PRE ILI POSLE JELA, MOŽE!

Mnogi imaju naviku da im se pije voda tokom jela i to redovno rade uz svaki obrok. Međutim, nova istraživanja pokazuju da to nije zdravo i da donosi više štete nego koristi.

 

„Ispijanje vode tokom konzumiranja hrane može da učini više štete nego koristi“, tvrdi nutricionistkinja Ali Miller. Ona kaže da voda tokom jela može da uzrokuje nadutost, probleme s probavom i spreči pravilnu apsorpciju hranljivih stvari.

voda-tokom-jela

Vodu, naime, ne bi trebalo piti, bar, pola sata pre i sat vremena posle jela. Ukoliko, ipak, morate da je pijete, pijte u manjim gutljajima. Veći gutljaji i veća količina vode popijena za vreme jela može da razredi rezerve hlorovodonične kiseline u želucu, a ona je ključna za pravilnu razgradnju hrane.

Idealan pH želuca iznosi 1 do 2, a on pomaže razgradnji belančevina, podstiče opuštanje probavnih enzima, pomaže apsorpciji vitamina i pretvaranju hrane u rastvor što olakšava probavu. Kako ne biste narušili ovaj proces, za vreme jela bilo bi dobro popiti maksimalno dva decilitra vode u malim gutljajima.

Ukoliko dodatno želite da popravite probavu, poradite na dužem žvakanju hrane, jedite kad ste opušteni i konzumirajte više gorkih i kiselih namirnica.

„Te navike stimulišu žuč i protok enzima i tako stvaraju idealne uslove za razgradnju hrane i maksimalnu apsorpciju hranjivih stvari“, rekla je Miller, dodatno objašnjavajući zašto voda tokom jela nije baš sjajna stvar.

Dodatak priređivača:

Voleo bih da znam šta o ovom misle lekari specijalisti, oni „najuži“. Ovde je „protiv vode za vreme jela“, a ranije sam čitao da, upravo, treba piti vodu za vreme obeda, onoliko koliko smatrate da vam je potrebno.

Molim specijalite da se oglase, pitanje je opšrenarodno i veoma važno po zdravlje.

Izvor: B92.net

Priredio: Velibor Mihić, web riter (pijem vodu kad god osetim da mi treba)