SVI KREATIVNI NAČINI NA JEDNOM MESTU

Kod Hrišćana je šaranje vaskršnjih jaja običaj za dan Vaskrsa, na kojima se crtaju hrišćanska obeležja i ispisuje pozdrav: „Hristos vaskrse.“ Po predanju, ovaj običaj potiče iz vremena Hristovog Vaskrsenja. Naime, Marija Magdalena došla je, posle Hristovog Vaznesenja, u Rim radi propovedanja Jevanđelja. I kada je izašla pred cara Tiberija, pozdravila ga je rečima: „Hristos vaskrse“ i pružila mu na dar ofarbano jaje, a po ugledu na nju, hrišćani su produžili praksu bojenja i šaranja jaja.

 

Vaskršnjim jajetom želi se predstaviti očiglednost Vaskrsenja i kako iz mrtvila postaje život. Jer, jaje je samo po sebi mrtva stvar, ali pod uticajem toplote, kad se stavi pod kokoš, razvije se u njemu život i izleže se živo pile, koje svojom snagom razvali svoj grob – ljusku, i izađe na svet -kao što je i Isus Hristos oživeo i iz groba ustao. Crvena boja je boja radosti, zbog tog radosnog događaja, i simbolizuje Božansku prirodu Hristovu i nevino prolivenu krv Hristovu na Golgoti u Veliki petak.

šaranje vaskršnjih jaja

TEHNIKE ŠARANjA VASKRŠNjIH JAJA

1. Farbanje jaja pomoću lepljive trake

Potrebno:

skuvana jaja, izrezane čvršće lepljive trake na tačkice, kvadratiće, trougliće, srculenca, cvetiće itd, najlon čarapa, konac, boja za farbanje, jaja, ulje ili mast

Način pripreme:

Skuvati jaja, pa ih ostaviti da se malo prohlade, toliko da ih možete držati u ruci i šarati. Izrezati trake ili neke druge oblike (tačkice, kvadratiće, trougliće, srculenca, cvetiće…) od malo čvršćeg selotejpa (kojim se lepe paketi), pa lepiti po jajetu. Preko svakog jajeta staviti tanku žensku čarapu i dobro zavezati koncem, pa spuštati jaja u boju za farbanje po želji. Kad vidite da je jaje obojeno, skinite čarapu i komadiće selotejpa, pa premažete mekanom krpicom koju ste namočili u ulje ili mast i dobićete predivna šarena jaja.

2.Farbanje lukovicom

Jedan od najpopularnijih načina farbanja jaja je kuvanje u ljusci od crvenog luka s motivima deteline, lišća, a sve to u starim najlonkama. Možete makazama sitno iseckati ljusku od crnog i belog luka. Jaje prekriti tako naseckanom ljuskom pa zamotati u čarapu. Na taj način ćete dobiti lep mermerni izgled. Ukoliko neko jaje naprsne, ništa ne smeta da ga pojedete jer je prirodno ofarbano. Sirće pomaže da jaje bolje primi boju.

3. Cvetni motiv

Ako cvetni motiv sa npr. tanjira želite da prenesete na vaskršnje jaje, prvo precrtajte crtež pomoću providne hartije, a zatim ga olovkom prenesite na ljusku. Dalje nastavite sa islikavanjem pomoću tempera. Prvo islikajte jednu stranu i ostavite je da se osuši, a zatim i drugu. Pozadinu ostavite belu ili je obojite bojom koju želite.

vosak-jaje

Iscrtavanje voska po jajetu perom, čiodom ili čačkalicom

4. Islikavanje voskom

Za ovu vrstu islikavanja jaja koristi se čist vosak (može da posluži i parafin) nekoliko guščijih i kokošjih pera, jedna tegla napunjena peskom, nekoliko starih kašika, nekoliko sveća, čiode, patent olovka i drvene čačkalice. Mesto gde ćete bojiti prekrijte papirom i na njega postavite sav potrebni materijal. Kašike savijte na vrhu i stavite u njih vosak, ubodite ih u teglu sa peskom. Ispod kašika zapalite sveće da bi se vosak otopio i konstantno bio tečan za nanošenje na ljusku. Na prethodno oslikano jaje nanosite uvek vosak povlačeći liniju ka sebi. Mesta koja ste prekrili voskom neće se obojiti kada jaje stavite u boju. Čiode i čačkalice koristite za fine linije na ljusci. Čiode možete pričvrstiti pomoću patent olovke. U slučaju da vam se vosak razliva, sklonite sveću da bi se vosak malo ohladio. Ukoliko primetite da linije voska pucaju, to znači da vosak nije dovoljno vreo, zato povećajte temperaturu.

5. Posoar tehnika

Za ovu tehniku potrebno je iseći i napraviti od papira male šablone željenog oblika ili motiva, zatim se prskanjem ili pomoću sunđera nanosi boja kroz šablon.

