Život… i poezija …

ANA AHMATOVA: NOVOGODIŠNJA BALADA

 

Mesec kroz oblake što se roje
Baci u sobu svoj taman pogled
Šest pribora na stolu stoje
I samo jedan prazan proklet
To moj muž i ja i prijatelji
Dočekujemo Novu godinu

Novogodišnja balada - Ana Ahmatova

Zašto su mi prsti krvavi i crveni
I zašto osećam otrov u vinu
Domaćin podigav punu čašu
Bio je važan i tvrd k’o zid
Pijem za zemlju rođenu našu
U kojoj ležimo svi

A moj drug pogleda u mene
I setivši se nečeg živo
Uzviknu
A ja za pesme njene
U kojima svi živimo

A treći ne znajući ništa od toga
Ni koga nema ni ko ode
Uz istu misao uhvati mi pogled
I prošapta
Moramo i za onoga
Koji bi
da je živ
bio ovde

 

Ana Ahmatova

 

ANA AHMATOVA RUSKA PESNIKINJA

Ana Ahmatova

Ana Andrejevna Ahmatova (rus. Ánna Andréevna Ahmátova, izvorno prezime Gorenko) je bila znamenita ruska pesnikinja, kritičar i prevodilac. Jedna je od predstavnika književnog pravca akmeizma.

Počela je da piše pesme sa 11 godina. Prva zbirka joj je izašla 1912. Pesme je objavljivala pod pseudonimom Ahmatova (tatarsko prezime njene bake), jer se ocu nije dopadala ideja da ih objavljuje pod pravim prezimenom.

U toku studija upoznala se sa pesnikom Nikolajem Gumiljevim, za koga se udala 1910. Za svadbeno putovanje otišli su u Pariz, ali je on uskoro sam otišao u Afriku i nastavio da živi raspustnim životom. Na Aninom putovanju po severnoj Italiji i Parizu, upoznala je slikara Amedea Modiljanija i asistirala baletskoj trupi Ruski balet koja je gostovala u Zapadnoj Evropi. Sa ovih putovanja, na nju je trajan utisak ostavila italijanska arhitektura.

Nikolaja su pogubili sovjetski komunisti 1921. godine, a ona je posle imala još dva braka. U Sovjetskom Savezu smatrana je za buržoarsku pesnikinju, bilo joj je zabranjeno da objavljuje poeziju, pa je živela od prevodilaštva i esejistike. Preživela je Opsadu Lenjingrada i pisala o njoj. Njen kasniji život obeležila je epoha staljinizma, kada joj je bilo zabranjeno da piše, a njen sin i suprug su poslati na robiju, gde je suprug i umro. Posle Staljinove smrti, režim je dopustio objavljivanje cenzurisanih izdanja Anine poezije.

Delo Ahmatove je u rasponu od kratkih lirskih pesama do velikih pesničkih dela, poput njenog glavnog dela Rekvijem. Anine omiljene teme su prolaznost vremena, uspomene i teškoće života i književnog stvaralaštva pod diktaturom.

 

Priredio: Velibor Mihić

oOOo