ALFA ROMEO 8C COMPETIZIONE

Možda najlepši auto na svetu ikada napravljen – sportski super auto Alfa Romeo 8C Competizione više od auta, to je umetnost

 

Najlepši oblik i najlepši zvuk koji je imao ijedan auto u istoriji, to je Alfa Romeo 8C Competizione koji je napravljen u samo 500 primeraka izmedju 2007 i 2010 godine i po prosečnoj ceni od oko 200.000 eura prodat je kolekcionarima i ljubiteljima super sportskih automobila širom sveta. Takodje napravljeno je isto toliko i varijanti kao kupe, verzija Spyder bez krova, koji su takodje prodati samo probranim kupcima. Bilo ko od nas, no name fanova, da se pojavio sa parama, teško da bi mogao da ga dobije, bez obzira koliko novca nudio, jer ovaj super automobil je stvar prestiža i prodaje se samo odabranim kupcima.

ALFA ROMEO 8C COMPETIZIONE najlepši auto na svetu

ALFA ROMEO 8C COMPETIZIONE – Verovatno najlepši auto na svetu

S obzirom na cenu od 200,000 eura nedostižan je san velikoj većini sveta. Pa ipak, u pretprodaji je bilo 3 puta više narudžbina od broja proizvedenih primeraka. Toliko je interesovanje izazvala Alfa Romeo 8C Competizione, koja je poslužila na dalje kao inspiracija Alfinim dizajnerima da detalje sa nje skidaju i primenjuju na nove Alfine modele: Mito, Gulietta, Gulia. Ovaj super sportski automobil dizajnirao je Wolfgang Eger koji je tada bio šef Alfinog dizajn tima a nakon toga je prešao u Audi, pa na kraju postao i šef dizajna VW-a.

Alfa Romeo 8C Competizione je sportski kupe sa dvoja vrata izgradjen na platformi Ferarija i sa motorom Ferarija i mnoštvom delova, ali sa vešanjem i dizajnom Alfe i sportskim srcem Alfe – Cuore sportivo, jer je auto toliko brutalan i brz da je brži od Ferarija. Ko nije vozio Alfa Romeo teško da može da shvati zaludjenost njenih fanova za tim brendom automobila. Jer Alfa Romeo je poseban automobil, temperamentan, strastan, brz, elegantan. Imao sam priliku da vozim Alfe i najuzbudljiviji i najlepši trenutci u vožnji su doživljeni upravo u njoj. Već dok prilazite Alfi srce počinje brže da kuca, puls se ubrzava. A kad sednete i stisnete gas, ceo svet je vaš!

Otuda je i slogan Alfa Romeo brenda – Cuore sportivo, u prevodu sportsko srce, jer je taj automobil upravo to, sportski auto za zaljubljenike koji bi srce dali za Alfu. Alfa Romeo je i inače postala poznata auto marka po sportskim automobilima i pobedama na auto trkama i relijima, mada decenijama unazad ne nastupa takmičarski, ali pravi lepe, elegantne sportske automobile koje kupuju mahom mladi i oni koji se tako osećaju, želeći da u vožnji osete adrenalin i uzbudjenje.

ALFA ROMEO 8C COMPETIZIONE najlepši zvuk automobila

Decenijama unazad se za Alfa Romeo pisalo po auto blogovima da su njihovi automobili iako tehnološki savršeni u suštini nepouzdani. Tokom 80-ih godina najviše zamerki je bilo na limariju dok je 90-ih najviše bilo zamerki na elektroniku, a od 2000 na mehaniku. Zato je Alfe Romeo stalno bila tretirana kao mušičav auto, koji često mora na servis. Danas je to sve prevazidjeno i Alfa Romeo pravi izuzetno kvalitetne automobile, no i dalje će je slika iz prošlosti pratiti. Moram priznati i da su moja iskustva sa njom bila takva, stalno su se dešavali neki sitni kvarovi, koji ne ometaju vožnju ali te nerviraju – pokvari se brava, nosač vrata, keder otpadne, krene iznenadno turiranje dok čekaš na semaforu. No, sve se to zaboravi kada daš gas, jer Alfa Romeo ima taj osećaj u vožnji koji ne može da ti da ni BMW, ni Audi, a da ne govorimo o Mercedesu. Sva tri sam vozio pored Alfe pa imam iskustva sa njima i mogu da ih uporedim.

