Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Život

Poreklo prezimena Šćepanović – ko su i odakle su Šćepanovići

 

ODAKLE SU ŠĆEPANOVIĆI

Poreklo prezimena Šćepanović. Ko su i kako su nastali Šćepanovići iz Rovaca i Medjurečja

 

Ulazim svojevremeno sa suprugom u banku u Crnoj Gori da platim neki račun. Banka prazna, samo mi u njoj. Za šalterom dve ljupke devojke. Dajem račun jednoj, ona na glas čita: „Prezime Šćepanović“, ne bi li ukucala tačno prezime u računar. Druga devojka do nje se oglašava: „Moj prezimenjak!“. Okrećem se ka drugoj devojci, a ona mlada i lepa, baš lepa i zgodna, prava Šćepanovićka i odmah započinjem razgovor: „A od kojih si Šćepanovića rodjako?“

Rovci iznad Kolašina odakle potiče prezime Šćepanović
Oblast Rovaca iznad Kolašina

Znam svoje porodično stablo i poreklo prezimena Šćepanović iz Rovaca i Medjurečja, tako da mi lepa rodjaka nije svakako rod do petog kolena, ali svejedno, da vidimo da li smo makar u istom stablu rodoslova, jer ima puno Šćepanovića i ogranaka bratstva po svetu. To me je podsetilo da sa sajta www.poreklo.rs prenesem tekst odakle su Šćepanovići i kako je nastalo prezime Šćepanović, a na kraju teksta su i komentari Predraga T. Šćepanovića koji je napisao i knjigu o Šćepanovićima iz Rovaca i Medjurečja, u koje spada i moja porodica, i u njegovoj knjizi se nadjosmo, imenom i prezimenom.

ŠĆEPANOVIĆI

(žive u Gornjoj Bijeloj)

Šćepanovići su ogranak Vulovića, a prezime su dobili po Šćepanu Vuloviću. Kada je kuga 1732. godine harala u Drobnjaku, pomrlo je dosta Vulovića, a među njima i knez Vulović. Ostadoše njegova stara majka i dva maloljetna sina Đuro i Šćepan. Tu, u Bijeloj, živio je neki Guja koji je imao devet sinova. Njih je ova opaka bolest poštedjela. Guja ode u Travnik kod vezira i kaza mu da je knez Vulović umro i da od njega nema potomaka, na šta vezir dade kneštvo njegovom sinu Mitru. Kad baba Vulovića dozna za ovo, pođe i ona u Travnik kod vezira, i sa sobom povede starijeg unuka Đura. Pokaže veziru stare berate i malog Đura. Na osnovu toga vezir raskneži Mitra Gujina, a zakneži malog Đura Vulovića. Đuro je imao sinove Aćima i kneza Stojana. Aćim još kao dječak poginuo od lavine, te od njega nema potomstva, a od Stojana, koji je bio knez, ostanu sinovi Aćim i Draško. Ni od ovog Aćima nije ostalo potomstva, a Draško je imao sina Đura.

Od Šćepana, mlađeg brata kneza Đura, ostala su tri sina: Jovan, Keka i Marko. Jovan je imao Milovana, Savića, Radovana i Petra, a Marko Zeka, Mijata, Iliju, Pera i Stanoja.

Od Keke, sina Šćepanova, nastalo je bratstvo Kekića. Potomci Šćepanovi se po njemu prozovu Šćepanovići, a to isto prezime uzmu i potomci njegovog starijeg brata Đura.

Poslije kneza Đura, knez je bio njegov sin Stojan, za koga se zna da je bio neobično snažan čovjek, koji se istakao u borbama protiv Turaka, u vremenu od 1775. do 1812. godine. Poginuo je u jednoj komšijskoj svađi – ubio ga je Marko Vućić. Njega je na mjestu kneza zamijenio sin Draško, koga su Turci umorili u nikšićkom zatvoru 1853. godine. Sa Draškom je završeno kneštvo u ovoj porodici.

U ratovima 1875/76-1878. godine istakao se Šole Šćepanović, kao potkomandir Uskočko-drobnjačkog bataljona.

Ovo bratstvo je učešćem u NOR-u dalo veliki doprinos pobjedi nad neprijateljem.

Milisav Mićunov, u sastavu jednica NOV-a od prvih ustaničkih dana, istaknuti borac, poginuo je herojskom smrću u julu 1942. godine kod Bugojna. Škola u Bijeloj nosi njegovo ime.

