ĆIRILIČNI FONT – SA ĆILIMA NA KOMPJUTER

Mladi Piroćanac Danilo Mančić, koji se bavi kompjuterskim ali i opštim dizajnom, napravio je ćirilični font s motivima šara koje su ovde vekovima krasile nadaleko poznate pirotske ćilime. Pomenute šare su, inače, kreirale ovdašnje ćilimarke i nazvale ih raznim imenima: „gugutke na direci“, „Rašićeva šara“, „kuveri“, „bombone“, „nemačke kutije“…

 

Mančić je o toj ideji dugo razmišljao, a onda se latio posla i, nesumnjivo, uspeo da ostvari svoju zamisao.

ćirilični-font

Izgled šare sa pirotskog ćilima i ćirlični font nastao po motivima šare

– Ćirilica je vekovima naše pismo, naše kulturno obeležje, baš kao i pirotski ćilim. Odlučio sam da te dve stvari iz bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, koje, osim nacionalnog, ima i sveopšti, univerzalni značaj, likovnim elementima spojim i povežem u jednu celinu – priča Danilo.

danilo-mančić

Autor ćiriličnog fonta: Danilo Mančić

Toliko pominjane motive na ćilimima kreirale su same ćilimarke, žene koje su tkale ćilime. Tokom minulih vekova, mnoge šare pale su u zaborav, ali je ostalo više desetina onih koje se i danas rade u svom prvobitnom obliku.

– Odlučio sam se za reprezentativne šare „nemačke kutije“ i „Rašićevu šaru“, koje postoje na primercima ćilima iz 1886. godine, a čuvaju se u zbirci Etnografskog muzeja u Beogradu. Kompjuterski font zamišljen je i urađen kao mnoštvo jednostranih trouglova, koji su autentični ornamenti, odnosno ključni detalji u pirotskom ćilimarstvu. Sačuvane su sve karakteristike originalnih šara, koje sam preobrazio u tipografsko rešenje – objašnjava Mančić postupak izrade fonta.

Kako navodi mladi umetnik, svaki font ima svoj naziv upravo po šari, i ovo je jedino ovakvo rešenje u dizajniranju slova, koje ima i praktičnu primenu.

– Osim što je vid popularizacije ćilima u eri digitalnog društva, interneta, novih tehnologija i medija, font se može koristiti i u likovnoj obradi, na primer knjiga, časopisa, diploma, raznih povelja, plakata, bilborda, komercijalnih kesa, ali i kao likovno rešenje za ambalažu i omote. Takođe, može se koristiti i u primenjenoj umetnosti, poput izrade nakita, lica razne obuće, raznih odličja, medalja i u svemu onome što na neki način predstavlja spoj davnih vremena, tradicije i umetnosti zasnovanoj na digitalnim tehnologijama – zaključuje Mančić, koji se dizajniranjem bavi više godina.

Izvor: Novosti.rs