CRVI I GLISTE KOD DECE

Kako se leče crvi i gliste kod dece, koje vrste parazita imamo, simptomi i posledice, lekovi protiv crevnih parazita

 

Normalan izgled stolice novorođenčeta i dojenčeta

Prva stolica novorođenčeta naziva se mekonij. To zapravo i nije stolica u pravom smislu zato što nije ostatak probave. Dijete u majčinoj utrobi svu potrebnu hranu dobiva putem krvi od majke. Crijeva ploda nemaju nikakvo značenje u prehrani. Jedino što u želudac i crijeva ploda ulazi jest plodna voda koju dijete povremeno guta. Mekonij je zelenkastocrna masa bez mirisa i sastoji se od plodne vode, dlačica, odljuštenih stanica i žučnih boja. Veći dio mekonija izbaci se već prvoga dana zajedno sa zrakom koji dijete nakon poroda guta u većoj količini. Manji dio izbacuje se i drugi dan nakon poroda.

Paraziti Crvi i gliste kod dece i beba - vrste, simptomi, lečenje

Nekoliko sati poslije poroda počinje se lučiti želučani i crijevni sok, pa je probavni sustav djeteta sposoban primiti prvu hranu. Probava započinje 12 do 24 sata poslije poroda, tj. kada dijete počinje sisati. Treći ili četvrti dan poslije dojenja javlja se tzv. prelazna stolica, koja se sastoji od mekonija i stolice nastale od mlijeka. To je rijetka vodenasta stolica svijetlozelene ili svijetložute boje, a mogu se vidjeti i bjelkaste grudice neprobavljenoga mlijeka (do 10 stolica dnevno). Taj blagi proljev ili, »prolazni katar«, kako ga još uvijek neki nazivaju, normalna je pojava. Nastaje zbog nagloga opterećenja crijeva koja još nisu potpuno prilagođena na rad. Opće stanje djeteta je dobro i stolica nakon nekoliko dana postaje normalna, zlatnožute je boje i ugodnoga kiselkastog mirisa.

Dojenče može imati dnevno 2 do 4 stolice. Neka djeca mogu imati svega jednu stolicu u 2 do 3 dana, što ne treba zabrinuti majku. Ako dijete dobro napreduje i ne pokazuje nikakve druge znakove bolesti, dojenački zatvor, začepljenost, neopasno je i gotovo normalna pojava.

Boja normalne dojenačke stolice (svijetložuta) potječe od žučne boje bilirubina, koji se u nepromijenjenom stanju nalazi samo u dojenčeta. Ta žučna boja u odraslih javlja se u nepromijenjenom stanju samo kod nekih bolesti. Bakterije u crijevima mijenjaju je u druge spojeve, pa se i boja stolice mijenja (sterkobilin). Kako dijete raste, u njegovim crijevima postepeno ima sve više bakterija. Poslije osmoga mjeseca ni u dječjoj stolici nema bilirubina, zato poprima izgled i karakteristike stolice odraslih. Uplašena majka često dojuri liječniku s djetetom jer je vidjela zelenu boju na pelenama. Međutim, ništa se nije dogodilo. Zelena boja nastaje od žute žučne boje koja se na pelenama spaja sa zrakom (oksidira) i prelazi u zelenu boju.

Na boju stolice može utjecati i način prehrane. Kada se dijete počinje umjetno nadohranjivati dodavanjem povrća, ostaci povrća daju stolici svoju boju: mrkva je oboji crveno, špinat zeleno.

Crvi i gliste u stolici kod dece

U stolici, naročito dječjoj često se nađu paraziti: gliste, crvi i trakavice. Najčešći su crijevni paraziti velika bijela glista i mala glista. Gliste žive u crijevima, a njihova jajašca izmetom izlaze iz tijela. Stolicom se ponekad izbaci i cijela glista, koji put i klupko.

