Osim šetnje u prirodi, postoji i šetnja u prošlost. Preko srednjeg veka vratićemo se do antičkih vremena.

viminacijum

Viminacijum je arheološki park u blizini Starog Kostolca, 12 kilometara od Požarevca. Bio je jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu, a izvesno vreme i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije (Moesie Superior), koja je obuhvatala najveći deo Srbije, severnu Makedoniju i deo severozapadne Bugarske. Procenjuje se da je grad imao 48 hiljada stanovnika a u njemu su takođe boravile dve legije, legija IV Flavija i legija VII Klaudija. Bio je sedište episkopa u 4. veku, a kasnije dobija status mitropolije. Nakon najezde varvara (Avara i Huna) pod vođstvom Atile grad je razoren 441. godine. Obnovljen je kao pogranično vojno utvrđenje 535. godine, za vreme vladavine cara Justinijana I (527-565.) Istraživanja su dala izuzetno bogat i značajan arheološki materijal. Priča o nekadašnjem sjaju i propasti rimskog grada i vojnog logora Viminacijuma, skrenula je pažnju ne samo nacionalne, već i svetske javnosti, koja sa nestrpljenjem očekuje da Viminacijum na svetskoj kulturno -istorijskoj sceni zauzme mesto koje mu sa pravom pripada. Danas je to sređeno arheološko nalazište sa posetiocima iz celog sveta.

Sedam objekata je pokriveno i otvoreno za posetioce: Severna Glavna kapija legijskog logora (Porta praetoria), Rimske terme, Mauzolej u kojem je najverovatnije sahranjen rimski imperator Hostilijan, Mamut park, Domvs Scientiarvm, Zanatski centar sa pećima za proizvodnju keramike i opeke.

mamut

Ostaci mamuta

Posebnu atrakciju u okviru arheološkog parka Viminacijum na dubini od preko 30 metara od površine tla, kao u doba miocena, u nesvakidašnjem ambijentu, predstavlja poseta praistorijskom nalazištu, gde je otkriven ceo skelet mamuta. Ovaj skelet je pronađen na 270 metara istočno od Carskog mauzoleja.

Mamut potiče iz praistorijskog perioda, miocena od pre 5.000.000 godina. Procenjeno je da je mamut ženka, stara oko 60 godina. Visina mu je bila preko 4.5 metara, dužina preko 5 metara, a u životnom dobu bio je težak preko 10 tona.

tvrdjava ram

Tvrđava Ram

Tvrđava Ram nalazi se na obali Dunava u istoimenom selu, udaljena 25 kilometara od Požarevca. Pretpostavlja se da je grad podignut nasuprot tvrđavi Haram koja se nalazila na drugoj strani reke od koje danas nije ništa ostalo. Tvrđava spada u najstarija artiljerijska utvrđenja u Srbiji. Nema pouzdanih podataka o vremenu nastanka tvrđave, ali se prvi put pominje 1128. godine, kao mesto u čijoj blizini su se sukobile vizantijska i mađarska vojska.

Prva legenda o postanku ovog sela vezuje se za osnivače Rima, braću Romula i Rema. Turski izvori ovaj grad nazivali su Ihram Haram, a izvesno je da je u Ramu boravio zloglasni Hunski vođa Atila – Bič božiji.

tvrdjava golubac

Tvrđava Golubac

Tvrđava Golubac podignuta je na strmim liticama, na desnoj obali Dunava, na samom ulasku u Đerdapsku klisuru. Tvrđavu su izgradili Rimljani u I veku nove ere. Pred najezdom Huna došlo je do uništavanja tvrđave da bi je kasnije obnovio rimski car Justinijan. Golubačka tvrđava se u 14. veku pominje kao mađarski grad. Posle boja na Kosovu tvrđavu osvajaju Turci, a nakon toga se na vlasti smenjuju još Srbi i Mađari. Nakon smrti despota Stefana, 1427. godine, Golubac je trebalo da pripadne Ugarskoj, ali ga preotimaju Turci i drže ga do 1444. godine, kada prelazi pod vlast despota Đurđa Brankovića.

Polazak je iz Beograda, u 7 sati, sa parkinga ispred železničke stanice. Povratak do 22 sata.

Prvo dolazimo u Viminacijum. Cena ulaznice je 500 dinara sa vodičem i obilaskom arheološkog parka koji traje 60 minuta. Busom dalje idemo u Ram gde je poseta tvrđavi besplatna. Posle razgledanja i pauze za kafu nastavljamo ka Golupcu. Kako se Golubačka tvrđava obnavlja i radovi su u toku, razgledanje je ograničeno. Potom sledi šetnja do vidikovca odakle pogled puca na Dunav i tvrđavu. Uspon do vidikovca i nazad do busa je oko 4 kilometra.

Cena: 1800 dinara (prevoz, vodičke usluge) u cenu nije uračunata ulaznica za Viminacijum.

Vodič: Dragana Rajblović (ovde se možete informisati o vodiču http://alticlub.org.rs/biografija/ )

Informacije na tel: 064/1600-522, 062/837-5540

mail: [email protected]

Prijave najkasnije do srede 30.03. uz uplatu akontacije (najmanje 1600 dinara) na račun vodiča broj: 160-5100101807706-93

www. alticlub.org.rs