GLAVNI RUSKI PRETRAŽIVAČ

Yandex je vodeći pretraživač u Rusiji i regionu

 

Google je, kao što svi znamo, najpopularniji web pretraživač na svetu i njegova moć raste iz godine u godinu. Rusija, ipak, po običaju pronađe način da bude drugačije tržište sa brojnim specifičnostima. Yandex, broj jedan pretraživač u Rusiji i još nekoliko okolnih zemalja, ostavio je Guglu tek tridesetak procenata web pretraga i po ovome je Rusija jedan od izuzetaka kada je interent marketing u pitanju.

Yandex početna strana

Yandex – početna strana

Iako je privredna saradnja Rusije i Srbije više mitska priča nego što je zaista razvijena na nekom visokom nivou, Rusija je ogromno tržište koje neverovatno atraktivno. Baš zato, svako ko želi preduzeti neke marketinške aktivnosti za ovaj deo tržišta, mora krenuti od par osnovnih razlika između Googlea i Yandexa.

Yandex – osnovne informacije

Yandex je četvrti po snazi pretraživač u svetu, a u Rusiji broji oko dva puta više poseta od Googlea. To nije mala stvar. Prema nekim prognozama i statistikama, blago približavanje Googlea Yandexu je već počelo i intenziviraće se u narednom periodu, jer gigant kao što je Google neće sebi dozvoliti da bude tek broj 2 na ogromnom tržištu kao što je Rusija.

Ipak, proći će još puno vremena dok Google ne sustigne Yandex, i mnogo više dok ga ne učini irelevantnim, ako se to ikada desi. Do tada, svako ko se bavi digitalom i želi da dodirne rusko tržište, krenuće upravo od upoznavanja sa Yandexom.

Najpopularniji pretraživač u Rusiji

Yandex (Jandeks, Яндекс) je ruski web pretraživač, popularan i u Belorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Poljskoj i Turskoj. Predstavlja četvrti web pretraživač po broju korisnika na svetu, što ga čini izuzetno značajnim, bez obzira na geografsku ograničenost. Ovim Yandex pokazuje isto što i ostali nacionalni pretraživači (Naver, Seznam.cz and Baidu): da Google može izgubiti bitku jedino na lokalnom nivou.

Počeci Yandexa datiraju od 1990. kada su dvojica Arkadija iz Rusije, Volož i Borkovski, osnovala kompaniju Arkadija i počeli razvijati softver za klasifikaciju robe koji poštuje rusku morfologiju, a zatim ga unapredili za pretraživanje ruskog izdanja Biblije i klasične ruske literature. Ispostavilo se da je rusko pismo, kao i mnoga druga nelatinična pisma, bio i ostao kamen spoticanja za Google i Yandex (pušten u rad 1997. godine)  je mogao da se probije na prvo mesto odgovorivši potrebama i specifičnostima pretrage na ruskom jeziku.

Kako pozicionirati sajt na Yandexu

Glavni prihod Yandexa, kao i u slučaju Googla, dolazi od online oglašavanja.   Još od 1998. na Yandeksu funkcioniše kontektualno oglašavanje, a vremenom su razvijeni i svi servisi koje nudi i Google, što olakšava proces SEO optimizacije (http://www.seoexpert.rs/seo-optimizacija.php) i PPC ekspertima u velikoj meri.

Yandex poseduje svoju verziju Google Search konzole pod nazivom Yandex. Webmaster i nudi izveštaje i funkcionalnosti značajne za indeksiranje sajta, kao i Keyword Statistics (https://wordstat.yandex.com/), alat za pretragu ključnih reči. Naravno, još jedan izvor dolaznih linkova ne može da šteti, te predlažemo da se registrujete na ovaj webmaster alat i pogledate kako vaš sajt stoji u očima ruske mašine.

Sadržaj

I Yandex, kao i Gogle, polazi od kvaliteta tekstualnog sadržaja na sajtu i na osnovu toga određuje relevantnost sajta. Loš kvalitet sadržaja se kažnjava, a u slučaju da ima premalo sadržaja, sajt se ne indeksira.

