ličnom nivou.

Ego kao prirodni deo ličnog materijalizma u materijalističkim sistemima koji su protivprirodni način organizovanja je pojava koja se može objašnjavati samo nakon razumevanja materijalističkih osnova funkcionisanja.

Ego je intelektualno-emotivno neprirodno nametnut sistem agresivnog postojanja, koji razara dobro, lepo i napredno u osobi ali zato održava i jača taj neprirodni sistem agresije materijalizma nad prirodom. Ego može da se posmatra kao nešto pozitivno samo pod veoma neprirodnim okolnostima kao što je npr; odbrana i samoodbrana u ratu i sl. ali i onda  ostaje pitanje kako i zašto se osoba našla u tim okolnostima te da li ih je i zašto prihvatila.

Ego dakle nije prirodna pojava kod ljudi već reakcija na neprirodne uslove postojanja te ga tako treba i tretirati.

 

Milenko Grubor