MUZIČKE LEGENDA SARAJEVA

Sarajevo je grad poznat po mnogim muzičkim zvezdama koje su u njemu ponikle, a Sarajevo im je poslužilo kao inspiracija.

Sarajevo, prestonica Bosne i Hercegovine, je grad koji je iznedrio legende pop i rok muzike stare Jugoslavije, ali i novog vremena. Najpoznatiji muzičari Sarajeva su svakako Goran Bregović i njegova grupa Bijelo Dugme, Dino Merlin,  Zdravko Čolić, Indexi i mnogi drugi.

Uticaj Bijelog Dugmeta na celokupnu muzičku scenu je ogroman. Većina popularne muzike stvorene na području bosanskog, hrvatskog ili srpskog jezika posle 1974. godine nosi u manjoj ili većoj meri miris i ukus Bijelog dugmeta. Lider i osnivač grupe, Goran Bregović  u detinjstvu nije pokazivao veliku sklonost ka muzici. Iz drugog razreda niže muzičke škole izbačen je kao lenj i netalentovan. Majka mu kupuje gitaru i tada kreće istorija jugoslovenske muzike. Goran Bregović je oformio bend koji je po tehničkom zvuku mogao da parira najvećim, svetskim rok bendovima tog vremena kao što su Led Zepelin ili Rolongstonsi. Mana je bila to što je bend stvarao jedino u granicama tadašnje Jugoslavije. Da su se otisnuli u svet, epski Rollingtonsi bi imali konkurenciju. I to zasigurno.
PR_Goran_Bregovic_image


Pop ikona stare Jugoslavije, ali i današnjeg vremena Zdravko Čolić takođe je rodom Sarajlija. Želeo je biti fudbaler, da bi ubrzo postao atletska zvezda. Muzika je došla iznenada. Prijavio se na jedno pevačko takmičenje za mlade debitante i tamo pobedio. Celokupan honorar je potrošio na ludi provod u Dubrovniku, a kako sam kaže počeo je da peva da bi se dodvorio ženama. Isto to je rekao i Goran Bregović. 1976. godine nakon niza pobeda na različitim festivalima kreće na turneju sa sarajevskom grupom Indeksi.

ZDRAVKO-02

Indeksi na čelu sa izvrsnim Davorinom Popovićem su veoma kvalitetan bend. Ovaj pevač je uvek isticao da je upravo to, čak je i priče koje pričao započinjao rečenicom: „Slušaj, da ti pjevač nešto kaže…“. Bio je zanimljiv i neverovatan, a iznad svega veoma prepoznatiljiv vokal, kakvih je danas veoma malo. Davorin Popović je zajedno sa Indexima dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, kao i estradne nagrade Jugoslavije.

Još jedna legenda Sarajeva i naše savremene muzičke scene je i Dino Merlin. Svoje teško i siromašno detinjstvo je opisao u pesmi „Kad ti dođem nesrećo“, gde slikovito prikazuje odnos sa ocem koji je bio jako komplikovan i težak i i ostavio je traga na ovom pevaču. Na početku karijere, uzori su mu bili Zdravko Čolić i Goran Bregović, koji su u tom periodu već postali muzičke zvezde. Dino je rekao da je sanjao da bude kao oni. „Kao mlad sam doživeo da pišem i da radim za svoje idole. Oni su me zavoleli jer su u meni videli talenat. Iznenadili su me došavši kod mene kući za jedan Bajram. To je za mene bila velika svečanost. Mama je silazila na stepenice i ja joj rekoh da su nam došli veliki Brega i Čola, a ona će meni na to : „Đavoli ko i ti!“ rekao je Dino prilikom intimnog intervjua u popularnoj emisiji “Balkanskom ulicom”. Svojoj majci, koja nije podržavala njegovu težnju da se bavi muzikom je posvetio popularnu pesmu “Nedostaješ”, a inspiracija za sve ostale pesme je oduvek bila i ostala supruga Amela sa kojom je u srećnom braku 35 godina.

dinomerlin

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine ćete čuti razne priče iz života ljudi koji su u njemu rođeni, ali anegdote poznatih muzičkih legendi sigruno će vam biti najinteresantnije. To je sigurno još jedan razlog više da posetite Sarajevo i da iz prve ruke čujete anegdote o svojim omiljenim muzičarima.