Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Molitva pre pričešća Svetim Tajnama

 

Za pravoslavne vernike

MOLITVA PRE PRIČEŠĆA

Molitva koja se izgovara pred pričešće Svetim Tajnama na Svetoj liturgiji

 

Svaki pravoslavni vernik koji se nakon posta i ispovesti i sa blagoslovom svog duhovnika udostojio da se pričesti na kraju liturgije, pre primanja Svetih darova, tela i krvi Hristove, treba u sebi da izgovori molitvu pre pričešća, kako bi umolio Gospoda Isusa Hrista da mu oprosti grehe i sagrešenja koja je ispovedio.

Molitva pre pričešća Svetim darovima
Gospod Isus Hristos
Molitva pre pričešća Svetim Tajnama
Verujem, Gospode, i ispovedam
da si Ti zaista Hristos, Sin Boga živog,
koji si došao u svet
da spasiš grešnike od kojih sam prvi ja…
Još verujem da je ovo samo prečisto Telo Tvoje
i da je ovo sama prečasna Krv Tvoja!…
Stoga Ti se molim: pomiluj me
i oprosti mi
sagrešenja moja,
učinjena hotimice i nehotice,
rečju, delom, svesno i nesvesno
i udostoj me da se bez osude
pričestim prečistim Tajnama Tvojim
za oproštenje grehova i za život večan!…
Primi me, danas, Sine Božji,
za pričesnika Tajne Večere Tvoje
jer neću kazati Tajnu neprijateljima Tvojim
niti ću Ti dati celiv kao Juda!…
Seti me se, Gospode, u carstvu svom!…
Da mi pričešće
svetim Tvojim tajnama,
Gospode,
ne bude za sud ili osudu –
već za isceljenje duše i tela!…Amin.


 

PRIČEŠĆIVANjE SVETIM TAJNAMA

U Svetoj Tajni Pričešćivanja mi pod vidom hleba i vina okušamo istinsko Telo i Krv Hrista i tako se s Njim sjedinjujemo. Za Svetu Tajnu Pričešća čovek treba da se priprema molitvom, postom i pokajanjem. Ova tajna se vrši u hramu za vreme Liturgije. Bolesnici mogu da se pričešćuju kod kuće. Sveštenik donosi Svete Darove u Daronosici. Za vreme pričešćivanja Svetim Tajnama čovek treba da ima pobožna osećanja: trepet i strah Božji. Međutim, ponekad bivamo hladni i rasejani i mnogi zbog toga padaju u uninije. Ne treba padati u uninije. Čovek treba da se smiri i da smatra da je zaslužio ovakvo stanje. Reci sebi: „Što sam zaslužio to sam i dobio! Zbog mojih grehova Gospod mi ne daje radost; slava Gospodu za sve!“ Izdrži to sa trpljenjem i ne očajavaj, već se trudi da se popraviš.

Neke ljude pobožne i revnosne u duhovnom životu Gospod ispituje: ne daje im radost – i za to treba blagodariti Bogu. Gospod bolje od nas zna šta nam je na korist: jednima šalje sladosti i utehe kako bi ih ukrepio i ohrabrio, a drugima to ne daje zato što oni u svakom stanju treba da Ga vole podjednako i proverava da li su takvi. Treće lišava utehe zbog grehova. U svakom slučaju ne treba padati u uninije.

Nemoj smatrati da te je Gospod odbacio, čak, i ako ne osećaš želju da Mu služiš, ali se uvek trudi da Mu ugodiš s podjednakom silom. Ne bavi se sobom više nego delima Božjim, prepusti Mu se, i u tome ćeš naći radost i blaženstvo.

Kada se čovek nemarno odnosi prema delu svog spasenja, kada u sebi ostavlja ugodno mestašce za sebe od pričešćivanja Svetim Tajnama dobija više slabosti nego ozdravljenja. Ako posle pričešća budeš bdio nad sobom, nad svojim sklonostima i ako ih budeš upotrebio na ugađanje Bogu, sačuvaćeš se u pobožnosti i radosnom osećanju koje si dobio pričestivši se.

Da bi služio Gospodu čovek treba da ima čisto srce, savršeno i pokorno svim Njegovim delima, zato se nemoj čuditi kada On ispituje, poučava i uči te da budeš savršeniji.

Neki se gade da se pričeste posle bolesnih i starih ljudi, plaše se da će se razboleti. Pazi, D., čuvaj se ove gadljivosti, to je veoma veliki greh. Sveštenici u parohijama gde nema đakona i đakoni u drugim parohijama i manastirima upotrebljavaju preostale Svete Darove i žive u dobrom zdravlju do duboke starosti. Gadljivost pokazuje da čovek ima slabu veru. Treba da se moli Bogu da Gospod u njemu umnoži i ukrepi veru.

Teško je čoveku da gleda kako se neke bolesne starice i duševni bolesnici iz sve snage trude da zajedno s decom prvi priđu Čaši Života. Guraju se bez sveštenog straha, pričešćuju se bez straha Božijeg…

Duševni bolesnici često predstavljaju sablazan za druge. Oni neke ljude plaše i ima slučajeva kada se čovek spremao da se pričesti, ali zbog njih nije prišao Čaši. Ovo se odnosi i na druge bolesnike, naročito veoma stare. Blagorazuman i blagočestiv starac i starica, ako osećaju da im je loše, sede mirno negde sa strane, mole se sa sveštenim strahom, a Čaši prilaze poslednji, kad u crkvi može slobodno da se prođe. Eto, to je pobožnost. I sam stiče veliku korist za dušu i telo, i druge ne smućuje. Tako i ti, čedo moje, čini, tako se stiče smirenje, strah Božji i blagočestivost.

 

Shiiguman Sava Pskovsko Pečerski POKAJANjE – JEDINI PUT KA SPASENjU

Priredio: pf Velibor Mihić

oOOo

Ostavite komentar

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280