DA LI SLEDE „ERDOGANKA“ I „MERKELKA“?!

U Rusiji se odnedavno prodaje novi sladoled pod nazivom „Obamka“, što na ruskom zapravo znači „Mali Obama“. Američki zvaničnici nimalo nisu oduševljeni ovom idejom. „Obamka“ se pojavio u tatarskom regionu u Rusiji i izazvao je talas reakcija među ruskim korisnicima društvenih mreža.

 

Obamka je proizvod ruske fabrike sladoleda „Slavica“. U pitanju je sladoled sa glazurom od čokolade, a na omotu je nacrtan tamnoputi dečak sa širokim osmehom i minđušom u uhu koji u ruci drži sladoled.

obamka

Sufiks „ka“ u ruskom jeziku se koristi da bi se označili deminutivi, pa u bukvalnom prevodu naziv ovog sladoleda je „Mali Obama“.

Ova forma izražavanja se koristi kako bi se izrazila naklonost, ali ponekad može da ukazuje i na prezir, piše Raša Tudej.

Dizajner omota tvrdi da je dobio inspiraciju od tropskog ostrva „Čunga-Čanga“, iz ere crtanih filmova Sovjetskog saveza, koje je imalo dva stanovnika – dvoje dece tamne puti.

– Svidelo nam se ime. To je tako zabavno. Nema nikakve političke pozadine u imenu. Svakako nikoga nismo želeli da uvredimo – rekla je Rasilija Mustafina, direktorka razvoja fabrike lokalnim medijima.

Ipak, očigledno je da su Amerikanci uvređeni.

– Razočarani smo antiameričkim raspoloženjem u medijima koje je u Rusiji postalo rasprostranjeno poslednjih nekoliko godina. A posebno su izražene diskriminatorske i rasističke sklonosti – rekao je neimenovani američki zvaničnik.

I Zapadni mediji nisu imuni, pa su počeli da raspiruju vatru tekstovima koji sugerišu da sladoled sa takvim imenom ukazuje na hladne odnose između dve supersile Rusije i SAD, te da su odnosi još hladniji od kada je ruska kompanija pokrenula proizvodnju sladoleda „Obamka“.

Iako Moskva i Vašington imaju nesuglasice, korisnici društvenih medija u Rusiji na šaljiv način komentarišu političku pozadinu ove priče.

U jednom od postova se navodi da novi sladoled dobro ide sa „Putinkom“, ruskom votkom. „Sledeće je Erdoganka ili Merkelka“, napisao je jedan drugi korisnik društvenih mreža iz Rusije.

Neki su bili toliko entuzijastični da su branili naziv sladoleda, dok su se drugi na podrugljiv način šalili.

„Kakvog je ukusa Obamka? Da li dobar?“ Neki od komentara sugerisali su da je krajnje vreme da se smisli nešto sa imenom Trampa s obzirom na rezultate istraživanja uoči predsedničkih izbora u SAD. „Kasnite momci, možda bi uskoro želeli neki proizvod kao što je Trumpa-ru-rum.“

Kompanija Slavica zatečena je reakcijama Zapada na njihov proizvod. U saopštenju se navodi da je „Obamka“ samo deo nove serije poslastica koje su namenjene deci i da nema nikakve veze sa politikom niti nečim drugim.

– Sa različtim ukusima i glazurama, ova linija sladoleda biće konkurent mnogim napoznatijim sladoledima širom sveta. Ime sladoleda treba da bude lako pamtljivo. Za one sa bujnom maštom, asocijacije su razne, ali ovaj proizvod je namenjen deci i daleko je od politike – saopštila je ova kompanija.

Ova kompanija saopštila je da nema planove da sladoled povuče iz proizvodnje.

Izvor: RT.com