POZIV NA PROJEKCIJU

„Boja nara“ je sovjetski film iz 1968. godine, u ono vreme cenzurisan i zabranjivan, koji govori o genocidu nad Jermenima. Remek delom su ga proglasila najveća svetska rediteljska imena, a film je ušao i u 100 najboljih filmova svih vremena.

 

U novosadskom klubu „Zrno“ u nedelju 24. aprila sa početkom u 21 sat biće održana projekcija filma „Boja nara“ (Sayat Nova), inače remek-dela 20. veka, režisera Sergeja Paradžanova. Klub „Zrno“ će na ovaj način obeležiti Dan sećanja na žrtve genocida nad Jermenima u Prvom svetskom ratu.

boja nara

Genocid nad Jermenima (jerm. Հայոց ցեղասպանություն) poznat je i kao Veliki zločin (jerm. Մեծ Եղեռն). Reč je o genocidu koji je organizovan i započet 1915. godine (po mnogim izvorima, trajao do 1923.) na teritoriji kojom je upravljalo Osmansko carstvo. Genocid je sproveden putem fizičkog uništenja i deportacije, uključujići i način raseljavanja civilnog stanovništa koji je dovodio do sigurne smrti.

Glavnim organizatorima genocida smatraju se vođe mladoturaka Talat, Džemal i Enver, kao i vođa „Specijalne organizacije“ Behedin Šakir. Istovremeno sa genocidom na Jermenima vrši se i genocid nad Asircima i pontskim Grcima. Većina jermenske dijaspore je porijekom iz Osmanskog carstva.

Ovo pitanje je danas ponovo aktuelno u Turskoj i počinje ponovo da zaokuplja evropsku pažnju zbog mogućeg početka pregovora sa Turskom o ulasku u Evropsku uniju. Pitanje je aktuelizovao najpoznatiji turski pisac Orhan Pamuk koji je početkom 2005. godine izjavio u jednom turskom nedeljniku da je Turska odgovorna za genocid nad Jermenima u kom je pobijeno više miliona Jermena tokom poslednja dva veka.

„Biti režiser na filmu, znači da onu lepotu koju sam skupio kroz život prikažem kao ljubav!“ – Sergej Paradžanov, reditelj filma „Boja nara“

Genocid nad Jermenima je drugi po brojnosti genocid u istoriji nakon holokausta. U zajedničkoj deklaraciji od 24. maja 1915. godine sile Antante (Ujedinjeno Kraljevsto, Francuska i Rusija) su proglasila masovna ubistva Jermena, prvim u istoriji priznatim zločinom protiv čovečnosti.

Adresa kluba „Zrno“ je: Trg Marije Trandafil 11/I, Novi Sad

Isečak iz filma „Boja nara“ pogledajte u video prilogu.

Izvori: sr.wikipedia.org, Klub Zrno

Priredio: Velibor Mihić, veb autor