Šuška se…

RUSI ŠALJU KOSMONAUTE NA MESEC

 

Roskosmos – ruska svemirska agencija je službeno najavila slanje kosmonauta na Mesec.

Dosad su jedino Sjedinjene Američke Države slale ljude dalje od Zemljine orbite u programu Apollo. Ukupno je devet svemirskih brodova tog tipa dospelo u lunarnu orbitu, pri čem je dvanaest astronauta stupilo na njegovu površinu. Ali, otad je prošlo više od četrdeset godina (posljednja takva misija, Apollo 17, lansirana je 1972).

Rusi šalju kosmonaute na Mesec

Sovjetski Savez, preteča Rusije u sferi istraživanja svemira, nikad nije dospeo tako daleko: ruski snovi o slanju čoveka na Mjesec pre Amerikanaca, doživeli su brodolom zajedno s raketom N1. Ta raketa je, naime, posebno razvijena kako bi mogla da bude poslata na Mesec, tj., svemirski brod Sojuz, ali sva četiri lansiranja,  završila su se eksplozijom na lansirnoj rampi…

Rusija danas radi na razvoju novih svemirskih brodova koji će zameniti dotrajali Sojuz. Letelica radnog naziva PPTS multifunkcionalnog je tipa: služiće za letove u Zemljinoj orbiti pri čem će ugostiti do šest kozmonauta. Lunarna dvojnica letelice, primiće četiri kosmonauta četrnaest dana boravka u orbiti Meseca.

Prvi let, predviđen je za 2021, posle će se koristiti za transport kosmonauta na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Za 2025, planiraju se bespilotne misije k Mesecu, u sklopu kojih bi se detaljno testirale mogućnosti letelice i za kosmonaute. Prva misija s posadom, usledila bi nekoliko godina kasnije, tj., 2029.

Rusija u međuvremenu traži partnere za ovaj projekt – aktuelan Roskosmosov proračun od 5,6 milijardi dolara ne može se samostalno izboriti s izdacima, stoga je nasušno potrebno imati stabilnog partnera.

ESA već sarađuje s NASA-om oko njihova novog broda klase Orion, našla je svoj interes i na drugoj strani: izrazili su želju da se pridruži Roskosmosu u kolonizaciji Meseca, pri čem će sudelovati kako tehnološkim rešenjima, tako i čvrstom valutom.

Roskosmos i ESA već sarađuju u istraživanju Meseca: tamo će 2020. dospeti bespilotna sonda Luna 27, zajednički projekt dve agencije, pa se spustiti u Atkinov krater na južnom Mesečevom polu.

Rusija, osim s Europom, želi sarađivati i s Kinezima. Kina će, kako je već ranije najavila, samostalno poslati ljude na Mesec, ali Rusi im nude zajednički rad na lunarnoj svemirskoj stanici. Razgovori su tek u preliminarnoj fazi i daleko od bilo kakvog zaključka, ali, očekivanja su – bar,   ruske strane – vrlo velika…

Priredio: Velibor Mihić

Izvor: popularscience, znanost.geek.hr

oOOo