Pozitivna strana Alfa Romeo automobila je u tome što su oduvek imali najbolje motore na svetu. Motor je srce Alfe uz sjajno trimovanu mehaniku i upravljanje vozilom, kao i elegantan minimalistički i retro dizajn, tako različit od sveiste i dosadne konkurencije.

ALFA ROMEO 8C COMPETIZIONE sportski auto

Alfa Romeo 8C Competizione specifikacija:

Zapremina 4.7 litara,

V8 motor

Snaga 450 KS

Obrtni momenat 480 NM

Ubrzanje do 100 km/h za 4,2 sekunde

Maksimalna brzina 290 km/h

Potrošnja 16 litara na 100 km.

Datum osnivanja kompanije Alfa Romeo i njen zvanični rodjendan je 24 jun, dan kada je 1910 godine osnovana ova sjajna kompanije koja pravi unikatne automobile. Par zanimljivih podataka sa Wikipedije:

Alfa Romeo znak i logo kompanije

Alfa Romeo znak i logo kompanije

Alfa Romeo je čuveni italijanski proizvođač automobila koji se proslavio kroz istoriju auto sporta. Kompanija je osnovana 24. juna 1910. godine u Milanu. U auto sportu je prisutna još od 1911-te godine. Od 1932-1986-te godine je bila u vlasništvu države, a 1986. postaje članica FIAT grupacije. Februara 2007. godine došlo je do reorganizacije unutar Fiatove grupacije, i tako nastaje Alfa Romeo automobili A. D.

Znak krsta i zmije koji ponosno krasi automobile ovog proizvođača, zapravo predstavlja grb grada Milana, u kome je kompanija osnovana. Amblem je podeljen vertikalno na dve polovine, sa krstom na levoj i zmijom na desnoj strani. Ovo su bili simboli na zastavama dve vladajuće milanske porodice u 11. veku koje su njihove vojske nosile u Krstaškim ratovima. Crveni krst Svetog Đorđa na beloj podlozi simbolizuje herojsko držanje Đovanija da Roa, koji je tokom bitaka za oslobođenje Svete Zemlje i njen povratak hrišćanstvu, prvi postavio krst na zidine Jerusalima. Drugi deo amblema predstavlja grb plemića Otonija Viskontija. Pobedivši saracenskog protivnika u dvoboju tokom prvog krstaškog rata, Viskonti preuzima znak zmije koja proždire čoveka sa štita svog protivnika, i stavlja ga u svoj porodični grb.

Tokom petnaestog veka, ove dve milanske porodice udružuju snage (a samim tim i zastave) i stvaraju moćno Viskonti vojvodstvo. Da bi simbolizovali kraljevski pristanak i saglasnost ovom udruživanju, austrijski vladari (koji u to vreme gospodare Italijom), daju odobrenje da se postavi kruna na glavu zmije. Čak i nakon prestanka moći porodice Viskonti, krunisana zmija koja proždire Saracena i krst ostaju kao grb grada Milana, simbolišući njegovu snagu i uspeh.

Dizajneri iz Alfe, krst i zmiju okružuju plavim poljem u kome na vrhu piše “A. L. F. A.“, a na dnu “Milano“. Dve uvijene zlatne trake Savojske dinastije, simbolizuju dve milanske kraljevske porodice i razdvajaju sa strane natpise na vrhu i dnu amblema.

Može li auto biti umetnost – Alfa Romeo 8 C Competizione – Top Gear BBC

Zlatko Šćepanović