OTROV POD KOŽU

Tetoviranje je trend koji aktivno živi već nekoliko godina. Postoje određene tattoo boje koje u sebi sadrže teške metale i preporučljivo je da se izbegavaju prilikom tetoviranja. Kao najopasniji izdvajaju se olovo i živa. Otkrijte koje dve boje su posebno kontaminirane ovim metalima!

 

Mnogi smatraju da je tetoviranje jedan od umetničkih načina da se predstavi drugima sopstveni život ili bar deo njega. Tetovaže daju tu slobodu da se osoba izrazi ko je i šta je, da na ovaj način drugima predstavi svoj identitet. Procenjuje se da čak četvrtina celokupnog američkog stanovništva ima najmanje jednu trajnu tetovažu.

tattoo boje

Preporuka je da svako, pre nego što pristupi procesu šaranja svog tela, upita svog tattoo majstora od čega je napravljeno mastilo koje će mu uneti pod kožu i da li i na koji način ono može da utiče na kožu, krv ili unutrašnje organe.

S obzirom na to šta se od hemijskih sredstava nalazi u različitim bojama za tetoviranje, ipak se preporučuje da se određene materije izbegnu i ne dopru u telo, što na kraju može da šteti radu pojedinih unutrašnjih organa.

Visok nivo metala u nekim bojama

Na površini, tetovaže su umetnički izraz, ali kada se analiziraju boje koje se nanose na kožu, postoje različiti udeli teških metala u njima. Neki od ovih metala, kao što su olovo i živa, potpuno su toksični za ljudske organe u bilo kojoj dozi, a umetnost na telu (body art) ne bi trebalo da bude opasna po zdravlje.

U američkim medicinskim brošurama i studijama sve se više baca svetlo na kontaminaciju teškim metalima popularnih proizvoda na tržištu. U njima stoji da su narandžasta i siva boja za tetoviranje pune olova i žive, inače dva otrovna metala koja ometaju asimilaciju hranljivih sastojaka u telu, prirodnu hormonsku regulaciju i kognitivne funkcije organizma.

Brojni problem sa kožom

Istraživanje koje je sprovela u jednom američkom dermatološkom centru ustanovilo je da se kod čak 10 odsto ljudi javi određen problem sa kožom odmah po tetoviranju. U nekim slučajevima (studija precizira kod 18 od 300 osoba) ovakve promene na koži ostaju i do četiri meseca nakon tetoviranja. Ove promene se manifestuju kao osip, otok, perutanje, fleke ili infekcija, a sve su one pokazatelji da je u mastilu bilo otrovnih materija. Ljudsko telo jednostavno reaguje na upozorenja – navodi se u ovom istraživanju.

Mastila kontaminirana teškim metalima kao što su arsen, olovo, antimon, berilijum, kadmijum, kobalt, živa i nikl mogu da predstavljaju pravi problem. Toksičnost kadmijuma utiče na bubrege, kosti i pluća, dok otrovni berilijum može da dovede do fatalnih plućnih bolesti.

Na vrhu liste teških metala koji se nalaze u tattoo bojama su ftalati i ugljovodonici koji su štetni za reproduktivni sistem, dok su ftalati opasni i za endokrine žlezde.

Dakle, oni koji razmišljaju o tetoviranju, mogli bi da razmisle i o ovim posledicama koje šaranje po koži može da donese.

Izvor: Naturalnews.com