POZNATE LJUBAVI

Najveće ljubavi znamentih istorijskih ličnosti. U koga su bili zaljubljeni Ernest Hemingvej, Napoleon, Henri VIII

Na časovima srpskog jezika i istorije Hemingvej, Napoleon, Henri VIII izučavani su kao znamenite istorijske ličnosti, koje su ostavile neizbrisiv trag na današjicu, ali su malo poznati detalji iz njihovih privatnih života.

Marlene Dietrich and Ernest Hemingway - Najveće ljubavi znamentih istorijskih ličnosti

Marlena Ditrih i Ernest Hemingway

Američki pisac Ernest Hemingvej bio je zaljubljen u Marlen Ditrih. Sreli su se 1934. godine na francuskom brodu. U to vreme ovaj daroviti pisac je bio oženjen sa Meri, a Ditrih je bila razvedena i u vezi sa cenjenim muškarcima toga vremena Erih Marija Remark, Žan Gaben, Džordž F. Kenedi… Ernest je Marlen slao pisma koja su bila napisana na pisaćoj mašini. Pisao joj je sa Kube, iz Pariza, Venecije, Madrida..’

“ Zaljubio sam se u tebe tako snažno, a ti si uvek sa nekim drugim“, ovo pismo pisac je poslao Marlen 1950. godine.

I pored bezuslovne ljubavi, pisac i glumica nikada nisu bili u vezi.

Ljubav između Žozefine i Napoleona jedna je od najlepših i najintrigantnijih. Francuski impeator omanjeg rasta, ostaće upamćen po vojnim osvajanjima, ali i po ženi sa čijim imenom na usnama je umro. Žozefina je od Napoleona bila starija šest godina, imala je dvoje dece iz prvog braka i pratio ju je glas nemoralne žene. I nakon udaje za Napoleona, Žezefina je nastavila sa svojim bludnim životom. Kada je Napolen saznao za njene vanbračne veze, Žozefina je bila ludo zaljubljena u njega. Napoleo 1805. godine postaje car i tada se razvodi od Žozefine jer nije mogla da mu rodi naslednika. Oženio se mladom Marijom Luiz iz dinastije Habsburga, ali je i dalje iskreno voleo Žozefinu. Do kraja života nastavio je sa pisanjem pisama Žozefini. Umro je sa sledećim rečima na usnama: “Francuska, armina, vođa armije, Žozefina“.

“Ne znam šta mislite kada mi pominjete druge žene koje imaju kontakte sa mnom. Ja volim samo moju malu Žozefinu, dobru, hirovitu, koja se često duri, koja ume da se svađa tako graciozno, mada ona sve radi graciozno, jer ona je prosto fascinanta…“

Henri VIII upoznao je Anu Bolen kada je ona došla na dvor sa zadatkom da bude dvorska dama Henrijevoj prvoj ženi Katarini od Aragona. Godine 1525, Henri se zaljubljuje u Anu, ali ona odoleva njegovom udvaranju.Ana je Henriju rodila ćerku Elizabet, a nakon toga rađa mrtvo dete i doživljava spontani pobačaj. Nakon ovih nemilih događaja, engleski vladar razmišlja o tome da napusti voljenu Anu, ali ipak odustaje od te ideje. Ana je 1536. godine bila optužena za preljubu, incest i izdaju. I ako su dokazi bili slabi, Ana je pogubljena. Henri VIII je imao mnogo žena i ljubavnica, ali je istinski voleo samo Anu. Ipak, razočaran činjenicom da mu ne može roditi muškog naslednika odlučuje se na ovaj događaj koban po njihovu ljubav.

“ Za Anu Bolen,

moju gospodaricu i prijateljicu, 1528.

 

Svoje srce i čitavo svoje biće predao sam tebi u ruke, sa nadom da ću se time preporučiti tvojoj milosti i da naklonost koju gajiš prema meni neće biti umanjena odsustvom jer bi to samo osnažilo bol koji mi mori dušu, što bi bio pravi greh jer mi sama razdvojenost već nanosi dovoljno patnje, čak više nego što sam ikada mogao da zamislim. To me neminovno tera da se prisetim jedne astronomske činjenice. Naime, što su polovi dalje od sunca, vrelina je uprkos tome snažnija. Isto je i sa našom ljubavlju. Daljina se isprečila između nas, ali žar naših srca uprkos tome raste – bar što se mene tiče. Nadam se da isto važi i za tebe i uveravam te da je bol zbog razdvojenosti u mom slučaju tako silna da bi bila nepodnošljiva da ne živim u čvrstoj veri da uživam tvoju bezgraničnu i neprolaznu naklonost. Kako bih te podsetio na to, i pošto telom ne mogu da budem s tobom, šaljem ti stvar koja će ti u najvećoj mogućoj meri zameniti moje prisustvo – tačnije, moju sliku – kao i poklon koji sam ti ranije pomenuo, sa nadom da ću, kad ti to poželiš, zauzeti njihovo mesto.

 

Svojeručno,

Tvoj sluga i prijatelj,

Henri VIII

Jovana Stanković