LE PETIT PRINCE

Kultni roman sada i kao animirani film. Prepričana radnja Egzeperijevog romana Mali Princ

 

Više puta ekranizovana, izvođena i kao opera i balet, prva animirana verzija režisera Mark Ozborna romana Antoana de Sent Egzeperija „Mali princ“ u bioskope u Srbiji stiže 26. novembra. …

Mali princ (fr. Le Petit Prince) je najpoznatija novela francuskog pilota Antoana de Sent Egziperija iz 1943. godine. Sent Egziperi ju je napisao dok je živeo u SAD. Prevedena je na preko 180 svetskih jezika i prodana u više od 80 miliona primeraka, što ju čini jednom od najprodavanijih knjiga sveta.

francuski animirani film Mali Princ

Francuski animirani film Mali Princ

U užurbanom modernom vremenu Devojčica odrasta uz strogu, ambicioznu i požrtvovanu majku koja je priprema za realan život u svetu odraslih. Ona upoznaje Avijatičara, suseda, starijeg ekscentričnog, ali ljubaznog čoveka i među njima se rađa toplo i iskreno prijateljstvo.

On je uvodi u neobičan svet gde je sve moguće, svet u koji ga je davno uveo Mali Princ, dečak sa druge planete koga je sreo kada se njegov avion srušio u Sahari. Tako počinje magično i emotivno putovanje Devojčice kroz njenu sopstvenu imaginaciju i kroz univerzum Malog Princa.

Ona ponovo pronalazi svoje detinjstvo i shvata da su veze među ljudima ono što je najvrednije u životu, a da se najbitnije stvari prepoznaju srcem.

„Mali princ“ je proglašen za najskuplji francuski animirani film svih vremena, sa budžetom od čak 81,2 miliona dolara, navodi se u saopštenju distributerske kuće Dexin film.

Pod režiserskom palicom proslavljenog američkog režisera, nominovanog za Oskara za „„Kung Fu Pandu“, u snimanju dugom tri godine učestvovalo je ekipa od 250 članova, sastavljena od majstora animacije iz Diznija, Pixar-a i Dream Works-a, koji su napravili spektakularnu kombinaciju klasične i komjuterske animacije.

Svetska premijera filma „Mali Princ“ održana je 22. maja van konkurencije na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu.

Prve kritike posle projekcije bile su veoma pozitivne. Filmski znalci složili su se da je ostvarenje Mark Ozborna uspešno dopunjeno savremenom pričom i uvođenjem novih likova, te da se to odlično uklopilo sa poznatim lirskim i melanholičnim sižeom knjige.

 

 

Radnja romana Mali Princ

Na prvoj stranici pisac kaže da knjigu posećuje Leonu Vertu kad je bio mali dečak.

Pripovedač u prvom poglavlju pokazuje svoj crtež zmije sa slonom u stomaku, a inspiraciju za crtež dala mu je slika iz knjige „Istinite priče“, i navod da zmijski car proždire svoju žrtvu celu, ne žvačući je. Odrasli su rekli da je to šešir, zato je on nacrtao i slona unutar pitona, da se vidi, ali odrasli su mu rekli da se mani crtanja i prihvati istorije, geografije, matematike i gramatike. On je postao pilot i dolazio u dodir sa mnogo ljudi, a svakome koga sretne pokazivao je crtež i svako bi rekao da je na njemu šešir. I pripovedač je živeo dugo sam, sve dok mu se avion nije pokvario na sred pustinje Sahare. Ostao je sam sa pitkom vodom samo za 8 dana. Sutradan je sreo dečaka koji ga je zamolio da mu nacrta ovcu. Bio je iznenađen jer dečak se nalazio hiljadu milja dalje od nekog nastanjenog mesta, a nije izgledao izgubljen, ni umoran, ni žedan, ni prestrašen. Pripovedač, pošto nije znao da nacrta ovcu, nacrtao je slona u pitonu, i na njegovo iznenađenje, princ je rekao:

„Ne! Ne! Neću slona u zmijskom caru. Zmijski car je vrlo opasan, a slon je ogroman. Kod mene je sve tako malo. Meni treba ovca. Nacrtaj mi ovcu! ”

Nakon nekoliko nespešnih ovci, pisac nacrta sanduk, a dečak je u njemu video ovcu i rekao da mu baš takva treba.

Dom malog princa je asteroid ili planeta, mali kao kuća, sa tri vulkana (dva aktivna, jedan ne) i ružom. Pisac ga je locirao kao asteroid B612, a to je jako važno u konceptu knjige, jer pisac objašnjava da odrasli mogu zamisliti tu planetu samo ako se kaže tačna brojka.

„Ako odraslima kažete: „Video sam divnu kuću od crvenkaste cigle, sa geranijama na prozorima i golubovima na krovu…“, oni nisu u stanju da zamisle tu kuću. Treba im reći: „Video sam kuću koja vredi sto hiljada franaka.“ Onda oni uzvikuju: „Kako je lepa!“

Vi im, tako, kažete: „Dokaz da je mali princ postojao je to što je bio divan, što se smejao i što je želeo ovcu. Kad čovek želi ovcu, to je dokaz da postoji.“ Oni će slegnuti ramenima i smatrati vas detetom! Ali, ako im kažete:

„Planeta sa kojeg je došao je asteroid B612“ – bićete zadovoljni i neće vam više dosađivati pitanjima.”

