NE PROPUSTI TEKST!

MENI ZA BEBU

Hrana za najmladje i recepti za prve obroke bebe

 

Vreme je za dopunsku ishranu? Pažljivo odaberite prve nemlečne obroke za svoju bebu!…

Uvođenje dopunske čvrste hrane, postepen je proces, a  kad će se započeti i kako se pravi meni za bebu, određuje se individualno – za svako dete, i zavisi od njegovog razvoja. Ipak, većina odojčadi je spremna za uvođenje nove hrane između navršena četiri meseca do šest meseci.

U prvim mesecima života, odojčad ne zahteva raznovrsnost ishrane. Nutritivne potrebe su svedene na majčino mleko ili odgovarajuću mlečnu formulu i vodu. Međutim, u kasnijem uzrastu, to više nije dovoljno zbog povećanog zahteva za kalorijama, vitaminima i mikroelementima, pre sveg gvožđem i cinkom.

Hrana za najmladje - meni za bebu

Napravite raznovrstan i zdrav meni za bebu

Napravimo kratak meni za bebu. Najkorisnije namirnice za bebu su:

1. ŽITARICE

Žitarice – prva nemlečna hrana!…

Žitarice predstavljaju optimalnu prvu hranu zbog dobre ravnoteže ugljenih hidrata, proteina i masti.

Odličan su izvor gvožđa i vitamina B-grupe uključujući folnu kiselinu. Ona je važna za iskorišćavanje proteina, potrebnih za građu mišića, ali i kalorija koje su bebi potrebne za rast i razvoj. Obično su žitarice prva nemlečna hrana za odojče u čiju se ishranu uvode u uzrastu od četiri do šest meseci. Ukoliko su obogaćene gvožđem, važna su „nadoknađujuća“ namirnica u periodu uvođenja dopunske hrane.

Prve žitarice koje beba uzima su pirinač i kukuruz jer su lako svarljive i izazivaju najmanje alergija pošto ne sadrže gluten (protein koji se nalazi u pšenici i raži, kod osetljive dece može da izazove bolest – glutensku enteropatiju). Posle navršenih šest meseci, detetu mogu da se daju kombinovane žitarice koje sadrže pšenicu, proso, ječam, raž.

Obogaćivanje namirnica…

Žitarice namenjene ishrani odojčadi moraju da prođu fazu prerade (mlevenje, odvajanje, poliranje) – tokom koje se pojedini hranljivi sastojci (vitamini i minerali) gube, oštećuju i menjaju, a može da dođe i do drugih promena (oksidativnih).

U zavisnosti od načina prerade, gubici vitamina mogu da budu 30 odsto, pa i više. Zbog tog, posle pretvaranja žitarica u griz, pahuljice ili druge proizvode, izgubljeni vitamini i minerali moraju da se „vrate“. To dodavanje, takozvano, obogaćivanje ili nutrifikacija je zbog sprečavanja smanjenja pomenutih nutrijenata. Glavne sirovine u obogaćivanju namirnica su vitamini B-grupe (posebno folna kiselina), gvožđe, kalcijum i cink.

2. ŠARGAREPA

Šargarepa – izvor vitamina za bebu!…

Ona je slatka, ukusna i hranljiva, a bebe je vole…

Šargarepa predstavlja „zlatan rudnik“ hranljivih sastojaka. Sadrži beta-karoten (daje joj karakterističnu narandžastu boju) koji organizam pretvara u vitamin A. On pojačava imun sistem – čineći kožu, pluća i intestinalni trakt spremnim za funkcionisanje. Takođe, obezbeđuje zdrav rast ćelija. Manjak vitamina A može da izazove teškoće s  vidom, posebno noću.

OOOOOOOOOO

„Narandžasta“ beba

Ako beba često konzumira šargarepu, koža može da joj poprimi narandžastu boju, ali će prebojenost da nestane ukoliko se proredi davanje ove namirnice. Zahvaljujući blagom ukusu i lakoj svarljivosti, šargarepa se uvodi u ishranu odojčadi kao jedno od prvih povrća, u uzrastu od navršena četiri do šest meseci – i to kao kuvana ili pečena.

