SOLUN ZA STUDENTE

Poznata grčka luka i primorsko mesto Tesaloniki je postalo sve popularnija destinacija za srpske studente i studije

Poslednjih godina sve više mladih iz Srbije odlazi u Solun na studije. Ono što je posebno privlačno kako za omladinu tako i za njihove roditelje jeste blizina Soluna, zatim prelepa blaga klima, blizina mora, kao i ne previše skup život u ovom gradu, a naravno i odličan izbor fakulteta koji su priznati i daju zaista korisno i kvalitetno znanje.

students

Solun ili kako ga Grci nazivaju Tesaloniki je jedan od najlepših grčkih gradova koji je poznat i po svojoj sjajnoj energiji. Svi koji su ga bar jednom posetili kažu da je jedan od onih gradova koji ima dušu. Danas njegovoj energiji posebno doprinosi i sve veći broj studenata koji dolazi u Solun. Ono što ih posebno privlači jeste način života koji je poslednjih godina prilagođen mladima.

Studenti iz Beograda uglavnom odlaze na fakultet Sheffield koji je u poslednje vreme više nego popularan. Ono po čemu je specifičan jeste što daje odlično i konkretno znanje koje će studentima biti izuzetno korisno kada je zaposlenje u pitanju. Obrazovanje koje nudi je po mnogim stvarima slično i različito našem. Postoje dva semestra godišnje, a između se nalaze midterm ispiti koji su kao naši kolokvijumi.  Ono što je malo drugačije u načinu studiranja jeste što su studije na ovom fakultetu koncipirane tako da se stalno pišu zadaci koji su otprilike u formi naših seminarskih radova, samo su teži i zahtevaju više posvećenosti. Stalno se rade projekti i istraživanja koja mladima kasnije mogu biti od velike pomoći kada se zaposle. Ispiti su pismenog tipa i uglavnom su na bazi esejskih odgovora koji zahtevaju dublju analizu i iskazivanje stručnog mišljenja. Kvalitet celokupnog studentskog iskustva na ovom konkretnom fakultetu je visoko kotiran, ali ni ostali fakulteti ne zaostaju kvalitetom, kako privatni tako ni državni. Studenti su naviknuti da već u toku studija počnu da rade kako bi stekli neophodno radno iskustvo, barem preko leta.

church-of-saint-pavlo-thessaloniki

Ono što je možda i najlepši deo studiranja u Solunu je činjenica da poslednjih par godina ovde dolaze mladi iz celog sveta. Divno je imati taj luksuz da na pauzama između predavanja možete da odete da pored obale popijete kafu ili ručate sa prijateljima. Divno je uživati u prelepom solunskom vremenu koje je uglavnom sunčano i blago takom cele godine. Žitelji Soluna su takođe veoma druželjubivi i ukoliko odete na studije u ovaj grad, budite sigurni da ćete steći i prijateljstva sa žiteljima ovog sjajnog grada. Ono što je velika pogodnost Soluna jeste što lako možete napraviti ekskurziju do susednih plaža i u pauzama između učenja uživati i na plaži. Za kraj ne smemo zaboraviti noćni život u Solunu koji je jedna od najvećih atrakcija za mlade. Ovde se može naći klub, taverna ili kafić za svačiji ukus. Sve u svemu, ko odluči da studira u ovom gradu sigurni se neće pokajati.

Još jedna pogodnost za naše studente koji studiraju u Solunu je i uvođenje svakodnevne linije od Beograda do Soluna, udobnim i kombornim mini busevima.