KUNG FU MANASTIR ŠAOLIN

Ko i kako vodi poznati kineski manastir Šaolin borilačkih veština koji je svetski poznat po budizmu i monasima borcima

 

Budistički manastir Šaolin  je izgradjen 495. godine od strane cara Ksiao Vena, u znak poštovanja prema monahu Bhadri koji je došao iz zapadnih regiona da propoveda Budizam u Kini. Posle više od 30 godina, Bodidarma, indijski monah, došao je u manastir Šaolin, gde je osnovao i propovedao Zen Budizam. Bodidarma je verovao da čovek može da doživi prosvećenje i duhovno oslobodjene ako duži vremenski period sedi i meditira ispred zida, oslobodjen od svih svetovnih misli.

Kung fu borac iz Srbije i manastir Šaolin u Kini

Srpski zen monah i borac u manastiru Šaolin

Nakon uvodjenja Bodidarminog Zen Budizma, monasi su još više vremena posvetili meditacijama. Ubrzo je Bodidarma primetio da dugo sedenje loše utiče na zdravlje monaha. Cirkulacija im se usporavala, telo im je slabilo i postajali su podložniji bolestima. Da bi sprečio neželjene posledice dugog sedenja u meditaciji Bodidarma je ustanovio pokrete tela koje su vratile monasima telesnu snagu i izdržljivost. Usavršavanjem tih pokreta nastao je Šaolion boks. Nekoliko monaha koji su se po veštini i snazi izdvajali, oformili su grupu zaštitnika Šaolin manastira. Njihovi pokreti su bili oštri i iznenadni, kao tigar koji napada svoju žrtvu ili orao koji se obrusio na svoj plen. Bilo da su se kretali napred ili nazad njihovi koraci su bili precizni i izbalansirani. Ako su stajali u mestu njihove noge su bile kao betonski stubovi koji su duboko zabijeni u zemlju.

Manastir Šaolin se nalazi na oboroncima svete Taoističke planine Sang Shan. Od podnožja planine do samog vrha na kome se nalazi jedan od manastira ima oko 10.000 steopenika i oko 9 km.

U nastavku je tekst nemačkog DW-a o kontroverznom starešini manastira Šaolin a mi preporučujemo da pogledate jednu sjajnu foto reportažu kako izgleda manastri Šaolin koju je napravio jedan monah iz manastira šaolin koji dolazi iz Srbije. Srpski borac Šaolina. Pogledajte foto reportažu ovde ovde.

Manastir Šaolin 1

Manastir Šaolin

Notorni zavodnik i korumpirani lažni tigar

Manastir Šaolin je ugledna institucija stara više od jednog milenijuma. Njen sadašnji starešina Ši Jongsin je od pojma Šaolina napravio svetski brend. Sada pljušte optužbe na njegov račun – sve do one za silovanje.

Sidarta Gautama je nekada bio bogat. Pre nego što je kasniji Buda pre oko 2.500 godina pošao putem prosvetljenja, živeo je raskošno u palati svog oca. No, taj život ga nije ispunjavao i on je rešio da ga ostavi za sobom. Spoznao je da su želje – na primer za ljubavlju ili novcem – uzrok patnji i odrekao se svetovnih uživanja. Prema legendi, sedeći pod jednim drvetom je dostigao bodhi, stanje potpune budnosti, i osnovao jednu svetsku religiju.

Anonimne optužbe

Prema Budinom učenju, pohlepa je jedan od otrova za duh. Ali, Ši Jongsin, 13. starešina manastira Šaolina u kineskoj provinciji Henan, poznat po svojom umeću kung-fua, ne shvata to učenje tako strogo – ako je verovati optužbama o kojima poslednje sedmice pisali kineski mediji. Prema tim optužbama, Ši je veliki zavodnik i uprkos celibatu koji za njega važi, bar dve žene su mu rodile decu. Osim toga, priča se da ima više identiteta i da je utajio milionske sume koje je doznačio jednoj od svojih ljubavnica u inostranstvu; da je osamdesetih godina, pre nego što je postao starešina manastira, silovao jednu monahinju a da sa jednom drugom monahinjom ima šestogodišnju kćerku.

Te optužbe potiču od jednog anonimnog informanta koji se predstavio kao bivši monah Šaolina. „Želimo da svet sazna da starešina manastira Šaolina koristi budizam samo kao kamuflažu“, piše čovek koji se predstavlja kao „borac za pravdu“ u jednom dokumentu koji citira Njujork tajms: „On je notorni zavodnik i korumpirani lažni tigar koji bestidno traći imovinu manastira i blati njegovu reputaciju.“

Razuzdan stil života

Ši Jongsin je krajem devedesetih preuzeo rukovođenje manastirom. On je od Šaolina napravio neku vrstu svetskog brenda, čime je stvorio sebi mnogo neprijatelja. Manastir star 1.500 godina je pretvorio u unosnu firmu – hram je danas turistička atrakcija. Monasi Šaolina obilaze čitav svet demonstrirajući na turnejama veštinu kung-fua. Kad god se negde u svetu upotrebi ime Šaolina, u hramu zazveči kasa. U Australiji bi trebalo da nastane filijala manastira sa luksuznim hotelom, terenom za golf i kung-fu školom; projekat košta oko 300 miliona dolara. Ši Jongsin je čak nameravao da Šaolin kao preduzeće registruje na berzi, ali je posle žestokih protesta odustao od te ideje. Komercijalizacija koju sprovodi mu je donela negativnu popularnost, a on stalno ponavlja da samo želi da širi budizam po svetu.

Učenici manastira Šaolin

Učenici manastira Šaolin vežbaju na otvorenom

Već dugo su u opticaju glasine o njegovom razuzdanom stilu života. Kineski mediji izveštavaju o njegovim navodnim odlascima u bordele, o mantijama optočenim zlatom i o njegovoj ljubavi prema skupim proizvodima firme Epl. Ali, Ši je opušten: „Da su sve te stvari bile problem, već bi bilo problema“, rekao je on – najozbiljnije – u prošlogodišnjem intervjuu za BBC. No, mnogi činjenicu da on do sada nije imao problema tumače dobrim vezama sa moćnim funkcionerima Komunističke partije. I sam je bio delegat Nacionalnog kongresa, a član je Kineskog nacionalnog saveza mladih, te predsedavajući Budističkog udruženja provincije Henan.

Partija ga više ne štiti

Ali, izgleda da su moćni partijski drugovi okrenuli Šiju leđa. Kineski Biro za verska pitanja je pokrenuo istragu protiv njega zbog utaje novca i seksualnih odnosa, saopštivši da je ugled budizma u opasnosti: „Naš Biro ekstremno ozbiljno shvata ovaj slučaj, brzo će ga istražiti i obezbediti njegovo korektno rasvetljavanje.“ Kineski mediji nagoveštavaju da su Šijevi dani na čelu manastira Šaolina – odbrojani.

Hram Šaolina je na svom internet-portalu napisao da su pomenute optužbe samo „neistinite glasine“ i najavio „pravne korake“. Sam Ši Jongsin se više ne pojavljuje u javnosti. Planiranu posetu Tajlandu je otkazao zbog „nepredviđenih zvaničnih obaveza“. „Pravni put je jedini način da se utvrdi istina, da se hramu Šaolina vrati njegova nevinost i da se u budističkim krugovima sledi put pravde“, citira internet-portal Čajna dejli najvišeg monaha. I na kraju navodi njegove reči: „Za sebe nisam zabrinut“.

Kristof Riking

https://www.youtube.com/watch?v=vIAVx5KHHZ0

Izvor: DW