Možda niste znali, ali, lako se možete uveriti…

PROSO – HRANA IZ RAJA

Šta, sve, proso čini najboljom hranom…

Postoje mnoge vrste prosa, ali, uobičajeno je proso čiji je naziv i na drugim jezicima, upravo, „proso“ (ruska reč, op. aut.), a dolazi iz Egipta ili iz Arabije. Obilno se koristi u zemljama Dalekog istoka, naročito u Kini i Indiji.

„Stvoreno“ za malokrvne!…

Proso je veoma zdrava žitarica, ne samo po bogatstvu  prehrambenih vrednosti nego i što je retka alkalna žitarica. Bogato je magnezijumom i gvožđem što je naročito važno za anemične (malokrvne) osobe.

Proso je vredna žitarica i zdrava hrana

Kako bi proso bilo pogodno za ljudsku ishranu, treba oljuštiti spoljnu nesvarljivu celuloznu ljusku. Oljušteno  proso daje  posebnu ravnotežu organizmu zbog sadržaja složenih ugljenohidrata, svih vitamina grupe B, minerala, kalijuma, fosfora, magnezijuma, sumpora, joda.

Njegova lekovitost je u obilju minerala i lakoj varljivosti, a proso je retka žitarica koja uspostavlja ravnotežu oštećene crevne flore uništene antibioticima i junk-hranom modernog doba.

Nema glutena!…

Proso ne sadrži gluten i zato je idealna namirnica za sve obolele od celijakije.

Koliko je zrno prosa bogato sastojcima – toliko je raznoliko za primenu u kulinarstvu. Može se kuvati, pržiti ili peći, za najukusnija variva, piree, kolače, torte, pudinge, salate… Da, da… kao izašlo iz Raja!…

Odlično je to što se zbog alkalne prirode može kuvati bez ili sa vrlo malo dodate soli, a budući da spada u mekane žitarice, kuva se od 15 do 20 minuta, ne više.

„Iskonska namirnica“ (zaboga!… ne namErnica!),,,

Moderna gastronomija još uvek nije iskoristila sve prednosti upotrebe prosa, ali možda će, upravo, ta jednostavna žitarica nezahtevnošću kod gajenja i lakoćom pripreme postati presudna u prehrani koju karakterše povratak iskonskim namirnicama.

Važno je napomenuti da je proso jedina žitarica koja podržava alkalnost našeg organizma

Mineralan sastav prosa pozitivno utiče na rad nervnog sistema, a posebno mesto u prehrani trebalo bi, zbog svog lužnatog svojstva, zauzimati kod ljudi koji boluju od artritisa. Osim tog, kod bolesnika koji piju antibiotike ili kod osoba s problemima probavnog trakta, pomaže pri regeneraciji crevne flore.

Možete da kupite i oljušteno proso!… Ko zatraži, dobiće!…

U izvornom obliku, proso je obavijeno veoma tvrdom  spoljnom opnom koju treba oljuštiti pre upotrebe jer u takvom obliku proso mogu koristiti samo ptice zbog velikog postotka neprobavljive celuloze. Na našem tržištu se može nabaviti i oljušteno proso. Ova žitarica se može pripremati na mnogo načina…

Proso je jedna od najstarijih zrnastih kultura koja u čovekovom životu zauzima važno mesto već hiljadama godina. U biljnom carstvu, postoji više od 400 vrsta prosa, ali je kultivisano samo četiri.

Domovina prosa: gornji predeli Istočne Azije – teritorije sadašnje Kine, Mongolije i jugoistočnog Kazahstana. Upravo su ga tamo prvo počeli gajiti. Iskopavanjima su nađene stare kineske kosti za vračanje (datiraju iz epohe neolita) gde je jasno vidljiv natpis: “Hoće li mi proso dati prinos”? Još tad je to pitanje bilo od životne važnosti za čoveka što je razumljivo.

Skoro pre pet hiljada godina, kineski imperator Shen Nungom koji je upravljao 2.800 godina p. n. e. – lično je predvodio ritual sejanja: sadio je pet ritualnih biljaka. Proso je ušlo u tih pet izabranih.

Proso se vrlo poštuje i uvažava. Prema sadržaju biljnih belančevina (14 %) proso nadmašuje i pirinač, a po mastima je ispred svih žitarica, osim ovsa. Ugljenohidrata u prosu ima 60 %, a u njemu se sadrži i veliki broj vitamina i mineralnih soli, aminokiselina i mikroelemenata. Prema sadržaju vitamina B1 i B2 – proso nadmašuje sve ostale žitarice.

Proso se odlično vari i brzo usvaja. Od njega se uglavnom prave kaše, a ređe – bujne, rumene i ukusne palačinke. Zrnom prosa odavno se hrane ptice, posebno kokoške. Zelena biljka odlazi na preradu prosa – vekovima ispitanu kvalitetnu hranu za domaće životinje.

Proso je žitarica – kserofit. Ono duboko ulazi korenom u zemlju što mu pomaže da izdrži svaku sušu. Osim tog, snažni meki listići izuzetno malo isparavaju vlagu. Zato je prinos prosa uvek stabilan. Ukoliko se uzme u obzir da brzo uspele sorte dozrevaju za 40 – 60 dana, i da se u južnim krajevima mogu dobiti po 2 – 3 berbe za godinu, tad  će biti razumljiva viševekovna ljubav prema prosu.

