PLOD BLAGA VREDAN

Crveni luk samo je jedna vrsta luka, ali ukusnija i zdravija od onog koji najčešće upotrebljavamo. Sadrži hrom i zato je dobar u regulisanju šećera u krvi, učestvuje u gradnji DNK, u sebi ima protivupalne materije… Dovoljno informacija da što češće crni luk u salati zamenimo njegovim crvenim „rođakom“.

 

Generalno, luk je veoma zdrav. Iako postoji više od 600 vrsta luka, u kuhinjama širom sveta zastupljene su samo 4 vrste: beli luk, crni luk, vlašac i crveni luk.

crveni luk

Čak 20 odsto svih hranljivih materija nalazi se u spoljašnjim slojevima luka. Zbog toga je važno znati da se previše od oljuštenog luka ne baca u smeće, nego kada se ljušti da se to čini veoma pažljivo.

Osim što je sirov luk zdrav za jelo, on ima i dobro znana lekovita dejstva. Prženi luk je ukusan, ali je on izgubio mnogo od svojih hranljivih svojstava.

Sve ovo navedeno važi i za crveni luk.

Nivo šećera u krvi

Crveni luk sadrži hrom. Ovaj mineral utiče na faktor glukozne tolerancije, koji je odgovoran za poboljšanje proizvodnje insulina. Na ovaj način, konzumacija sirovog luka pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Jedenje crvenog luka je dobar način da se pomogne u lečenju dijabetesa tipa 2 ili metaboličkog sindroma. Prema svim studijama koje su se bavile svojstvima crvenog luka jasno je naglašeno da on pokazuje hipoglikemijske efekte i da se, u vezi sa tim, preporučuje kao dodatak ishrani u upravljanju dijebatesom, kod oba tipa te bolesti.

Izgradnja DNK

Hrom u organizmu sarađuje sa vitaminom B3 i aminokiselinama cisteinom i glicinom. Sve ove komponente nalaze se u crvenom luku, pa na taj način hrom učestvuje u proizvodnji nukleinskih kiselina. To su gradivni blokovi dezoksiribonukleinske kiseline, poznatije kao DNK. Jednostavno, luk učestvuje u gradnji naše DNK.

Zdravstvene prednosti crvenog luka

Crveni luk sadrži priličnu količinu kvercetina. To je veoma zdrav flavonoid, koji učestvuje u formiranju kostiju i hrskavice, a dobar je i za protok krvnih sudova i rad srca. Osim toga, crveni luk sadrži protivzapaljenske materije koje se dokazano uspešno bore protiv raka. Novija istraživanja pokazuju da se crveni luk pokazuje efikasnim i u smanjenju nivoa holesterola.

Odličan za jelo i salate

Crveni luk možete koristiti svaki dan i dodati ga u skoro svako jelo koje se kuva. Ipak, u medicinske svrhe, mnogo je korisnije da se crveni luk pojede sirov. Ova vrsta luka je možda i najlepša od svih, a takođe je i najukusnija. Crveni luk je poželjno koristiti u salati zajedno sa ostalim povrćem, kao što je paradajz ili krastavac.