Momir Malinov, u NOR-u od 1941. godine, poginuo je kao zamjenik komandira čete u Četvrtoj crnogorskoj brigadi 10. marta 1944. godine u Penezićima kod Priboja. I Joko i Milovan poginuli su kao pripadnici NOV-a i to Joko na Žabljaku 1942. godine, a Milovan u Dobrom dolu na Durmitoru 1942. godine.

Novo Božov, pravnik iz Bijele, u NOR-u je bio na raznim dužnostima: od komandira voda, komandira čete, člana Propagandnog odsjeka i predsjednika Vojnog suda u diviziji. I Tomaš Mićov istakao se kao omladinac u sastavu Sedme omladinske brigade u kojoj je ranjavan.

Slave Nikoljdan, a prislužuju Đurđevdan.

_________________

ŠĆEPANOVIĆI

(na Mokrom)

Starinom su od Vulića od Popova iz Hercegovine, odakle se Šćepan Vulić oko 1840. godine, sa sinovima Krstom i Trivkom, doselio u Nikšić. Trivko se iz Nikšića oko 1865. godine doseli na Mokro, gdje se oženi; njegovi se potomci po djedu Šćepanu prozvaše Šćepanovići.

Ranije su slavili Nikoljdan, a sada slave Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

Rovačko bratstvo Šćepanovića – Predrag T. Šćepanović

Moja familija Šćepanovića potiče iz okoline manastira Morača, predeo Rovaca oko Kolašina, otuda i dodatak temi od istoričara Predraga T. Šćepanovića koji je napisao knjigu o Šćepanovićima iz Rovaca.  Kaže Predrag sledeće na temi o Šćepanovićima sajta poreklo.rs:

Prije 13 godina objavio sam knjigu ROVAČKO BRATSTVO ŠĆEPANOVIĆI. Mi smo porijeklom iz plemena Rovci, selo Medjuriječje. Naš predak se zvao Šćepan Gojakov Nikšić, mi smo porijeklom od razgranatog plemena Nikšići, potomci vojvode i kaluđera Nikše. Sineve Šćepanove pominje turski popis Rovaca iz 1477. godine. Zvali su se: Vukac, Vlatko, Božidar, Radoje i Staniša. Inače ima devet bratstava Šćepanovića različitog porijekla. Istraživao sam i stanovnike sela Kovačine. Tada su me pojedini uvjeravali da su i oni porijeklom iz Rovaca pa promijenili slavu.

Međutim, mnogi ogranci Šćepanovića iz Rovaca su promijenili prezimena. Ima ih preko 100. Najveći ogranci su: Boškovići iz Barica kod Pljevalja, a od njih su nastali Šešelji u Hercegovini; Čelebići, Vujovići, Čičarevići, Perišići iz Štitara kod Cetinja (oni misle da su od Bulatovića, ali nije tačno); Draškovići iz Veljeg Dubokog (Rovca) i njihov ogranak Bećkovići (od njih Matija, književnik); Gogići iz Lijeve Rijeke (Vasojevići); Mutapovići iz Prislonice kod Čačka (potomci vojvode Mutapa Lazara, kojega neosnovano prisvajaju Vasojevići i druga crnogorska plemena); Kostići, Jokići, Miličići i Kezunovići u Dučice u Župi Nikšićkoj; i brojni drugi manji ogranci. Ali postoje i brojni ogranci koji do predka Šćepana nabrajaju i do 25 koljena predaka, što je i logično. Mnogi ogranci ne znaju rodoslov tako daleko. Krsna slava nam je Sveti Luka. Rijetko su primjeri mijenjanja slave. Mutapovići su promijenili u Nikoljdan. Neki ogranci su promijenili i vjeru. Recimo, Mucevići iz Bihora kod Bijelog Polja su porijeklom iz ogranka Mucovića – Šćepanovića i početkom 19 vijeka su primili islam. Vode porijeklo od braće Joka i Savića Šćepanovića iz Međuriječja.

 

Zlatko Šćepanović

12 komentara

 • Jos jedna crnogorska bljuvotina o poreklu prezimena,plemena i ko je iz koje pecine izmigoljio…A sa druge strane sve junak do junaka(citaj Lopov) se skrasio u Srbiji gde je metodom negativne selekcije neki rukovodeci kadar! zato nam je Srbija tu gde jeste. zahvaljujuci brdskim komunjarama koji ojadise nasu divnu zemlju! svima njima je Srbija krava muzara a crna gora maticna nazovi drzava. Kada vise ne bude(sto je danas slucaj) sta da se cuca,,smislice i ostace i dalje mrdje i mutivode dok ne ostane kamen na kamenu…Sacuvaj nas boze takvih junaka i brace,takvih biznismena i sposobnih ljudi…sacuvaj nas tako da im oci vise ne vidimo!!

