OSTRVICA (758m) i RUDNIK (1132m)

Poziv na planinarski izlet i šetnju na planinu Rudnik i planinarski vrh Ostrvica. Uspon je 6 marta 2016 godine.

 

Ostrvica je ostatak nekada davno razorene vulkanske kupe i jedan je od vrhova Rudnika u opštini Gornji Milanovac. Nadmorska visina vrha je 758 metara. Na njoj se nalaze ostaci tvrđave koja je u srednjem veku bila značajna jer se na njoj nalazilo vojno utvrđenje. Legenda kaže da je utvrđenje podigla Prokleta Jerina, koja je umrla u obližnjem Rudniku. Ostrvica je krajem maja 2009. proglašena za spomenik prirode.

PLaninski vrh Ostrvica planina Rudnik

Planinarski vrh Ostrvica

Uspon do vrha ove “piramide” traje 30-40 minuta. Prvi deo staze je makadam, zatim ide mali deo kroz šumu i nakon šume sledi uspon stenovitom stazom na čijim je delovima postavljena sajla za pridržavanje (kao gelender za stepenice) kao mali adrenalinski finiš. Ipak ovu stazu neretko prelaze i roditelji sa malom decom, što govori da uspon na Ostrvicu nije tako težak kao što se čini na prvi pogled. Ko ne želi da ide skroz do vrha, moze nas sačekati u podnožju uživajući u lepim pejzažima. Posle Ostrvice dalje idemo na Rudnik, a početak staze je u istoimenoj varošici koja je smeštena između 500 i 700 mnv. Rudnik, planina koja dominira Šumadijom, nalazi se oko 100 km južno od Beograda. Najviši vrh i naš cilj je Cvijićev vrh 1132 metara. Uspon do vrha ide lepom šumskom stazom i laganim tempom sa usputnim pauzama na vidikovcima. Ukupna dužina pešačenja je oko 7,5 kilometara.

Zbog svojih izvanrednih klimatskih uslova (velika osunčanost tokom godine, vazdušna strujanja, visoka jonizacija vazduha, nezagađena prirodna sredina) još 1922. godine Rudnik je bio proglašen za vazdušnu banju.

Na Rudniku je bilo ostataka antičkog (rimskog) i srednjovekovnog rudarstva. Počeci vađenja rude datiraju još u praistoriji, no, moderni površinski kopovi uglavnom su uništili te ostatke. I u vreme nemanjićke Srbije ovde je bila kovnica novca. Dinar kralja Dragutina, kovan na Rudniku, prvi je srpski dinar sa ćiriličnim natpisom.

Prve podatke o arheološkim nalazima na Rudniku dao je još Janko Šafarik 1865. godine. Posle višedecenijske pauze, pre nekoliko godina nastavljena su arheološka istraživanja, koja su samo potvrdila ranije pretpostavke o značaju ovog naselja u srednjem veku. Iskopan je jedan od najbogatijih srpskih gradova, u kojem su živeli trgovci, diplomate i bogati rudari. Pre otomanske vladavine grad je cvetao i slobodno živeo, s visokim standardom stanovnika, što se zaključuje na osnovu rezidencijalnih gradjevina. Zbog rudnog bogatstva i geografskog pložaja, na Rudniku su pored starosedelaca Srba živeli Grci, Mlečani, Sasi, Dubrovčani, Kotorani i Ugri. 2015.godine iskopan je pečat kneza Lazara sa ugraviranim vladarskim grbom, karakterističnim šlemom ukrašenim bivoljim rogovima i natpisom: „Gospodin Lazar knez sve srpske zemlje“. Ipak, zbog nedostatka finansijskih sredstava istraživanja su do daljeneg obustavljena.

Vrh Ostrvica - pogled sa Ostrvice

Planinarska ekipa na vrhu Ostvice i pogled sa nje

POLAZAK: Nedelja, 06. mart u 07:00 sa parkirališta ispred železničke stanice. Povratak do 21:00 Cena izleta je 1500,oo (prevoz i vodičke usluge)

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što ponesete deo možete ostaviti u busu ili kolima tokom šetnje. Obući se prikladno pešačenju (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

Vodič – Dragana Rajblović

Informacije na tel: 064/1600-522,      062/837-5540

mail: [email protected]

Prijave najkasnije do srede 02.03. uz uplatu akontacije.

www. alticlub.org.rs