HEMIKALIJA U PLASTICI, LIMENKAMA I PAPIRU

Verovatno ste čuli za toksično hemijsko jedinjenje bisfenol A (BPA), a možda već i pokušavate da ga izbegnete koliko god možete. Posebno ako ste u drugom stanju trebalo bi da obratite pažnju i učinite najveće napore da ostanete podalje od ove opasne hemikalije.

 

BPA je industrijska hemikalija koja se nalazi skoro svuda i koristi se u izradi plastike, za metalne konzerve i u proizvodnji papira. Pokazalo se da se delovi u tragovima ovog jedinjenja luče preko ovih predmeta na kožu ili u hranu i pića, a zatim odatle putuje u telo.

bisfenol

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, čak 93 odsto ljudi u SAD ima merljive nivoe BPA u njihovoj krvi.

Zašto treba izbegavati BPA?

Kao i kod svih endokrinih disruptora (prekidača), BPA predstavlja najveću opasnost za malu decu, a naročito za fetus u razvoju. To je zato što su hormoni uključeni u razvoj fetusa u neverovatno malim količinama, reda jedne desetine trilionitog dela grama. Kao imitacija hormona, dokazano je da bisfenol A izaziva reproduktivne i razvojne poremećaje kod nerođene dece, posebno mozga i prostate. Promene u mozgu izazvane uz pomoć BPA mogu da dovedu do trajnih promena u ponašanju.

Naravno, BPA je opasan i za stariju decu, kao i za odrasle. Prema nedavnoj studiji koju je sproveo Nacionalni institut za hranu Tehničkog univerziteta u Danskoj, bisfenol A se pokazao otrovnim u mnogo manjim koncentracijama od onih koje su postavljene kao „bezbedne“ od strane mnogih vlada. Istraživači su otkrili da čak i u veoma niskim dozama, bisfenol A je kod ženki laboratorijskih pacova proizveo dodatnu težinu i učinio da njihovo ponašanje postane kao kod muških pacova. S druge strane, mužjaci pacova izloženi istim nivoima BPA, imali su manje spermatozoida i više mlečnog tkiva.

Niske doze BPA korišćene u studiji su ekvivalentni procenama tipične ljudske izloženosti.

„Zdravstveni rizici bisfenola A posebno su od važnosti za visoko izložene potrošače“, rekao je istraživač Ula Has i dodao da se to posebno odnosi na trudnice ili dojilje i decu, koji su posebno osetljivi na negativne efekte bisfenola A, a koji se već mogu javiti na niskim izloženostima.

Kako izbeći BPA?

BPA izvor koji je stekao najviše pažnje je i najlakši za izbegavanje, a to su plastične boce za vodu. Preporuka je da za vodu, umesto plastičnih čaša, koristite staklene ili boce od nerđajućeg čelika. Izbegavajte metalne boce koje nisu 100 posto od nerđajućeg čelika, jer su one verovatno obložene smolom izvedenom iz bisfenola A.

Takođe, treba izbegavati i posude od plastike za skladištenje hrane, a trudnice i deca nikada ne treba da jedu hranu koja je unesena ili se zagreva u plastici. Staklene, keramičke ili posude od nerđajućeg čelika bezbedne su za čuvanje hrane.

Deci nikada ne treba dozvoliti da žvaću čvrste plastične igračke.

Još jedan ozloglašeni izvor BPA su i metalne limenke za hranu i piće, koje su obložene smolom napravljenom od ove hemijske supstance. Savet je da se kupuje sveža, sušena ili zamrznuta hrana, odnosno hranu u staklenim posudama umesto u limenkama ili plastičnim sudovima.

Na žalost, konzerve (ili plastične boce) sa oznakom „BPA free“ (bez BPA) nisu ništa sigurnije, a mogu zapravo biti i gore. Većina njih koristi blisko povezane hemikalije sa BPA koje nose mnogo istih rizika, a još su manje dobro proučene.

Poslednji veliki izvor BPA jesu i potvrde štampane na papiru, poput potvrda iz bankomata ili računa u prodavnicama. Ako je neophodno da rukama dodirnete račun, preporuka je da ga premestite brzo na izolovano mesto (npr. u plastičnu kesu) ili napravite kopiju ukoliko vam je potreban račun za svoju evidenciju. Perite ruke što je pre moguće nakon dodirivanja papirnih potvrda, ali ne koriste sredstvo za dezinfekciju ruku, što povećava apsorpciju BPA.

Izvor: Naturalnews.com