ZANIMACIJA KOJU VOLE SVI OD 7 DO 107

Dok svetsko tržište nije preplavio sudoku kao igrica koja je danas planetarno najrasrostranjenija, tetris je igra koja nas je osvojila tokom devedesetih godina. To je jedna od najpoznatijih igrica ikada napravljenih i njene verzije postoje i danas na smartfonima i online igricama.

 

Nema toga koji ne zna kako izgleda tetris, ali treba reći da je sama igra jednostavna. Liči na slagalicu u kojoj se slažu figurice određenih oblika jedna na drugu.

tetris

Dokazano je da dugotrajno igranje ove igrice izoštrava i ubrzava moždane funkcije, ali da utiče na zaboravljanje. Ipak, postoji i Tetris efekat, koji su mnogi iskusili, a on se javlja kada preteramo u igranju Tetrisa, pa figurice počinju da nam se priviđaju pred očima, čak i dok radimo bilo šta drugo.

Nema sumnje da su mnogi od nas igrali tetris na posebnom uređaju koji je u vreme najveće ekspanzije ove igre imao svaki dom. Ipak, sigurni smo da malo ko zna odakle potiče ova igra.

Tetris je nastao 1984. godine u Sovjetskom Savezu. Istovremeno, on predstavlja i jedan od prvih softvera koji je izvezen iz Sovjetskog Saveza u SAD.

Izumitelj Tetrisa bio je Aleksej Pažitnov, koji ga je otkrio u vreme dok je radio u Sovjetskoj akademiji nauka. Dao joj je naziv kombinujući reči tetra i tenis. Tetra je grčki prefiks koji označava broj četiri, jer većina figurica ima četiri delića, a tenis je bila Pažitnovu omiljena igra. Igrica je potom ubačena u IBM-ov PC, i veoma brzo postala popularna u Moskvi.

Vest o igrici brzo se širila, pa je na nju naišla engleska kompanija Spektrum Holobajt u Mađarskoj, koja je, ne poštujući autorska prava, izdala prvu verziju igrice u Americi. Za veoma kratko vreme tetris je postao izuzetno popularna igrica, a kompanija veoma bogata. Ugledajući se na taj primer i mnoge druge kompanije su počele da izdaju igricu.

U međuvremenu je naučnik Pažitnov preneo svoja autorska prava na Sovjetsku vladu, ali ni sovjetska vlada nije uspela da efikasno unovči svoja prava. Pažitnov je dobio nazad autorska prava od države 1996. godine. Pošto je igrica bila veoma popularna i imala dobar potencijal za zaradu, mnoge kompanije su dokazivale svoja autorska prava i vlasništvo nad njom. Aleksej Pažitnov nikada nije uspeo da zaradi mnogo novca od svog izuma, ali se za to bori i dan danas u SAD-u, gde je osnovao svoju kompaniju.