SIR OD MLEKA

Prikaz koje vrste sireva imamo. Od čega se pravi sir i kako se zovu sirevi. Vrste sira delimo po načinu pripreme

 

Sir se pravi od mleka i sirišta je tipično mišljenje, ali postoje vrste sireva koji se prave i od soje, pirinčanog mleka, ili nekog drugog vrsta mleka. Sireve možemo po tvrdoći podeliti na meke, polutvrde i tvrde sireve, po procentu mlečnih masti u sebi na nemasne, polumasne i punomasne sireve, a po vrsti mleka na sireve od kravljeg, ovčijeg, kozjeg mleka ili sireve mešance od više vrsta mleka.

Sir - Koje vrste sireva imamo

Razne vrste sireva

Početak pravljenja sira je u svim slučajevima isti, treba da se zagrejano mleko pomeša sa sirilom da bi se dobio gruš. Gruda ili gruš je osnovna sirovna masa koja nastaje posle stavljanja sirila – maje ili nekog drugog sredstva za zgrušavanje mleka – limunov sok, sirće. Posle toga zgrudvana masa mora se ocediti i posoliti. Tako nastaje sir koji se može potom ostaviti da previre i sazreva. Gruda se u ishrani tretira kao delikates, jer je ukusan sir i predstavlja najzdraviji oblik konzumiranja sirne mase. Od grude se mogu pripremiti slatki specijaliteti, razne pite i štrudle ili puniti palačinke sa prelivom od pavlake.

Na primer, poznati Švapski sir je jedna vrsta primarnog, neposoljenog sira.

Evo neke vrste sireva:

 

Meki sirevi

Beli meki sir – sir u kričkama je kod nas najpozanatiji i najrasprostranjeniji sir.

Feta sir – grčki beli mekani sir

Somborski sir – meki beli sir. Proizvodi se od ovčijeg mleka.

Sremski sir – sitan beli sir.

Bel paeze – italijanski sir iz oblasti Lombardije. Proizvodi se od kravljeg mleka.

Zerve i imperijal – su delikatesni slatki sirevi. Zerve je sir od kravljeg mleka uz dodatak pavlake. Poreklom je iz Svajcarske. Imperijal je sir od kravljeg i ovčijeg mleka kome se u toku prerade dodaje potrebna količina maslaca. Poreklom je iz Francuske.

Meki sirevi sa plesnima – plavi sirevi zru pod uticajem zelenih plesni. Predstavnik ove grupe je francuski sir Rokfor, proizvodi se od ovčijeg i mešanog mleka.

Gorgonzola – je italijanski sir tipa rokfora. Proizvodi se od kravljeg mleka.

Stilton – je engleski sir tipa rokfor. Sem Engleske proizvodi se i u Skandinavskim zemljama i u SAD. Proizvodi se od kravljeg mleka sa dodatkom pavlake.

Kvark – sitan beli sir iz Engleske.

Kamamber – tipičan predstavnik je francuski kamamber. Sazreva pod uticajem belih plesni. Proizvodi se od kravljeg mleka, zavija u foliju a zatim stavlja u kutije.

Bri – takodje francuski sir. Ima iste osobine kao kamember samo je većih dimenzija.

Limburski sir i romadur – belgijski meki sir sa jakim mirisom. Proizvodi se od kravljeg mleka. Limburski sir je veličine 500-600gr. Romadur je manji 100-250 gr.

Kvargl – poznati česki sir iz okoline Olomouca. Proizvodi se preradom kravljeg sira od obranog mleka.

Mozzarella – meki beli sir iz juzne Italije. Cenjen je u celom svetu jer je proizveden od najkvalitetnijeg mleka. Originalno s pravi od bivoljeg mleka.

Tvrdi sirevi – u odnosu na meke sireve imaju duži proces zrenja.

Kačkavalj – najrasprostranjeniji polutvrdi sir kod nas.

Trapist – poznat polutvrdi sir u celom svetu. Prvi su ga proizveli kaludjeri trapitanskog reda u manastiru Pott du Salut u Francuskoj. Proizvodi se od kravljeg mleka.

Ementaler – je najkvalitetniji švajcarski sir poznat u celom svetu. Pravi se od visokokvalitetnog sirovog mleka krava sa dobre paše.

Grojer ili Grijer – sir tipa ementaler. Dobio je ime po mestu Greyerz u Svajcarskoj.

Čedar – polutvrdi sir iz Engleske.

Parmezan – je dobio ime po mestu Parmi u Italiji. To je najpoznatiji italijanski sir. Proizvodi se od kravljeg mleka.

Edamski sir – holandski sir poznat kao ajdamer. Proizvodi se u celom svetu.

Gauda – holandski sir. Po ukusu i mirisu sličan je edamskom siru a razlikuje se po obliku i veličini.