 • „Ово братство је учешћем у НОР-у дало велики допринос побједи над непријатељем.“ Колико сам разумео Златко је православни хришћанин па бих волео да знам пошто су и комунисти и нацисти потекли из социјалистичке идеје против којег су се то непријатеља борили његови блиски потомци. Моје је скромно мишљење да је тај тзв. НОР био непријатељска војска самим тим што су били безбожници.

 • Pakistanac kasni već 25 godina sa komentarom, od pojave Miloševića i jogurt revolucije crnogorski kadrovi su zbrisani a posebno od razdvajanja Crne Gore. Bajato mišljenje.

  Milane, pisao sam već ranije, jedan deda mi je bio u partizanima a drugi u četnicima, tako da su u mojoj svesti oni pomireni, bez obzira šta mislio o komunističkoj ideologiji.

 • Gospodine Scepanovicu, mislim da vam dugujem izvinjenje za „ondasnje“ provokacije I pokusaje da vas uvucem u konverzaciju.
  Izvinite, nije to bilo lepo od mene.

 • Gosn Milenko, poslužiću se rečima Majke Tereze, koje su malo izmenjene ali sa zadržanom suštinom:

  „Sve je to izmedju vas i Njega, nikad nije ni bilo izmedju mene i vas.“

 • Ništa nemam za njih, nisu mi rod (pleme), pa nisam ni istraživao, kao ni za ostale Šćepanoviće, a našao sam ih i u Hrvatskoj, na ostrvu Braču, ima ih na Kosovu, itd.

 • Zanima me porijeklo dvaju glasinačkih porodica koje obije vode porijeklo od Šćepanovića ,Vukojičića i Odovića.
  Što se tiče Vukojičića ,porijeklom su iz sela Kalušića,Pljevlja odakle su se doselila tri brata u Kalimaniće pod Devetaka ,zvali su se Puniša „Planoje“, Kojo i Bojo Vukojičić.Bojo pređe u selo Sočice,Rogatica i od njega su Bojovići,Kojo nije imao potomstva,Puniši je nadimak bio Planoje zbog naravi po kojoj brzo „plane“ pa se isto tako brzo smiri i njegovi potomci su nazvati Planojevići,koristili su oba prezimena do početka 20og vijeka kada vraćaju samo staro prezime Vukojičić,održavali su veze sa rođacima,slave Nikoljdan,ima ih raseljenih svuda po svijetu najviše u Australiju i Francusku.
  Što se tiče Odovića ,vode porijeklo od Šćepanovića iz sela Višnje odakle se doselio Jovan Šćepanović sa bratićem „crnim“ Đokom,zato što je mnogo ‘odao i selio se prozovu njegove i bratićeve sinove Odovićima,od jednog Jovanovog sina ,koji je bio zubat,izdvajaju se Zubani u selu Vrapci,selo Odovića je Bandin Odžak,slave Lučindan,održavali su doskora veze sa rođacima.
  Koliko mi je poznato ove dvije porodice nisu znale za zajedničko porijeklo i nisu se smatrale rodbinom što najvjerovatnije znači da pripadaju udaljenjim granama Šćepanovića čemu svjedoči različita slava.
  Ko nešta zna ili ima neki način da mi pomogne zamolio bih ga da mi izađe u susret i bio bih mu duboko zahvalan

 • Koliko ja primecujem ovde sve kakvi komunisti a nas autohtonih Srba rodoljuba nema nigde haha. Bruka i sramota czs nor itd ajde prti u krse bagro komunjarska

 • Ja sam Vuksanovic ogranak Šćepanovica odselio se đed joksim Vuksanović iz župe nikšićke pre oko 160 godina na Glasinac . Ranije su živjeli u brezni kod Nikšića . Slavimo Đurđevdan dan .takođe u okolini žive kezunovići ,đurkovici ,mrdovići odovici .nemam vezu Vuksanovic sa šćepanovićima mada po knjizi božidara kljajevica ona postoji.ne znam koje izvore je on koristio .očekujem pomoć .

 • Gospodine Đurković,

  Zanima me kako ste došli do podataka o Bojovićima?
  Moji Bojovići (muška linija s mamine strane) su iz sela Rudine, Sočice kod Rogatice i mnogo me zanima njihovo porijeklo.

  Javite mi se. Moj email je [email protected]

  Najljepša hvala,
  Stevan

Ostavite komentar