Hrišćanske lepote…

KAKO JE NASTALO KIĆENJE JELKE

 

Postoje dva verovanja. Prema prvom, Sveti Bonifacije je spasio život detetu koje su pagani (neznabošci) hteli da žrtvuju, tako što je pesnicom sravnio sa zemljom hrast oko kog su se okupili. Na mestu hrasta, nikla je jela kao simbol Isusovog večnog života…

Kako je nastalo kićenje jelke

Prema drugom verovanju, pre više od 2.000 godina, ispred pećine u kojoj se rodio Isus, rasli su jela, bor i kedar. Od sreće što se rodio Božji Sin, bor i kedar su se zatresli i poklonili mu plodove.

Kakva predivna slika: plač jelke!…

Jelka je počela da plače što nema plod da pokloni…

Jedan anđeo se sažalio – skinuo zvezdu s neba – i dao je jelki…

Jelka se savila i sa svog vrha nežno stresla zvezdu pored Isusa…

Jelka, simbol večnog života…

Zimzeleno drvo je simbol večnog života kod mnogih starih naroda: Egipćana, Kineza, Jevreja… Postoji više legendi kako je nastala novogodišnja jelka. Običaj kićenja novogodišnje i božićne jelke vuče korene iz 11. veka. „Rajsko drvce“ okićeno crvenim jabukama u Nemačkoj  se s vremenom počelo unositi u kuću i kititi kolačićima. U istoj sobi, bile su male piramide pravljene od hrane. Spajanjem ta dva običaja, u 16. veku, ustalio se običaj kićenja božićnog drveta i proširio se po Evropi. Jelka je u ranom 17. veku dospela i u Ameriku a preko zapadnih misionara, božićno drvo, tokom 19. i 20. veka, stiglo je i u Kinu i Japan. Raskošan izgled koji simbolizuje sreću, obilje i blagostanje, jelka je dobila u 19. veku.

Priredio: Velibor Mihić, pf

Izvor: politika.rs

oOOo