HERAKLIT MRAČNI U HRVATSKOM ŠKOLSTVU

Pozivnica za promociju knjige Heraklit mračni u Hrvatskom školstvu koja će se održati 16 januara u Beogradu

 

pozivnica i knjiga Heraklit mračni u Hrvatskom školstvu

Nikica Simić

Izdavač: Hrvatsko književno društvo Zadar, 2015.

Knjiga govori o obrazovanju kroz vremensku liniju – kako je bilo nekada, kritikuje kako je sada i daje predlog reforme školstva. Isti problemi pogađaju i Srbiju te bi novi model mogao da se razmatra i u Srbiji.

„Kroz upečatljive anegdote, široke iskustvene uvide, ali i disekciju službenih dokumenata, Simić pokazuje kako su odnosi između djece i roditelja, djece i škole, škole i roditelja, škole i društva u kojem živimo – neraskidivo povezani.

U tom je smislu ova knjiga esencijalno štivo za sve društvene aktere: profesore, roditelje, djecu, kreatore sustava; sve one kojima je do toga društva stalo. I naposljetku, uz analizu brodoloma hrvatskih obrazovnih reformi, uz britku i konstruktivnu kritiku sustava, Simić se ipak uvijek vraća temelju svoje filozofije, a to je ljubav – ljubav prema djeci, prema profesorskom pozivu i prema društvu kao takvome, jer bez ljubavi nema istinske revolucije.“

O autoru

Nikica Simić (Benkovac, 1952) Diplomirao teorijsku fiziku na PMF u Zagrebu. Više od 30 godina rada u srednjim školama Zadarske županije. Direktor i osnivač Zadarske privatne gimnazije s pravom javnosti i Privatne osnovne škole „Nova“. Rad sa učenicima obogaćuje organizovanjem tribina, kvizova znanja, seminara, debata, koncerata i sportskih sekcija. Posebno opredeljenje je rad s darovitom decom i stvaranje uslova za realizaciju njihovih potencijala.

Autor je više stručnih publikacija i jedan od pokretača i urednik časopisa iz fizike za osnovne i srednje škole „Svijet fizike“.

Delo „Heraklit Mračni u hrvatskome školstvu“ dobilo je nagradu „Književno pero“ za najbolju knjigu u izdanju Hrvatskog književnog društva u 2015-oj godini.

Iz recenzije

Ne tako davno, revolucionarne Lekcije iz Finske, uzdrmale su svijet. Poruka da je drugačiji (i bolji!) svijet obrazovanja moguć još uvijek zvoni u ušima onih koji žele čuti, i djelovati.
Nikica Simić jedan je od profesora koji su takvom djelovanju posvetili čitav život; više od četiri desetljeća promišlja strategije unapređenja hrvatskog školstva – kao profesor, kao mentor, kao ravnatelj i – možda najvažnije – kao roditelj. Ova je knjiga istodobno osobna ispovijest i povijest obrazovnih reformi – a prvo lice jednine knjizi daje hrabrost, snagu i autentičnost rijetko viđenu u pisanju o ovim temama.

Knjiga je zanimljiva jer pokazuje, vrlo rijetko prisutno u javnosti, zanimljiv odnos prema odgoju i obrazovanju, kritički. Djelo je pisano jednostavnim jezikom, namijenjeno širokoj publici, tematizira aktualne probleme u hrvatskom obrazovnom i odgojnom sustavu.

– …nisam ništa izmislio. Heraklit nije mračan, on je čovjek koji govori ono što je vidio. Ako želimo nešto postići moramo puno raditi.

Djecu ćemo obrazovati, za koga? Djeca bježe odavde, viču da ne vole školu, da idu! Četrdeset posto mladih je bez posla, od toga polovica visokoobrazovanih, moram ljudima to reći. Govorilo se o ovome na puno načina, ali ako napravimo malo cirkusa, pa će valjda imati odjeka, kaže Simić.

Ovo što nam predstoji, po mojoj procjeni, bit će gadno za Hrvatsku, ostat ćemo bez djece. Ako ih i odškolujemo. Ne možeš pisati obrazovnu strategiju bez gospodarske, bez obzira o kojem je ministru riječ. U redu, odškolovati ćemo djecu, a gdje ćemo ih zaposliti, pita Simić.