Princ i pripovedač vode raspravu o činjenici da ovce jedu cveće, imalo ono bodlje ili ne. Ubrzo je pisac bolje upoznao taj cvet. Na planeti malog princa rasli su razni cvetovi i korisne biljke, ali i opasni baobabi. Opasni, jer ako narastu preveliki, mogu mu uništiti planetu. Zato ih princ svako jutro čisti sa planete dok su još mali. Jednom prilikom, princ je na planeti našao za njega jako posebno i neviđeno seme i pustio ga da raste. Iz njega je narasla ruža. Princ je vodio dug razgovor sa taštom ružom, koja ga je terala da je stavi pod stakleno zvono i da se prema njoj odnosi posebno. Princu je to dosadilo i oprostio se sa cvetom, pa krenuo na put. Obišao je nekoliko planeta, sa samo po jednim čovekom na njoj, a u tim poglavljima pisac opisuje razmišljanja odraslih ljudi, kao i razliku razmišljanja odraslih i dece. Na prvoj planeti bio je kralj. U razgovoru kralj je princu objasnio da vlada nad svim, dakle celim Svemirom. Princu je bilo dosadno i hteo je da napusti kralja, a on ga je imenovao ministrom i ambasadorom samo da ostane na njegovoj maloj planeti, ali ipak princ nije ostao. Na drugoj planeti koju je princ posetio bio je hvalisavac koji je zahtevao od princa da mu se divi i da mu kliče, ali princ je otišao, sa istim zaključkom kao i onim kad je napustio kralja.

„Odrasli su zaista čudni.”

Na trećoj planeti bio je pijanac koji pije da zaboravi što se srami što pije. Princ ga je napustio sa istim zaključkom. Četvrta planeta pripadala je poslovnom čoveku koji je stalno zauzet brojenjem zvezda. Misli da ih posjeduje, jer niko se pre nije setio da ih posjeduje. Broji zvezde da kupi nove. Princ se čudi jer zvezde ne služe ništa poslovnom čoveku, niti on treba njima, a prinčeva ruža i vulkani trebaju princa, jer on ih održava. Napušta poslovnog čoveka i ide na petu planetu. Na njoj se nalazio fenjer i fenjerdžija. Svaki minut fenjerdžija mora da pali i gasi fenjer, jer na njegovoj planeti dan traje jedan minut. Princ se divi, jer on voli zalaske sunca, a fenjerdžija ih vidi svakog minuta, takođe, princ misli da je on jednini u kome bi imao prijatelja, jer jedini se brine o nečem drugom umesto o sebi. Šesta planeta bila je mnogo veća. Na njoj se nalazio stari čovek koji piše knjige – geograf, ali geograf koji nikad ne napušta svoj sto, već čeka istraživače da istražuju za njega, a on će to samo da zapiše. Princ, u kojem je video istraživača, opisao mu je svoju planetu, ali geografu nisu bili važni ni cvet ni to da li je vulkan ugašen ili aktivan. Princ se razočarao jer mu je on rekao da je cvet kratkotrajan. Na savet geografa, posetio je Zemlju. Sleteo je u pustinju Saharu i tu sreo zmiju koja mu kaže da ga može vratiti na njegovu planetu, jer onaj koga dotakne, vraća se u zemlju iz koje je došao. Princ nastavi put i nađe pustinjski svet, koji mu je rekao da nema puno ljudi, samo šest, sedam. Onda se uspeo na jednu planinu i zamenio eho sa ljudima, a litice sa čitavom Zemljom, pa se jako zabunio. Nakon što je prešao pesak, stenje i sneg, otkrio je jedan put koji ga je odveo do bašte ruže. Razočarao se jer je shvatio da njegova ruža nije jedinstvena. Onda se pojavila lisica koja mu je objasnila da je njegova ruža posebna jer ju je on pripitomio i ona je pripitomila njega, i na primeru odnosa njega i nje objasnila je šta znači reč „pripitomiti“. Tako ju je on „pripitomio“. Nakon još nekoliko dana puta, koje je prepričao pripovedaču, pisac se vraća u Saharu, i to u osmi dan nakon svog pada, kad on i princ ostaju bez vode. Princ mu je pomogao da nađe bunar.

„Čovek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati.”
„Pustinju ulepšava to što se u njoj negde krije bunar…”

Pisac i princ popili su vodu, i princ mu je rekao da se vrati na posao. Sutradan pripovedač ugleda princa kako priča sa zmijom otrovnicom. Ona pobeže, a princ mu kaže da on danas ide na svoj planetu. U ovom, predzadnjem poglavlju, nalazi se važna životna pouka.

„Ako voliš jedan cvet, koji se nalazi na nekoj planeti, onda je prijatno noću posmatrati nebo. Tad su sve zvezde rascvetane. ”

„Oči su slepe. Srcem treba tražiti. ”

Na kraju zmija „povede princa na njegovu planetu“. Srušila ga je. Sutradan