OOOOOOOOOO

Šargarepa je dobar izvor vitamina C i D, kao i kalcijumpektata (izvanredno pektinsko vlakno koje ima svojstvo snižavanja holesterola).

Sveža šargarepa sadrži kalijum, magnezijum, bakar, vitamin B6 i folnu kiselinu, a dobro je poznata po antianemijskim, zalečujućim i sedativnim svojstvima. Osim beta-karotena, sadrži i alfa-karoten, glutation, vitamin B1 i B2, kao i vitamin E, koji su, takođe, antioksidansi. Forma kalcijuma u šargarepi, laka je za varenje.

Pošto je beta-karoten nerastvorljiv u vodi, njegova količina se ne smanjuje kuvanjem. Naprotiv, ono pojačava antioksidantan efekt. Kuvana začinjena šargarepa je odlična hrana za bebe, dobro je prihvataju. Kad se uzima s mlekom, iskoristljivost karotena kao vitamina A se značajno povećava, pa je kombinacija s mlekom idealna za odojčad.

Recepti…

◘ Pire od šargarepe i krompira (četiri meseca+)

Potrebno je:
– jedna šargarepa
– jedan krompir

Priprema: Kuvati 20 minuta, zatim ocediti, izgnječiti i dodati mlečnu formulu, da se dobije pire. Poslužiti s  kuvanim žumancetom.

◘ Pire od šargarepe i jabuke (pet meseci+)

Potrebno je:
– jedna velika šargarepa
– jedan beo krompir
– jedna jabuka, oljuštena i izrendana
– malo soli

Priprema: Staviti iseckano povrće i jabuku u šerpu, naliti manjom količinom vode, pa poklopljeno kuvati deset minuta. Dodati so.

◘ Šargarepa sa ćuretinom (šest meseci)

Potrebno je:
– 100 gr ćuretine, očišćene od kostiju i kože
– jedna šargarepa
– kašika pirinča

Priprema: Ćuretinu prokuvati, dodati šargarepu i na kraju pirinač. Zatim ocediti, izblendirati i dodati vodu od kuvanja da bi se napravila kaša.

3. JABUKA

Jabuka – bebino prvo voće!…

Jabuke su idealno prvo voće jer sadrže malu količinu limunske kiseline koja može da izazove alergijske reakcije odojčadi.

Jedna od najvažnijih nutritivnih komponenti jabuke su dve vrste vlakana – rastvorna (pektin) i nerastvorna koja  normalizuje crevnu funkciju, prevenirajući opstipaciju (zatvor) i dijareju (proliv).

OOOOOOOOOO

Mali saveti:

Najjednostavniji recept za pire od jabuka: Oprati jabuke, oljuštiti, očistiti od semena. Iseći na kriške, preliti vodom i kuvati dok ne omekšaju. Napraviti pire koji može da se doda u žitarice, pomeša s drugim voćem (banana, kruška…), ili povrćem (na primer, krompir – da bi se dobila gušća kaša).

OOOOOOOOOO

Jabuke se lako pripremaju, lako vare, a pune su hranljivih materija. Dobar su izvor vitamina A i C.  Od minerala sadrže fosfor i gvožđe.

Pomažu organizmu da odstrani  holesterol, a zbog sadržaja malenične kiseline potpomažu varenje veoma masne hrane.

Dobro se kombinuju s drugim namirnicama: žitarice, banane i drugo voće, šargarepa, bundeva, pire od povrća, jogurt, piletina… Ukoliko su pečene ili kuvane – sačuvaće veći deo hranljivih materija.

Recepti – meni za bebu …

◘ Jabuke s pirinčem (pet meseci+)

Potrebno je:
– tri šolje vode
– tri četvrtine šolje žutog pirinča
– jedna zelena i jedna crvena jabuka
– velika breskva
– šolja jogurta

Priprema: Staviti pirinač da se kuva deset minuta, dodati oljuštene očišćene jabuke i breskvu, pomešati s jogurtom.

