DUH RTNJA NA KOPAONIKU

Bez konkurencije najbolje mesto za skijanje, ishranu i zabavu na Kopaoniku je studentski planinarski dom Rtanj

 

Decenijama unazad hotel koji nosi ime planine Rtanj iz istočne Srbije je zapravo najbolje mesto za provod na drugoj planini – Kopaoniku.

Skromni planinarski hotel koji je omiljeno okupljalište studenata i srednjoškolaca već je decenijama kultno mesto za zabavu i skijanje na planini Kopaonik. U zadnje vreme, kada je korporativni biznis okupirao Kopaonik i potpuno ga utišao u domenu besplatne zabave za mlade, planinarski dom Rtanj ostaje usamljena oaza studentske zabave i mladalačkog života.

Hotel Rtanj se nalazi na Kopaoniku, ispod vrha Mali Karaman, na nadmorskoj visini od 1786 metara, odmah pored ski staze. Jedan je od najstarijih Hotela na ovom najpoznatijem Srpskom skijalištu. Prvi put je otvoren 1958 godine, a potpuno je rekonstruisan 2013 godine.

Planinarski dom Rtanj  - putokaz

Drveni putokaz kod doma Rtanj na Kopaoniku

Planinarski dom Rtanj je poznat po nekoliko stvari koje su magnetski privlačile sve zaljubljenike u planinu, skijanje i dobar provod.

Prvo, to je jeftini i pristupačan funkcionalan planinarski dom okružen šumom na samoj skijaškoj stazi, nekih 2 km od centra Kopaonika, što mu je davalo dozu izolovanosti ali ne i mira, jer su u njemu bili studenti i svi oni koji se „studentski“ osećaju, pa je u njemu stalno bilo muzike, žurki i animacije. Ovde ste okruženi društvom koje ako i ne znate, ono će svakako upoznati vas.

Hotel raspolaže sa 235 postelja u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama. Svaka ima kupatilo, TV i WiFi internet.
Smeštaj je na bazi polupansiona, švedski sto.

U okviru hotela se nalaze: ski bar ‘Kamin sala’, etno restoran ‘Odžaklija’, pansionski restoran, lobi-vine bar, spoljni kiosk brze hrane, otvorena terasa, ski-rent i ski servis, sauna i skijašnica. Pored hotela postoji i višenamenski prostor ‘Rtanj B’ kao i zabavni park (avantura park, veštačka stena i sistem ZIP line).

U Rtnju se živi u dve smene, jedna na stazi, druga u diskoteci, izmedju se malo odspava.

Planinarski dom Rtanj  - muzički kamion

Planinarski dom Rtanj i kamion DJ stage za muziku

Drugo, u Rtnju se oduvek negovala domaća kuhinja, jela sa ognjišta, svadbarski kupus, prebranac, pečenje. Sve je to naravno bilo i jeftino i dostupno studenstkom džeparcu.

Sad u Rtnju imate i Pretop lepinju sa sve – poznata zlatiborska lepinja sa močom i jajima. Ukusno, probao ja.

Planinarski dom Rtanj  - - Pretop lepinaja sa sve

Pretop lepinaja sa sve

I treće, Rtanj je na samoj stazi, iz hotela pravo ulazite na stazu i krećete u skijaški dan.

Sve je to stvorilo ovom ski hotelu kultni status, takav da i nekadašnje studenkinje od pre 20-25 godina, gledaju da nadju smeštaj u planinarskom domu u kome se nikada ne spava.

Istorijat Rtnja

03.04.1958 godine, predsednik društva Mirko Kovačević (student arhitekture) šalje pisma upravama tehničkih fakulteta, sa molbom za novčanu pomoć, jer je upravni odbor društva odlučio da na 10 godina osnivanja napravi dom na Kopaoniku.

Seljina kuca – Odabrano je mesto ispod Malog Karamana na visini od 1786 m, pored Karamanskog potoka koji je sve do ’70 god. bio toliko veliki i bučan da je mogao usred zime da pokreće vodenicu sa dva kamena.

29.novemra 1958, na Dan Republike, otvoren je kameni dom sa dve prostorije za spavanje i kamin prostorom sa čuvenim stepeništem. To stepenište i sada postoji, a čine ga poluoblice zakucane na kosi balvan.

Pre nekog vremena je dom renoviran i kompletno sredjen. Sada deluje urednije i čistije, ranije je bio malo musav. Spolja je dovezen i veliki američki kamion koji je DJ stage za puštanje muzike, tako da sada trešti muzika preko celog dana. Hrana je i dalje ista, a moja supruga je insistirala da ga posetimo samo da bi jela krofne.

Planinarski dom Rtanj  - krofna

Poznata skijaška krofna na Kopaoniku dolazi iz planinskog doma Rtanj

Da, i po tome je Rtanj poznat, po krofnama, koje su ovde prisutne i popularne evo preko dve decenije i koje skijaši rado kupuju. Ponekad red za krofne bude dugačak i po desetak metara!

Jedan je Rtanj. Ljubitelji istoimene planine u istočnoj Srbiji bi lepo rekli i za planinarski dom na Kopaoniku:

„To je duh Rtnja“.

 

 

Zlatko Šćepanović