BEZ OPASNIH HEMIKALIJA

Kupovni sprej protiv insekata sadrži štetnu materiju dietiltoluamid (DEET), pa je preporuka da sami napravite domaći sprej kojim ćete oterati dosadne bube i komarce. Donosimo vam TRI jednostavna načina za pravljenje ovog efikasnog spreja.

 

Dok je leto u punom zamahu, insekti poput komaraca stvaraju neugodnost svojim napadima. Retko se dešava da od njihovog prisustva, pogotovo u sumrak, možemo bilo šta da uradimo, a da ne mlatimo rukama ispred sebe terajući roj komaraca ili muva koji nas napadaju i grizu.

sprej protiv insekata

Industrijski sprejevi protiv insekata sadrže štetni dietiltoluamid (DEET), toksičnu hemikaliju koja dokazano može da izazove neurološke poremećaje. Kako bi se izbegla kupovina spreja koja sadrži DEET, moguće je napraviti prirodni sprej, svakako zdravije rešenje od onog iz prodavnice.

Kao i mnogi drugi kućni proizvodi, i sprej protiv insekata i buba može se jeftino i lako napraviti zahvaljujući jednostavnim sastojcima koji se već nalaze u domaćinstvu.

Prednosti prirodnog spreja protiv insekata

Postoje ogromne prednosti prirodnog sredstva protiv insekata. Dietiltoluamid je štetni sastojak sprejeva iz prodavnice, jer osim neuroloških poremećaja, izaziva i osip kod ljudi. Raspršivanjem spreja koji sadrži DEET izuzetno se negativno utiče na prirodna izvorišta vode, a toksični efekti ispoljavaju se i na ptice i vodeni svet.

Prirodni domaći sprej protiv insekata možete napraviti na tri načina.

  1. Jabukovo sirće sa začinskim biljem

Za ovaj sprej potreban je litar jabukovog sirćeta i po dve kašičice svake od ove biljke: ruzmarina, majčine dušice, lavande, sušene žalfije i nane. U veću staklenu teglu sipati jabukovo sirće i pomešati sa svim gore navedenim biljem. Zatvoriti teglu hermetičkim poklopcem i čuvati je na jednom mestu. Tokom naredne dve do tri nedelje potrebno je svakodnevno protresti sadržaj tegle jednom ili dva puta dnevno. Posle tog vremena, procediti sirće od lekovitog bilja, a tu tečnost sipati u plastične sprej boce i čuvati ih u frižideru. Da bi se koristilo na koži, potrebno je razblažiti smesu upola sa vodom.

  1. Sprej od suvog/svežeg začinskog bilja

Slično kao u prethodnom receptu, ovaj sprej od sušenog ili svežeg bilja kombinuje se sa destilovanom vodom. Jedina razlika je da se u ovom spreju koristi alkohol umesto sirćeta, a takođe i pepermint, spearmint, citronela, limunova trava, macina trava i lavanda. Potrebno je po jednu kašičicu svake od navedenih sušenih ili svežih biljaka usuti u jednu šolju prokuvane vode. Mešati smesu dobro, a onda pokriti i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi, procediti od bilja i pomešati sa jednom šoljom alkohola. Sipati u sprej boce i ostaviti u frižider. Koristiti po potrebi.

  1. Sprej od belog luka

Ovo je najednostavniji recept, a on se sastoji od jedne glavice belog luka, jedne šolje biljnog ulja (suncokretovog, maslinovog…) i nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova. Beli luk je potrebno izgnječiti (ručno ili kroz presu), a zatim staviti u posudu sa biljnim uljem. Ostaviti smesu da odstoji u frižideru tri dana. Posle tri dana, procediti i pomešati smesu sa tri šolje vode i nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova. Kao i prethodne dve mešavine, sipati u sprej boce i prskati po potrebi.