Korist prosa za ljudsko zdravlje…

Odavno se smatralo da proso pomaže protiv kile (hernija, bruh). Ljudima koji pate od ove nevolje, savetovali su da se proso skuva u mleku i koristi kao mlečna kaša srednje gustine. Smatralo se da je kaša od prosa korisna protiv proliva i da je odlično sredstvo za mokrenje.

Sredstvo za mršavljenje…

Savremena medicina i naturopatija predlažu druga područja za lekovitu primenu prosa. Proso u bilo kom vidu – sirovo, u zrnu, kaša, ili pripremljeno u pećnici kao zapečeno jelo, kao krem ili puding (ali, samo bez soli, i zejtina!) – korisno je za ljude koji pate od debljine. Dobrim žvakanjem ove hranjive, ali vrlo ukusne hrane bez dodataka, dobija se brz osećaj sitosti, neophodne kalorije, kao i vitamini i mineralne soli.

Dijabetes (šećerna bolest)…

Proso se široko primenjuje u dijetetskoj ishrani dijabetičara šećeraša):

A
• 1 čašu prosa kuvati u 1 litru vode dok se u celosti ne raskuva. Smesi dodati 200 gr sveže izrendane bundeve i kuvati još 20 minuta. Prema ukusu se mogu dodati so i zejtin. Potrebno je 20 dana jesti ovu kašu za večeru…

B
• Na 1 čašu prosa dodati 2 kašike zejtina, so prema ukusu i 4 čaše vode. Kuvati prvo na jakoj, a zatim na slaboj vatri, sve dok proso ne bude nežno kuvano. Ovako skuvano proso se može koristiti za pripremu kroketa, uštipaka, kaša i drugih jela…

Za jačanje…

Dobri rezultati su u primeni sledećeg sredstva za jačanje:

50 gr prosa u zrnu i po 100 gr zrna raži, ječma i kukuruza kuvati u 5 litara vode dok se kukuruz ne skuva. Procediti, sirovinu isciediti i čaj staviti na hladno i tamno mesto. Piti ga zajedno s medom i limunom umesto vode. Ovom čaju se mogu dodati i čajevi od šipka ili crvene oskoruše. Umesto meda se može koristiti slatko od voća (jagoda, ribizla)…

Proso se od davnina koristi za pripremu hleba ili kolača, ali ga možete upotrebiti i u drugim jelima i dobiti zanimljiv i ukusan obrok. Proso je prava namirnica za topao deo godine. Blagog je i lagano orašastog ukusa, jedina alkalna žitarica, a odlično je kod pojačane želučane kiseline i artritisa, puno magnezijuma i gvožđa za malokrvne, što je, već, navedeno.

Savet…

Pre kuvanja prosa, dobro ga je popržiti na suvom tiganju da bi se zrna raspucala i lakše apsorbovala voda. Proso se kuva u trostrukoj količini vode oko pola sata, dok sva voda nije apsorbovana. Tad se skloni s izvora toplote i još 10-ak minuta ostavlja u pari.

Na tržištu se može nabaviti i oljušteno proso, ponavljamo jer je veoma važno. Proseno brašno se može koristiti uz druga brašna i za „vezivanje“ jela umesto belanca, budući da sadrži u velikim količinama dobro rastvorljiva vlakna koja tom brašnu daju odlično svojstvo vezivanja. Zato ga  možemo stavljati u kolačiće, vegetarijanske odreske i paštete, u pečenja od mahunarki ili orašastih plodova. Može se koristiti u obliku kaše za doručak ili kao osnov za mnoge zdrave i ukusne kreme i pudinge.

Na kraju ovog priloga, još jedan predivan savet: povrće s prosom je jelo namenjeno onima koji ne vole pirinač, ali vole jela koja se pripremaju i izgledaju kao rižoto. Možda biste želeli recept, pa, evo, „da ne lutate“…

Rižoto s prosom…

Potrebne namirnice:

30 dg prosene kaše
2 paprike
10 dg šampinjona
0,5 dg maslaca
1 crn luk
1 čen bela luka
1 vezica peršuna
5 dl osnove od povrća ili vode
0,3 dl zejtina

Priprema:

Crn luk sitno naseckajte i stavite u posudu u kojoj ste prethodno ugrejali malo zejtina maslaca. Pustite luk da „uvene“, tj., da se proprži a da ne izgubi boju, a zatim dodajte povrće (po želji) iseckano na kocke. Sve zajedno još malo propržite, dodajte proso i lagano nalijte vodom ili osnovom („temeljcem“) od povrća. Začinite solju i biberom prema potrebi pa uz lagano mešanje pustite da se dinsta uz povremeno dolivanje. Pred kraj, dodajte još malo maslaca, sve zajedno promešajte i pustite još malo da zrna nabubre. Poslužite na tanjiru zajedno s povrćem.

Izvor: magicus.info

Priredio: pf Velibor Mihić, wn

oOOo