Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Crveni luk zdraviji od crnog: Sve prednosti ovog povrća

PLOD BLAGA VREDAN

Crveni luk samo je jedna vrsta luka, ali ukusnija i zdravija od onog koji najčešće upotrebljavamo. Sadrži hrom i zato je dobar u regulisanju šećera u krvi, učestvuje u gradnji DNK, u sebi ima protivupalne materije… Dovoljno informacija da što češće crni luk u salati zamenimo njegovim crvenim „rođakom“.

 

Generalno, luk je veoma zdrav. Iako postoji više od 600 vrsta luka, u kuhinjama širom sveta zastupljene su samo 4 vrste: beli luk, crni luk, vlašac i crveni luk.

crveni luk

Čak 20 odsto svih hranljivih materija nalazi se u spoljašnjim slojevima luka. Zbog toga je važno znati da se previše od oljuštenog luka ne baca u smeće, nego kada se ljušti da se to čini veoma pažljivo.

Osim što je sirov luk zdrav za jelo, on ima i dobro znana lekovita dejstva. Prženi luk je ukusan, ali je on izgubio mnogo od svojih hranljivih svojstava.

Sve ovo navedeno važi i za crveni luk.

Nivo šećera u krvi

Crveni luk sadrži hrom. Ovaj mineral utiče na faktor glukozne tolerancije, koji je odgovoran za poboljšanje proizvodnje insulina. Na ovaj način, konzumacija sirovog luka pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Jedenje crvenog luka je dobar način da se pomogne u lečenju dijabetesa tipa 2 ili metaboličkog sindroma. Prema svim studijama koje su se bavile svojstvima crvenog luka jasno je naglašeno da on pokazuje hipoglikemijske efekte i da se, u vezi sa tim, preporučuje kao dodatak ishrani u upravljanju dijebatesom, kod oba tipa te bolesti.

Izgradnja DNK

Hrom u organizmu sarađuje sa vitaminom B3 i aminokiselinama cisteinom i glicinom. Sve ove komponente nalaze se u crvenom luku, pa na taj način hrom učestvuje u proizvodnji nukleinskih kiselina. To su gradivni blokovi dezoksiribonukleinske kiseline, poznatije kao DNK. Jednostavno, luk učestvuje u gradnji naše DNK.

Zdravstvene prednosti crvenog luka

Crveni luk sadrži priličnu količinu kvercetina. To je veoma zdrav flavonoid, koji učestvuje u formiranju kostiju i hrskavice, a dobar je i za protok krvnih sudova i rad srca. Osim toga, crveni luk sadrži protivzapaljenske materije koje se dokazano uspešno bore protiv raka. Novija istraživanja pokazuju da se crveni luk pokazuje efikasnim i u smanjenju nivoa holesterola.

Odličan za jelo i salate

Crveni luk možete koristiti svaki dan i dodati ga u skoro svako jelo koje se kuva. Ipak, u medicinske svrhe, mnogo je korisnije da se crveni luk pojede sirov. Ova vrsta luka je možda i najlepša od svih, a takođe je i najukusnija. Crveni luk je poželjno koristiti u salati zajedno sa ostalim povrćem, kao što je paradajz ili krastavac.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Proktomed Dr Milena Šćepanović oglas sideba baner
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter