ARMENSKA ŠLJIVA

Kajsija spada u koštičavo voće, bogatog ukusa i arome, zbog čega je nazvana i voćem Bogova. Postoji preko 1000 sorti kajsije

 

Kajsija potiče iz Srednje Azije. Divlja kajsija još se može sresti samo u Kini, izmedju Pekinga i Kineskog zida. Latinski naziv joj je Prunus armeniaca L., što kazuje da kajsiju botaničari smatraju i nazivaju armenskom šljivom.

Kajsija voće bogova - sušene kajsije

Sušene kajsije

Kajsija – najpogodnije sorte:

Kajsija je voćka umereno-kontinentalne klime. Postoji 1000 sorti kajsija, a uspešnost gajenja zavisi od pravilnog odabira. Za naše geo i klimatske uslove najpogodnije sorte su:

Krupna rana, neizvesnog porekla, sazreva rano, sredinom jula.

Madjarska najbolja, (Ungarische Beste), sazreva nedelju dana posle krupne rane.

Čačanska pljosnata, sazreva krajem julu.

Rojal, sazreva istovremeno kad i čačanska ili 3-4 dana kasnije.

Kečkemetska ruža, pozna sorta, poreklom iz Holandije, sazreva nedelju dan posle rojala.

Pored ovih sorti u Srbiji se gaje još i:

• Ambrozija (S. Ambrogio), poreklom iz Italije,

• Breda, poreklom iz Holandije,

• Domaća rana, rana domaća sorta,

• Holubova (Holubova Merunka), poreklom iz Čehoslovačke,

• Rakovski, poreklom iz Austrije,

• Crvena rana, domaća sorta.

Godišnja proizvodnja u Srbiji je 40.000 tona kajsija.

Kajsija – lekovita svojstva

Neprskana i potpuno zrela kajsija je ukusno voće puno vitamina A i C, pa je posebno pogodna u ishrani dece, kod malokrvnosti, problema sa očima i kod napornog intelektualnog rada. Pored vitaminima sadrži veliku koncentraciju gvoždja (Fe) i drugih minerala…

Nije pogodna za osobe sa problemima jetre i želuca. Osobe sa reumatskim tegobama mogu je jesti kao kompot. Kod problema sa dijerejom preporučuje se kuvana u ulju. Jezgro iz koštice je takodje jestivo. Koristi se kao gorki i slatki badem protiv glista, ali se sme koristiti u malim količinama jer sadrži štetnu cijanovodoničnu kiselinu.

Sveža kajsija je idealna za čišćenje organizma od otrovnih materija.

O lekovitosti kajsije govori i podatak da je još iz davnina da su se njenim plodom lečile bolesti uha, bolovi u nosu i hemoroidi.

Sadrži: ugljene hidrate, masti, proteine, pojedine vitamine, tanine, terpene, kiseline sa najzastupljenijom limunskom kiselinom.

Boja varira od žute, preko svetlo narandžaste do crvenkasto narandžaste. Ima tanku opnu, oko bogatog mesnatog dela

Kajsija – njena korisnost i recept za sir

Seme kajsije koristi se kao zamena za badem. Italijanski amareto je napravljen od njih, kao i poslastičarska persipan masa.

Najzdravije su sveže. Mogu i sušene, samo se mora voditi računa da je u njima velika koncentracija šećera, a samim tim i veća kalorijska vrednost.

Najomiljeniji je pekmez od kajsija, zatim slatko, džemovi i domaći sokovi, ukusni kompoti, drhtalice, voćni sir.

Kajsije se koriste i za spravljanje raznih poslastica, domaćih sladoleda, voćnih salata, voćnih torti, tartova, dodatak muslijima i dr. Vrlo su ukusne i zdrave i sušene kajsije. Posebnu radost pričinjavaju u vansezoni.

Eo jednog recepta, koga se domaćice retko sete u sezoni kajsija, a koji je izuzetno ukusan i zahvalan – Sir od kajsija:

1,5 kg lepih, zrelih kajsija operite pod mlazom vode, ocedite, ogulite, prepolovite i izvadite koštice. Sameljite u mašini za mlevenje mesa.

Stavite u široku posudu, dodajte 1,5 kg šećera i sok od 2 zrelija limuna srednje veličine. Na srednjoj vatri, uz neprestalno mešanje da ne zagori, kuvajte sve dok se prilikom mešanja ne vidi dno posude, tj. dok se smesa ne počne odlepljivati od varjače.
Pripremite manje limene kalupe (za rolate koji se ne peku, štrudlice i sl.), ovlažite ih hladnom vodom i u njih uspite vruću smesu. Ostavite da se potpuno ohladi.

Sutradan, izvadite iz kalupa, pospite šećerom u prahu i ostavite da se suši na vazduhu nekoliko dana (najbolje, zaštićeno mrežastim štitnikom od insekata), a zatim umotajte u celofan i čuvajte u kartonskim kutijama na suvom mestu.

Pre posluživanja isecite na kriške ili kocke.

A pogodna i zdrava je i konzumacija – Sušene kajsije u medu:

Lepe, meke, sušene kajsije (ne oprane, vlažne – isključivo suve) poredjati u čiste teglice, do 2 cm ispod vrha, pa zatim polako nalivati bagremovim medom. Može se i odmah konzumirati, ali je ukusnije ako sačekate par dana ili nedelja, pre konzumacije.

Od kajsija se peče i rakija, koja je visoko rangirana na listi voćnih alkoholnih pića. Tako je nastala i Kajsijevača, jedna od vrlo cenjenih vrsta rakije.

 

Miljana Pribaković