Povratni linkovi

Priča sa Yandexom i povratnim linkovima je imala čudan i zanimljiv tok. Da bi izbegli manipulacije sa kupoprodajom linkova, ljudi iz Yandexa su odlučili da u martu 2014, u potpunosti isključe povratne linkove kao SEO faktor na jednom uzorku web sajtova. Međutim, godinu dana kasnije, vraćeni su u poboljšani algoritam, pa od tada povratni linkovi, zavisno od kvaliteta, mogu naneti štetu ili korist poziciji sajta. Veliki povratak vrednosti linkova došao je sa novim algoritmom pod nazivom Minusinsk, pandanom Googleovom Pingvinu.

Indeksiranje

Yandex proverava statičke stranice svega par puta mesečno i blog postove nekoliko puta dnevno. Stoga može proći određeno vreme dok se novi sadržaj ne indeksira. Kako biste malo ubrzali indeksiranje u Yandeks Webmasteru možete prijaviti unos novog kontenta.

On-Page optimizacija

Uglavnom, sve što važi za Google ili Bing, relevantno je i za Yandex, s tim što treba držati na umu sledeće:

  • URL: Yandex jednako dobro razume i ćirilične i latinične znakove u URL adresama, ali Rusi preferiraju da koriste ćiriliče URL-ove.
  • Title tagovi: Mala razlika je u tome što title tag može biti malo duži iz ugla Yandexa. Bezbedna distanca ide do 60 karaktera.
  • Meta Description: Kao i Google, Yandex prikazuje meta description u opsegu od 150-160 karaktera. Češće nego Google poseže za drugim tekstom od onog koji sami postavite kao meta tag.
  • Meta Keywords: Iako Google ne obraća pažnju na ovaj tag, Yandex to još uvek čini, pa je preporučljivo ubaciti 4-5 meta keywords tagova.
  • Kanonički tagovi funkcionišu po istom principu kao i kod Gugla sa tim što funkcionišu samo u okviru jednog domena.
  • Starost domena je bitan faktor i Yandexu je potrebno više vremena da bi indeksirao novi domen u pretrazi. Da biste to ipak ubrzali, možete koristiti servis Yandex.Direct, tj. kupite poziciju kao što biste preko Google AdWordsa.

Yandex i Search Engine Marketing

Yandex svoj uspeh i rast na tržištu zasniva na prihodima od kojih preko 90% dolazi od plaćenih pozicija i oglašavanja na ovom pretraživaču. Svakako, to je znak da Yandex ima razrađen sistem koji će vam biti lako da savladate ukoliko ste iskusni sa oglašavanjem na Guglu i drugim pretraživačima.

Ipak, pogledajmo od kojih bi specifičnosti trebalo krenuti kada budete prilađavali svoj nastup na ruskom tržištu (najvećem evropskom internet tržištu):

  • Baner reklame u rezultatima pretrage. Osim klasičnih plaćenih pozicija za koje se borite po sličnim pravilima kao i koristeći AdWords, Yandex nudi i banere u samim rezultatima. Dakle, vaša plaćena pozicija ne mora se naći samo na vrhu liste ili sa desne strane, već može da bude smeštena i između organskih rezultata.
  • Ako plaćate pozicije na Yandexu, one se pojavljuju i na ostalim partnerskim pretraživačima. Reč je o drugim pretraživačima koji sa Yandexom imaju partnerski sporazum da prikazuju plaćene pozicije u pretrazi, a to su mail.ru, livejourmal.ru i Bing.
  • Možete se reklamirati na listama proizvoda. Slično kao i Google, i Yandex omogućuje da se vaši oglasi nađu na listi prozvoda između proizvoda drugih proizvođača. Ovu uslugu ostvarujete preko servisa Yandex.Markt.
  • Yandex Content Network. Za razliku od AdSense programa gde na osnovu raznih parametara možete da plasirate svoje oglase u vidu banera, gifova, videa, tekstualnih oglasa ili animacija, Yandex dozvoljava samo sliku uz kraći opisni tekst.

Za kraj

Rusija je previše veliko tržište da biste ga jednostavno ignorisali i to tržište ima svoja pravila.

Nije teško prilagoditi se Yandexu. Postoje čak i opcije za prevod teksta i generalno su svi sajtovi pristupačni i u verziji na engleskom. Međutim, kada je u pitanju pretraga ključnih reči i prilagođavanje kampanja, najbolje je sarađivati sa nekim ko dobro poznaje ruski jezik.