ZDRAV MEĐUGENERACIJSKI ODNOS

Iako se brojni roditelji tome protive, nauka sve više podržava umereni uticaj baka i deka na vaspitavanje deteta. Čuvanje unuka čini da bake i deke duže ostanu mentalno zdravi, a deci pomaže da se upoznaju sa iskustvom koje im njihovi roditelji ne mogu preneti. Ipak, naučnici upozoravaju da u „bebisitovanju“ treba imati meru, jer je zdrav odnos među generacijama osnova srećnog života.

 

Kada se dogodi prinova u porodici, ona nije radost samo roditeljima, već i brojnoj familiji, a najpre onima koji su odgajili bebine roditelje – bakama i dekama.

Čuvanje unuka

Rođenjem unučeta, novopečene bake i deke ponovo proživljavaju one iste trenutke koje su već doživeli sa sopstvenom decom. To su oni momenti koji ih ponovo vraćaju u uloge roditelja, uz osećanja potrebe da se svojoj deci, koja su sada već odrasli ljudi, nađu pri ruci i prenesu svoja roditeljska iskustva.

Iako ovovremeni roditelji sve više izbegavaju uticaje koji mogu da imaju bake i deke na odgajanje unučeta, stručnjaci preporučuju da se oni ipak ne drže toliko po strani. Njihov uticaj ne sme biti preveliki, ali ne sme se ni potpuno ignorisati.

Unuci utiču povoljno na mentalno zdravlje svojih baka i deka

Ozbiljne naučne studije pokazuju da su veze između bake, dede i unuka izuzetno važne za poboljšanje pamćenja i kvaliteta života u starosti. Jedna od studija, objavljena u časopisu „Menopauza“, objedinila je 186 australijskih žena u periodu postmenopauze (od 57 do 68 godina) kao projekat koji je posmatrao zdravlje žena i njihovo starenje.

Tokom studije, kod ovih žena posmatrano je vreme koje su provodile sa svojim unucima. Žene koje su „bebisitovale“ unuke tokom jednog dana u nedelji postigle su najbolje rezultate u zadacima kognitivnih i mentalnih sposobnosti. Takođe, ovi rezultati pokazali su da ovakve aktivnosti starijih žena slabe ukoliko one čuvaju svoje unuke pet ili više dana u nedelji.

Druga studija, koja je uključila i muškarce, utvrdila je da su baka i deka, koji su proveli duže vreme sa svojim unucima, u manjem riziku od razvoja Alchajmerove bolesti.

Izbegavati međugeneracijski sukob

Sva istraživanja nesumnjivo pokazuju koliko važnu ulogu unuci igraju u životu svojih baka i deka, tako što poboljšavaju njihovo pamćenje i jačaju mentalno zdravlje. Ipak, studije pokazuju i da veza između baka, deka i unuka može postati teret ako nisu postavljene „zdrave granice“ između generacija. Kada se bake i deke previše daju u odnosu sa unucima, oni postaju mentalno iscrpljeni. Ako su u stanju da se preusmere na način koji neće prekoračiti njihove granice ili dovesti do iscrpljivanja, onda je njihov učinak za dete onaj pravi i to se može smatrati svrsishodnom pomoći u podizanju deteta.

Bake i deke značajne su u odrastanju mališana jer mogu da im prenesu važne životne lekcije, tako što će pričati priče i iskustva iz svojih života, ali moraju biti svesni da su njihova deca odrastala pod drugim okolnostima, od kojih mnoge danas ne važe kada je u pitanju savremeno podizanje dece. Svakako će njihova preterana intervencija u procesu roditeljstva izazvati međugeneracijski konflikt i takav splet događaja uvek treba izbeći.

Jednostavno, biti sa svojim unucima bar jednom nedeljno i ponuditi im „dašak novog vazduha“ u vidu angažovanja u zdravim aktivnostima poput baštovanstva, šetnje po parku ili druženja uz knjigu, predstavljaju najzdraviju moguću aktivnost i za njih i za decu. Bake i deke će se tako osećati korisnim, jer pomažu roditeljima da uravnoteže svoje radne i porodične obaveze.

Roditelji deteta ponekad treba da imaju „samo vreme za sebe“, kada uskakanje bake i deke može da pomogne, čime će postići balans u svojim ličnim životima koji se paralelno odvijaju i kao bračnog para i kao roditelja. Dokle god komunikacija između generacija ostaje otvorena i puna poverenja, zasnovana na „zdravim granicama“, svi u porodici mogu da imaju mnogo koristi od prirodno neraskidivih veza između tri generacije.