◘ Puding od pirinča i jabuka (10 meseci+)

Potrebno je:
– pola šolje smeđeg pirinča
– dve šolje vode
– osmina šolje mleka
– četvrtina šolje jabuka, isečenih i oljuštenih
– petina šolje suvog grožđa
– osmina šolje smeđeg šećera (nije obavezno)
– dve kašičice cimeta

Priprema: Sve sastojke staviti u šerpu pa kuvati 30 minuta. Sipati mleko i kuvati još deset minuta.

◘ Pečene  jabuke
Oljuštiti jabuke i staviti ih u vatrostalnu činiju. Dodati kašičicu maslaca, preliti malom količinom vode, posuti cimetom pa peći na 250 stepeni tridesetak minuta.

4. PILEĆE MESO

Pileće meso u ishrani odojčadi…

Piletina se u bebinu ishranu uvodi krajem šestog meseca, i to pasirana, zajedno s povrćem.

Reč koja bi, možda, najbolje mogla da opiše pileće meso  je – raznovrsnost. Pečeno, kuvano, na roštilju, pripremljeno s raznim biljem i začinima… ono predstavlja ukusan i hranljiv obrok. Zdrava je zamena crvenom mesu, a sadrži preko osamdeset važnih nutrijenata.

OOOOOOOOOO

Mali saveti za meni za bebe:

* Salata od pilećeg mesa može da se spremi na mnogo načina, a odlično se kombinuje s limunovim sokom, maslinovim zejtinom, kuvanim graškom i prazilukom.

* Predlog za brz ručak: kuvana piletina iseckana na komadiće, omiljeno povrće, začini…

OOOOOOOOOO

Najmršaviji deo piletine je belo meso koje ima dvostruko manju količinu masti od bataka i karabataka. Mast u pilećem mesu je manje zasićena nego u junećem, ali ako se piletina jede s kožom, ova količina masti (kao i zasićenih) se udvostručuje. Belo meso je, takođe,  dvostruko bogatije vitaminom B3, ali je dva do tri puta siromašnije cinkom i gvožđem od bataka i karabataka.

Piletina je veoma dobar izvor niacina (vitamina B-grupe), i vitamina B6. Oba vitamina su važna za stvaranje energije. Niacin je neophodan za pretvaranje proteina, masti i ugljenih hidrata u telu – u energiju.

Osim esencijalnih masnih kiselina, pileće meso sadrži neophodne vitamine rastvorljive u mastima, posebno E i A.

Pileće meso je dobar izvor selena, elementa u tragu, koji je veoma važan za zdravlje. U ishranu odojčadi se uvodi krajem šestog meseca. Zbog lakšeg gutanja, uvek ga treba davati zajedno s povrćem, i to najpre pasirano, zatim  gnječeno, pa seckano.

Recepti – meni za bebu …

◘ Piletina s povrćem (šest meseci)

Potrebno je:
– pileće grudi, bez kože i kostiju
– jedna bela zelen (paškanat, paštrnak)
– jedan mlad crn luk
– pola belog dela praziluka
– jedna šargarepa
– pola male tikvice

Priprema: Sve zajedno kuvati dok ne omekša. Zatim izgnječiti viljuškom.

◘ Pileći batak s mešanim povrćem (osam meseci+)

Potrebno je:
– pileći batak, očišćen od kostiju i kože
– jedna crvena paprika
– pola male glavice crna luka
– manji koren celera
– jedna šargarepa
– manji krompir

Priprema: Sve zajedno skuvati u malo vode pa isitniti (ne gnječiti).

◘ Pileći lonac (šest meseci+)

Potrebno je:
– pileće grudi
– 50 gr graška
– jedna šargarepa
– četiri-pet šampinjona, iseckanih na listiće
– pola manje glavice crna luka
– kašičica maslinovog zejtina

Priprema: Izdinstati luk, dodati meso pa povrće. Naliti malom količinom vode, poklopiti i kuvati dok ne omekša. Na kraju izgnječiti.

