SIMBOLIKA AMBLEMA SOVJETSKE EPOHE

Srp i čekić na grbu SSSR-a predstavljaju jedan od najpoznatijih simbola ove moćne države. Ipak, istorija i poreklo tog amblema nisu do kraja jasni. Značenje ukrštenih oruđa na sovjetskom grbu može se protumačiti pomoću simbola koje su koristili slobodni zidari, ali i hinduizma i drevne arijevske i slovenske mitologije.

 

Srp i čekić na grbu SSSR-a verovatno su najpoznatiji simbol sovjetske moći i celokupne istorije ove zemlje, ali i ideologije koja je bila čvrsto povezana sa sovjetskom državom. Poreklo sovjetskog grba je nejasno.

srp-i-čekić

Postoji nekoliko njegovih varijanti: srp i čekić, čekić i grabulje, čekić i vile, i čekić i plug. Čekić je izabran, jer se tradicionalno povezuje sa radnicima evropskih zemalja.

Druga alatka je srp. Osim što je simbol poljoprivrede, on predstavlja i čuveni Lenjinov slogan o jedinstvu proletera i seljaka.

U aprilu 1918. godine prihvaćena je verzija amblema koju je izradio moskovski umetnik Jevgenij Kamzolkin. U leto iste godine simbol je konačno odobren na Petom sveruskom kongresu sovjeta.

Interesantan je podatak da Kamzolkin čak nije ni bio komunista, već duboko religiozan čovek iz imućne porodice. On je više od 10 godina bio član tajnog umetničkog društva „Leonardo da Vinči“ i odlično je poznavao značenje brojnih simbola.

Pre svega, srp i čekić su povezani sa masonskim simbolom koji čine čekić i dleto – predmeti koji predstavljaju jasno definisani cilj (dleto) i odlučnost da se on ostvari (čekić). U evropskoj religijskoj simbolici čekić se dovodi u vezu sa agresivnom muškom snagom, pre svega fizičkom (čekić kovača Hefesta iz grčke mitologije), koja često može da bude smrtonosna.

kapa-srpcekic

Amblem „Srp i čekić“ na kapi

Bogovi groma Svarog (kod Slovena) i Tor (kod staronordijskih naroda) držali su čekić u ruci. U Kini i Indiji ova alatka je simbol trijumfa destruktivnih sila zla.

Danas se teško može dokučiti smisao Kamzolkinovog nacrta. Da li je samo sprovodio naredbu da se izradi slika saveza seljaka i radnika, ili je u ovaj simbol uneo i svoj stav o delovanju revolucije, izabravši simbole smrti, rata i pobede zla?

Ruski filozof Aleksej Losev o ovom grbu je rekao sledeće: „To je simbol koji podstiče mase i nije samo simbol, već konstruktivno-tehnički princip ljudske delatnosti i volje. Ovde vidimo simbol jedinstva radnika i seljaka, simbol sovjetske države.“

Istoričar i akademik Jurij Gotje 1921. godine u svom dnevniku je zapisao: „U Moskvi već danima vlada neka tenzija. Kako će se to završiti? Odgovor će biti u rečima ,čekić, srpʻ pročitanim unazad!“ To bi zapravo značilo „sa tronom“ [spojene i unazad pročitane reči čekić (rus. molot) i srp (rus. serp) daju reč prestolom, što doslovno znači „tronom“] – ovako su Moskovljani aludirali na autoritarne metode boljševika.

U različitim religijama srp označava smrt. U hrišćanstvu snoplje i žetva predstavljaju ljudske duše koje će „žetelac“, odnosno Gospod, sakupiti kada dođe kraj sveta. Interesantan je podatak da se tokom srednjeg veka za predstavljanje smrti nije koristila kosa kao danas, već srp.

U panteonu paganskih bogova različitih indoevropskih i slovenskih naroda nalaze se i boginja Mara ili Morana koja drži srp u levoj ruci, baš kao i hinduistička boginja smrti Kali, Šivina sestra.

Interesantno je primetiti da i orao na grbu revolucionarne Austrije takođe drži srp u levoj kandži, na istoj strani gde se ova alatka nalazi na sovjetskom grbu.

Izvor: Ruskarec.ru