SLANI KOLAČ SA KROMPIRIMA I PILETINOM

Može da posluži kao predjelo, ali i kao doručak. Ovaj slani kolač u kojem se nalaze krompiri i piletina, sadrži i malo svinjske masti (a ne samo ulja), pa zatim i kiselo mleko i parmezan uz pomoć kojih se lepo prelije na kraju. Tek se onda ispeče, a svako parče kolača ukrasi polovinom kuvanog jajeta. Preukusno za početak dana!

slani kolač

Sastojci:
1 parče pilećih grudi
5 kuvanih krompira
5 jaja
2 glavice luka
3 kašike brašna
200 ml kiselog mleka
100 grama svinjske masti
50 grama parmezana
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:
U tiganju sa zagrejanim uljem pržimo sitno seckani luk i prethodno očišćene sitno iseckane pileće grudi. Posolimo, pobiberimo, dodamo 100 ml vode i promešamo. Sklonimo sa šporeta i dodamo jedno jaje.

Kuvane krompire oljuštimo i izgnječimo. Polupamo 3 jaja, odvojimo belanca od žumanaca i mikserom mutimo žumanca. Dodamo svinjsku mast, posolimo i sadržaj prespemo u sud sa izgnječenim krompirima. Dodamo brašno i mešamo da se sastojci sjedine. Belanca posolimo i mutimo mikserom pa dodamo u sud sa žumancima.

Polovinu testa prespemo u kružnu tepsiju, dodamo fil od mesa i luka pa prespemo i preostalo testo. Kiselo mleko pomešano sa uljem i ovim premažemo celu površinu testa. Poprskamo parmezanom. Pečemo 20 minuta na 220 stepeni.

Slani kolač sečemo na parčiće i serviramo na činiju, a na svako parče stavimo krug prethodno skuvanog jajeta.

Prijatno!