5. JAJE

Jaje u ishrani odojčadi…

Preporuka je da se jaje (žumance) uvede u bebinu ishranu s navršenih šest meseci, ako nema pojave alergije u porodici.

Ukusno i hranljivo, jaje obezbeđuje kompletan obrok, ili je glavni sastojak mnogih jela. Jaja su hrana visokog nutritivnog nivoa. Odličan su izvor proteina i jedanaest esencijalnih sastojaka. Sadrže petnaest vitamina i minerala. Njihov pozitivan doprinos ishrani je sličan onom koji pružaju meso i riba.

OOOOOOOOOO

Šta je važno

Idealan odnos nezasićenih i zasićenih masti (63 odsto prema 37 odsto) s pravom jaje svrstava u grupu najkompletnijih namirnica.

OOOOOOOOOO

Žumance je bogat izvor esencijalnih masnih kiselina koje su važne za rast i razvoj centralnog nervnog sistema i redukciju kardiovaskularnih bolesti. One su snažni regulatori vitalnih funkcija. Idealan odnos nezasićenih i zasićenih masti (63 odsto prema 37 odsto) s pravom jaje svrstava u grupu najkompletnijih namirnica. Jaja su značajan dijetan izvor gvožđa, folata i drugih vitamina B-grupe, vitamina A i E, fosfora, cinka i kalcijuma, a jedan su od malobrojnih izvora vitamina D. Jaje sadrži vitamin E i sve poznate antioksidanse. Ono je izvor vitamina B12 koji osigurava pravilno sazrevanje crvenih krvnih zrnaca, a takođe je neophodan za normalan rast svih ćelija. Jedini vitamin kog nema u jajetu je vitamin C. Lecitin u žumancetu sadrži jedinjenje holin, koje ima ulogu u razvoju mozga i memorije. Važan je za zdravlje i funkcionisanje mozga, a njegov manjak u organizmu izaziva manjak folne kiseline, neophodne za rast, razvoj i reprodukciju. Preporuka je da se jaje (žumance) uvede u ishranu odojčeta s navršenih šest meseci, ako nema pojave alergije na jaja u porodici. Majčino mleko ne sadrži dovoljne količine gvožđa pa uvođenje žumanceta u ishranu odojčadi tog uzrasta značajno štiti od anemije (malokrvnosti) usled nedostatka gvožđa. Inače, žumance sadrži gvožđe u formi koja se lakše apsorbuje od gvožđa sadržanog u povrću.

Kad i koliko – jaja?

Uvođenje u bebinu ishranu, počinje s jednom kašičicom tvrdo kuvanog žumanceta dnevno – u kombinaciji sa žitaricama i povrćem, pa se količina povećava na tri do četiri kašičice sedmično. Bebin prvi rođendan je vreme za uvođenje celog jajeta!

Recepti…

◘ Italijanski omlet

Potrebno je:
– jedan krompir
– mlad crn luk, iseckan
– kašika sira
– jedno žumance, umućeno s malo vode
– kašičica maslinovog zejtina
– malo soli

Priprema:
U tiganju zagrejati maslinov zejtin. Krompir iseći na tanke kolutiće, staviti u tiganj i pržiti dok ne porumeni (oko 20 minuta). Preliti umućenim žumancetom i iseckanim crnim lukom, posuti sirom, poklopiti i dinstati dok se sir ne istopi.

◘ Pečeno žumance s tikvicom i paradajzom

Potrebno je:
– pola manje tikvice isečene na kriške
– manji paradajz isečen na kockice
– pola glavice crna luka
– žumance, odvojeno od belanca
– 15 gr mladog sira
– dve kašike mleka
– kašika maslinovog zejtina

Priprema:
Na maslinovom zejtinu izdinstati luk, dodati tikvicu i paradajz pa dinstati 15 minuta. Preliti umućenim sirom, mlekom i žumancetom pa ostaviti još 10-ak minuta da se zapeče.

Napisala, maestralno: prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatarka-nutricionistkinja

Izvor: yumama.com

Priredio: pf Velibor Mihić Ekspert

oOOo