Glista u stolici ima mnogo češće na selu negoli u gradu. U mnogim selima sva djeca imaju gliste, a neuk svijet to smatra normalnom pojavom. Ali ni u gradu nisu rijetkost. Godine 1972. u Zagrebu je u jednoj školi pregledano 214 djece, a kod 175 nađena su jajašca glista u stolici.

Velika bijela glista naziva se još i velika dječja glista (askaris). Naraste do 40 cm. Živi u tankom crijevu, gdje dnevno iznese oko 200.000 jajašaca, koja se izbacuju izmetom. Ta jajašca mogu zagađenom vodom, hranom te prljavim rukama doći do usta. Progutamo li ih, dođu u crijevo, gdje se iz njih razvije ličinka; ona preko stijenke crijeva ulazi u krvotok i dolazi do pluća, zatim prodire u dišne putove (bronhe) i penje se do dušnika, odakle dolazi u ždrijelo. U ždrijelu izaziva podražaj na gutanje, bude progutana i ponovo dođe u crijevo, gdje počinje polagati jaja.

Biolaksativ kapi za čišćenje creva, zatvor stolice

Najbolji biljni purgativ i laksativ za čišćenje creva i protiv zatvora

Čitav taj put od jajašca do zrele gliste traje nešto više od dva mjeseca. Mala dječja glista dugačka je oko 1 cm i živi u debelom crijevu. Jajašca odlaže u nabore sluznice i kože izlaznoga otvora, čmara (anusa). Ženka iznese oko 10.000 jajašaca i ugine. Polaže ih uglavnom noću, što izaziva jak svrbež u predjelu čmara. Djeca su nemirna i ne mogu spavati.

Češanje i grebenje izaziva oštećenje kože pa često nastaju upale. Manji broj glista u crijevima ne izaziva smetnje. Ali velik broj predstavlja ozbiljnu bolest. Gliste se hrane na račun tijela; uzimaju hranu dječjem organizmu, pa takva djeca postepeno mršave, postaju slabokrvna, blijeda, jako su razdražljiva, slabo spavaju i noću se često bude. Tuže se na neodređene bolove u trbuhu, imaju mučninu i povraćaju. Gliste se mogu naći i u povraćenom sadržaju. Neki je dječak u jednom danu izbljuvao 125 glista. Putujući iz pluća u želudac; gliste mogu zalutati pa izlaze na nos ili usta. U zaostalim krajevima mogu se vidjeti djeca kako prstima izvlače gliste iz nosa ili usta. Nakupine velikih bijelih glista zatvorile su ulaz u »slijepo crijevo«. Posljedica je smrtonosna upala

Gliste mogu izazvati i preosjetljivost tijela. Na koži se javlja svrbež i crveni flekovi, tzv. koprivnjača (urtikarija); dolazi do napada teškoga disanja (astma), upale nosa, upale očiju. Svrbež na koži tako je jak da češanje izaziva oštećenje kože. Vrlo je čest svrbež nosa, pa djeca neprestano trljaju nos.

Gliste izazivaju i mnoge ozbiljnije smetnje, mogu se uvući u žučne kanale i začepiti žučne vodove te izazvati žuticu, mogu ući u kanale gušterače, u slijepo crijevo, i izazvati upalu. Ako se gliste skupe u klupko, mogu potpuno zatvoriti crijevo. Tada ne može prolaziti crijevni sadržaj pa nastaje ozbiljna bolest koja se naziva zapletaj crijeva (ileus). Gliste se najčešće dobivaju svježim voćem i povrćem, naročito ako je gnojeno ljudskim izmetom. Širenje glista u djece sprečava se higijenskim navikama: valja prati ruke prije jela, koristiti higijenske nužnike, voće i povrće oprati u čistoj tekućoj vodi.

Postoje lijekovi koji sigurno uništavaju sve gliste u ljudskom tijelu (thelmin, helmintin, mintezol), a uzimaju se samo prema liječničkoj uputi. Da bi se netko potpuno izliječio od glista potrebno je da ga se pregleda i da se, po potrebi, liječe svi članovi obitelji.

 

Valentin Vnuk