ŽUMANCE I LJUSKA

Nije tajna da postoji očigledna razlika u kolačima koji su napravljeni od domaćih jaja u odnosu na poslastice u kojima se koriste jaja kupljena u prodavnici. Svi to primećujemo, ali jednostavno je samo konstatovati takvu činjenicu da se razlikuju domaća i kupovna jaja. Treba otkriti koje je koje, ali kako?

 

Konkretna pomoć u tome kako da razlikujete ova dva tipa jaja bila bi da vam ukažemo na nekoliko očiglednih razlika.

kupovna-jaja

Testo i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju prilično intenzivniju žutu boju od proizvoda za čiju se izradu upotrebljavaju jaja kupljena u prodavnici. Boja žumanca itekako govori o poreklu jaja kao i kokoške koja ga je snela.

Domaća i kupovna jaja sadrže gotovo istu količinu hranljivih materija, pa se i jedna i druga mogu koristiti za sve vrste kuvanja i pečenja.

Ipak, razlike između domaćih i „nedomaćih“ jaja mogu se opaziti golim okom. Što je boja žumanca intenzivnija, odnosno ima tamniju narandžastu boju, to su veće šanse da su ih snele kokoške kojima je dopušteno slobodno kretanje.

Konzumna jaja u prodavnicama obično se dobijaju od kokoški iz masovnog gajenja, odnosno od kokoški koje čitav život provedu u pretrpanim kavezima.

U slobodnom gajenju na manjim domaćinstvima kokoške daju znatno manje jaja, ali jedu više i imaju veću slobodu kretanja, što utiče i na izgled jaja.

Ranija istraživanja pokazala su čak da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih jaja iz prodavnica i da imaju deblju ljusku što smanjuje mogućnost od uništavanja tokom transporta.

Ipak, preporuka je da jaja kupujete na pijacama, gde možete da sretnete manje proizvođače koji svoje kokoške hrane na prirodan način, odnosno puštaju ih da se slobodno kreću u ograđenom domaćinstvu. Velika je verovatnoća da ćete upravo tamo naići na sveže kokošije proizvode domaćeg malog prozvođača koji tamo trguje već godinama. Jednom postignuto poverenje uliće vam sigurnost da uvek na tom mestu kupujete isključivo sveža domaća jaja.

Izvor: Dnevnik.hr