JEFTIN MARKETING ILI ISKRENA POMOĆ?

Bosanski TV voditelj Fikret Hodžić nameravao je da na benzinskim pumpama prodaje majice s motivima srebreničkog zločina. Ovakav biznis od Srebrenice mnogi su osudili kao pokušaj komercijalizacije zločina, iako su njegove namere, kako Hodžić navodi, da pomogne udruženju „Majke Srebrenice“. Podržava ga aktuelni gradonačelnik Ćamil Duraković.

Pokušaj sarajevskog TV voditelja Fikreta Hodžića, poreklom iz Srebrenice, da svoju prvu modnu liniju odeće tematizuje na pomalo nesvakidašnji i po mnogima neprimeren način – motivima koji ukazuju na zločin koji se u toj opštini dogodio 1995. godine – naišao je na velike podele u bošnjačkoj javnosti, ali i na osude zbog „pokušaja brendiranja Srebrenice”.

biznis od srebrenice

Sve ovo počelo je nedavno kad su Hodžić i jedna sarajevska poslovna grupacija u prostorijama Udruženja „Majke Srebrenice” u Sarajevu potpisali ugovor po osnovu kog je predviđeno da se u celoj BiH na benzinskim pumpama ove poslovne grupacije po ceni od 13 evra prodaju majice sa sedam različitih motiva sa asocijacijama na ratni zločin u Srebrenici. Ugovor je predviđao da se deo novca od svake prodate majice donira Udruženju „Majke Srebrenice”.

Hodžić je kao autor ideje za ove planove još ranije, kada je osmislio celu ovu nameru, angažovao i modnog dizajnera iz BiH Adnana Hajrulahovića Haada.

Međutim, iako se pitanje Srebrenice po viđenjima iz Republike Srpske neprekidno politizuje, i to uglavnom od strane bošnjačkih političara, ova namera Hodžića naišla je i na veliku osudu sarajevskih medija i javnosti.

Radio „Slobodna Evropa” donosi tekst pod naslovom „Brendiranje genocida: Koliko koštaju emocije?“ u kom se navodi da Hodžić po mišljenju velikog broja intelektualaca i građana „pokušava da komercijalizuje genocid”.

„Devojka s podignutim palcem koja s osmehom na majici nosi natpis 8372, broj koji simbolizuje ubijene u genocidu u Srebrenici, kao i prateća nagradna igra u kojoj takvu ili majicu s motivom ’Cvijeta Srebrenice’ može osvojiti onaj ko bude smislio najoriginalniji slogan posvećen genocidu izazvali su salvu negativnih reakcija u BiH”, navodi se u ovom tekstu.

U tekstu se dodaje i to da je buru izazvala namera prodaje majica sa simbolima Srebrenice uz kampanju i nagradnu igru u kojoj se za najbolji slogan posvećen genocidu s najviše lajkova može dobiti jedna od majica. Hodžić je, navodi se dalje u tekstu, u svojim nastojanjima da se odbrani od onih koji su duboko potreseni njegovim modnim izražajem, naveo kako je i sam izgubio oca u genocidu, što mu daje za pravo da ga i komercijalizuje.

Sarajevski „Dnevni avaz” juče piše kako je, ipak, odlučeno da se celi ovaj projekat stopira, budući da je prodaja majica s motivom „Cvijeta Srebrenice” izazvala burne reakcije, pa je sarajevska poslovna grupacija odlučila da zaustavi prodaju. Na društvenim mrežama, primećuje ovaj list, pojedinci su u svojim postovima i komentarima javno osudili komercijalizaciju simbola koji izrađuju srebreničke majke, tvrdeći da se neki žele obogatiti na srebreničkoj tragediji.

Uprkos tome, Hodžić, koji je i autor knjige „I ja sam iz Srebrenice”, uverava da mu zarada nije bila namera već najpre pomoć „Majkama Srebrenice” i uzvraća na optužbe pojedinih kolega novinara koji, kako to ovaj voditelj ističe na svom fejsbuk profilu, prozivanjem njega zapravo „pokušavaju praviti skandal u nameri sticanja slave na račun Srebrenice”.

U raspravu se tim povodom uključio i Ćamil Duraković, aktuelni načelnik Srebrenice, koji porukom na „Fejsbuku” staje u odbranu Hodžića i navodi da ovaj voditelj „ima punu podršku na promovisanju Srebrenice”. Na Hodžićevim profilima na društvenim mrežama na kojima se mogu videti slike ovih majica uglavnom su podeljena mišljenja komentatora, koji ili hvale namere ovog voditelja ili ga žestoko osuđuju za „vlastiti šićar”.

Među brojnim fotografijama na raznim profilima ovog sarajevskog TV voditelja jeste i ona na kojoj za istim stolom sa njim u bašti jednog sarajevskog restorana sede i srebrenički načelnik Ćamil Duraković i Naser Orić, ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici, kom se trenutno sudi za ubistva srpskih civila u zaštićenoj zoni oko ove opštine.

Izvor: Politika.rs