6. Karo-batik tehnika

Karo-batik bojenje ćete dobiti tako što ćete u četiri-pet plitkih posudica rastvoriti različite boje, spuštajte bočnu stranu jajeta u jednu boju, drugu stranu u drugu boju, u treću vrh, a u četvrtu pozadinu jajeta i tako naizmenično nekoliko puta. Svetlucavo mramorno jaje dobićete ako zgužvani papir umačete u boju i prislanjate na jaje. Ovako dobijate neravnomerno obojenu podlogu. Kada se boja osuši, lepkom mestimično po tamnijim delovima premažite jaje pa ga uvaljajte u griz. Možete tonirati malo tamnijim nijansama, tako ćete dobiti svetlucavo mramorno jaje. Ne zaboravite da obavezno bar jedno jaje, tzv. čuvarkuću, ofarbate crvenom bojom. Postoji verovanje da se, kada se čuvarkuća potopi u vodu, tom vodom ukućani umivaju za zdravlje.

KAKO PRIRODNO OBOJITI VASKRŠNjE JAJE?

.

ŽUTA BOJA – ako hoćete da farbate jaja u žuto kuvajte ih u mlečiki.

PLAVA BOJA – da dobijete plavu boju: na sitno naseckati crveni kupus (onaj tamniji, koji inače odmah pusti ljubičastu boju, ali kad kasnije stavite jaja, trebalo bi da se ofarbaju u plavu…). Dolijemo vodu, toliko da ga malo prekrije i stavimo da se kuva približno 30 minuta. Ostavimo ga tako jedan dan i sledeći dan procedimo i u ofarbanu vodu stavimo kuvana jaja i ostavimo ih tako pola sata.

ZELENA BOJA – Od ljuske belog luka dobija se zelena boja i to lepša nego od koprive. Možete jaje omotati ljuskom i belog i crnog luka, onda će biti šarena (zeleno-braon).

7. Mermerna vaskršnja jaja

Potrebno:

jaja, ljuske crnog luka, aluminijumska folija

Način pripreme:

Uzeti ljuske crnog luka i iseći ih na komade. Uzeti jedno živo jaje, uviti malo u ljuske crnog luka, pa jaje umotati u foliju. Tako uvijati jaje po jaje i kuvati ih u šerpi oko 8 minuta. Kada se jaja skuvaju, vaditi ih iz vode, skinuti foliju i ostaviti ih da se ohlade. Kada se ohlade, namazati ih uljem. Ova jaja su puna šara i izgledaju kao mermerna, prava fantazija.

8. Mozaik jaja

Skuvajte nekoliko jaja i obojite u različite plave ili tirkizne tonove. Nešto ljuske zdrobite i sitne komadiće nalepite na već obojena jaja. Kod tog postupka koristite pincetu ili vatirani štapić i lepak napravljen od brašna i vode (tečno testo). Pri izradi mozaik-jaja, možete koristiti ljuske različitih boja i slagati ih po svom ukusu, kao da pravite mozaik (otud i naziv bojenja). Ovako pripremljena vaskršnja jaja deluju veoma lepo u korpi koju smo postavili slamom ili veštačkom osnovom od tankih tračica obojene hartije. Jaja se mogu staviti i na malo trave u obliku venca, izgledaće božanstveno. Zanimljiv efekt, jaja će dobiti ako ih obojimo voštanim bojama.

9. Pomoću koprive

Prilikom farbanja jaja koprivom, potrebno je dosta koprive staviti u vodu, odmah potopiti jaja i kada proključa, jaja kuvati do 10-ak minuta. Veoma lepo izgledaju kada se uviju u lukovinu, pa se spuste u vodu sa koprivom. Jaja se mogu farbati i cveklom. Potrebno je iseći na sitno par cvekli, sipati vodu i nekoliko kašika sirćeta. Kad se jaja skuvaju u toj vodi, potrebno ih je ostaviti da odstoje u toj vodi još par minuta.

dzak jaje

Ukrašavanje jaja džakom

10. Farbanje jaja u džaku

Potrebno:

jaja, farba, mrežast džak od paprike ili krompira, ulje

Način pripreme:

Jaja uviti u parče džaka, uvezati i kuvati u željenoj boji. Izvaditi, prohladiti i skinuti parče džaka, pa premazati uljem.

11. Farbanje kesom

Uzeti običnu kesu (koju dobijete u svakoj radnji kad pazarite) ili za zamrzivač, u nju sipati kap-dve prehrambene tečne boje (ili više boja istovremeno), ubaciti u kesu kuvano jaje i tapkati kesom po njemu dok se ne ofarba kako vi želite. Dobićete pravo remek delo, a za 10 minuta može se ofarbati 30 jaja.

12. Šaranje kanapom

Potrebno:

kanap, boja za jaja – tečna (u epruveticama) ili praškasta, pripremljena tako da budu jače koncentrovana (mnogo manje vode nego što piše na uputstvu), jaja prethodno skuvana

Način pripreme:

Kanap dužine 30-tak cm potopiti u koncentrovanu farbu za jaja. Namočen kanap obmotati oko jajeta u raznim pravcima. Po želji ponoviti ovo sa nekoliko kanapa u različitim bojama. Ostaviti da se ocedi, skinuti kanap i prosušiti. Jaje namazati nauljenom krpom ili slaninom.

Izvor: vjeronauka.net

Priredio: pf Velibor Mihić, veb autor