ZNA ZNANJE

Bivši saradnik američkih specijalnih službi Edvard Snouden radi na izradi specijalnog poklopca koji bi štitio „ajfon 6“ od praćenja obaveštajnih službi. Snoudenu pomaže američki haker Endrju Huang koji živi u Singapuru. Budžet za taj projekat je skroman i zasnovan je na dobrotvornim prilozima.

 

Nekadašnji američki obaveštajac koji je potražio i dobio azil u Rusiji, Edvard Snouden, krenuo je u izradu specijalnog poklopca koji bi zaštitio najsavremeniji model smartfona kompanije „Apple“ – „ajfon 6“ od praćenja obaveštajnih službi, a koji bi najkorisniji bio novinarima.

snouden

On u ovom projektu nije sam – pomaže mu američki haker Endrju Huang koji je nastanjen u Singapuru.

Huang kaže da savremeni smartfoni prenose GPS signale čak i u avionskom režimu, tako da nadležni organi mogu da se uključe na njih sa velike razdaljine, da ih preuzmu i kopiraju bilo koju informaciju koja ih zanima — od pisama do fotografija.

Poklopac omogućava da se prekine prenos podataka u bilo kojem režimu. Gedžet je potreban pre svega novinarima koji izveštavaju sa žarišta ili kriznih područja, pa ne žele da ih neko prati.

U slučaju otkrivanja signala koji predstavlja pretnju za lične podatke vlasnika smartfona (na primer, može da otkrije njegov položaj), sistem o tome upozorava korisnika i isključuje sve funkcije prenosa podataka.

„Naša ciljna grupa su novinari koji su pod rizikom, rade na žarištima u saradnji sa poverljivim licima, izveštavaju o onome što se događa. Mnoge vlade ne žele da te reportaže budu objavljene, jer, na primer, mogu da utiču na tok vojnih dejstava. Zbog toga oni predstavljaju suviše veliku smetnju za vlade u političkom i strateškom smislu. Ti ljudi rizikuju život i zbog mogućih ispitivanja i pokušaja da se njihov rad zaustavi po svaku cenu“, kaže Huang.

Navodi se da je celokupan budžet za razvoj ove platforme više nego skroman i da se on obezbeđuje direktnim dobrotvornim prilozima.

Izvor: Sputniknews.com