PRVI FESTIVAL TERRA MADRE SRBIJA

MALI POLJOPRIVREDNI PROIZVOĐAČI KAO ČUVARI BIODIVERZITETA I PROMOTERI LOKALNOG RAZVOJA

Futog, 30. i 31. oktobar 2015.

KONFERECIJA O OČUVANJU TIPIČNIH PROIZVODA I BEZBEDNOSTI PREHRAMBENIH PROIZVODA U SRBIJI U KORAK SA EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

Novi Sad, Gradska kuća, 30. oktobar 2015.

Festival TERRA MADRE SRBIJA - Slow food

SRBIJA JE RIZNICA UKUSA

Prvi Festival Terra Madre Srbija pod nazivom MALI POLJOPRIVREDNI PROIZVOĐAČI KAO ČUVARI BIODIVERZITETA I PROMOTERI LOKALNOG RAZVOJA održaće se 30. i 31. oktobra u Futogu, uporedo sa „Futoškom kupusijadom”.

• Na Festivalu će se predstaviti 30 malih proizvođača kvalitetne hrane i organizacije koje kroz očuvanje biodiverziteta rade i na očuvanju lokalnog identiteta

• Upoznaćete se sa konceptom Slow food Terra Madre Srbija (Majka Zemlja Srbija)

• Upoznaćete se sa projektom organizije Slow Food „Ark of Taste“

• Razumećete zašto se mapiranjem proizvoda kojima preti nestanak čuva tradicija

• Ko su proizvođači iz Srbije čiji su proizvodi do sada mapirani i koji će postati deo “Riznice ukusa”

———

KONFERECIJA O OČUVANJU TIPIČNIH PROIZVODA

U petak, 30. oktobra, u Gradskoj kući u Novom Sadu, od 10 do 13:30 časova, Slow food Srbija organizuje konferenciju „Očuvanje tipičnih proizvoda i bezbednost prehrambenih proizvoda u Srbiji u procesu evropskih integracija“.

Ciljevi Konferencije su:

• Promovisanje lokalne hrane kao ključ za razvoj privrede i ekonomije

• Evropski standardi u proizvodnji hrane i bolje razumevanje propisa u ovoj oblasti

• Bezbednost i deklarisanje hrane u Srbiji

• Izmene zakonskih regulativa radi očuvanja malih proizvođača

• Kako pospešiti ruralni razvoj i zaštititi male proizvođače

Na Prvom Festivalu Terra Madre Srbija predstaviće se proizvođači tradicionalne hrane čiji su proizvodi mapirani i koji su ušli u Riznicu ukusa (Ark of taste).

Da bi se otrglo od zaborava i sačuvalo sve ono što se širom sveta vekovima jelo i pilo, organizacija Slow food, www.slowfood.com, pokrenula je projekat Riznica ukusa (Ark of Taste). Kako i Srbija ima blaga kojima preti zaborav, organizacije Slow food Srbija i Terra madre Srbija stavile su sebi u zadatak da zabeleže sve važne podatke i karakteristike proizvoda kojima preti nestanak, da ih sačuvaju i mapiraju.

Principe selekcije proizvoda napravili su istraživači Instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada. Proizvodi moraju da budu karakterističnog kvaliteta i ukusa, definisani lokalnom tradicijom i povezani sa teritorijom, pamćenjem, identitetom i tradicionalnim lokalnim znanjem zajednice. I, ono što je važno, proizvodima mora da preti nestanak.

Sve važne informacije o „Riznici ukusa“, tj. način predlaganja proizvoda i kriterijumi izbora, sabrane su u elektronskoj brošuri koju možete naći na www.essedra.com/media/SERB_arkoftaste_LR.pdf.

Posetioci konferencije „Očuvanje tipičnih proizvoda i bezbednost prehrambenih proizvoda u Srbiji u procesu evropskih integracija “ upoznaće se sa novostima o bezbednosti, evropskim standardima i regulativama u proizvodnji hrane, kao i o bezbednosti hrane u Srbiji. Takođe, biće reči o deklarisanju proizvoda i o izmenama zakonskih regulativa radi očuvanja malih proizvođača.

Prema rečima Biađa Karana, predsednika Udruženja konvivijuma Slow food u Srbiji, cilj ove konferenije je da prepoznamo potencijal srpske lokalne hrane, podstaknemo proizvođače, kao i da shvatimo da promovisanjem lokalne hrane utičemo na razvoj privrede i ekonomije i stvaramo mogućnost za izvoz tih proizvoda.

U Futogu će se, u okviru Prvog festivala Terra Madre Serbia, organizovati zanimljve radionice, a posetioci će moći da posete štandove 30 najboljih malih proizvođača tradicionalne hrane iz Srbije čiji su proizvodi ušli u svetsku Riznicu ukusa “Ark of taste”

Za sve dodatne informacije obratite se kancelariji Slow Food Srbija

Telefon: 065/333-4-913;    Mail:   [email protected]

——–

Terra Madre (Zemlja majka) mreža osnovana je 2004. godine od strane organizacije Slow food s ciljem da podrži male priozvođače i poljoprivrenike širom sveta, da im da značaj, zaštitu, podršku, mesto u javnosti i na sve načine podigne svest o pravim vrednostima njihovog rada. Tera madre mreža postoji u 150 zemalja sveta i okuplja različite ljude, od akademika, proizvođača hrane, do kuvara.

Terra Madre Balkana je mreža svih zajednica vezanih za hranu i Slow Food projekata na Balkanskom poluostrvu. Terra Madre Balkana se od 2010. godine bori za očuvanje gastronomske tradicije i biodiverziteta hrane jednog od najfascinantnijih i manje poznatih regiona Evrope.

www.terramadre.info

Organizacija Slow food okuplja više od milion ljudi širom sveta u preko 158 zemalja. To su potpuno različiti ljudi, kuvari, mladi, aktivisti, poljoprivrednici, ribari, stručnjaci, profesori, akademici, ali imaju jednu zajedničku crtu, svi su pasionirani ljubitelji dobre hrane. Mreža od 100.000 članova organizacije Slow food radi na 1.500 lokacija širom sveta, a kroz svoje članarine doprinose udruženju, organizuju događaje i kampanje; više od 2.500 hiljade Terra Madre zajednica radi na tome da proizvodnju kvalitetne tradiconalne hrane širom sveta učini održivom.

www.slowfood.com

ESSEDRA (Environmentally Sustainable Socio-Economic Development of Rural Areas) Ekološko održiv socio-ekonomski razvoj ruralnih oblasti je projekat Slow fooda, kofinansiran od strane Evropske Unije sa ciljem da podrži evropske integracije država Balkana i Turske. Projekat je pokrenut 2013. godine u Beogradu na konferenciji „Hrana i očuvanje biodeverziteta kao glavno sredstvo za ruralni razvoj i podršku malih poljoprivrednih proizvođača“.

www.essedra.com